Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ωδή στη Δόμνα Σαμίου: της ΕΡΤ

Η μακροβιότερη σειρά ντοκιμαντέρ της ελληνικής τηλεόρασης επιστρέφει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου στην ΕΡΤ, αποδεικνύοντας ότι ο χρόνος δεν επηρεάζει ποτέ οτιδήποτε αυθεντικό.
Ο λόγος για το "Παρασκήνιο", την εκπομπή που μετρά 35 χρόνια τηλεοπτικής παρουσίας, καταφέρνοντας να καταγράφει ξεχωριστές...

προσωπικότητες με κινηματογραφική ματιά και τηλεοπτική αφήγηση.

Συνοδοιπόροι από το 1976, από τότε δηλαδή που το πρόγραμμα βγήκε στο τηλεοπτικό προσκήνιο, παραμένουν οι συν δημιουργοί του Λάκης Παπαστάθης και Τάκης Χατζόπουλος. Πάνω από 180 σκηνοθέτες, δημοσιογράφοι και τεχνικοί έχουν συνεργαστεί για την υλοποίησή του όλα αυτά τα χρόνια.

Στον νέο κύκλο επεισοδίων έχουν προγραμματιστεί να προβληθούν 12 νέα ντοκιμαντέρ από εννέα σκηνοθέτες, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Λάκη Παπαστάθη.
Η αυλαία ανοίγει με τον σκηνοθέτη Γιώργο Σκευά, ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα αφιέρωμα στη σημαντικότερη ερευνήτρια και ερμηνεύτρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, τη Δόμνα Σαμίου, τιμώντας τη μνήμη της.

Η σπουδαία αυτή προσωπικότητα γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1928 στην Καισαριανή της Αθήνας. Οι γονείς της ήταν Μικρασιάτες πρόσφυγες από το Μπαϊντίρι, χωριό της περιοχής της Σμύρνης. Η μητέρα της ήρθε στην Ελλάδα το 1922, ο πατέρας της, αιχμάλωτος στρατιώτης, λίγο αργότερα, με την ανταλλαγή.
Σε ηλικία 13 ετών είχε την πρώτη διδακτική επαφή με τη βυζαντινή και τη δημοτική μουσική αλλά και με τη λογική της επιτόπιας έρευνας, μαθητεύοντας κοντά στον Σίμωνα Καρά, στον Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής.

 Παράλληλα φοιτούσε σε νυχτερινό γυμνάσιο. Ως μέλος της χορωδίας του Σίμωνα Καρά άρχισε και η σχέση της με το Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας/ΕΙΡ. Το 1954 η Δόμνα Σαμίου προσελήφθη στο Τμήμα Εθνικής Μουσικής (ΤΕΜ).
Από τη θέση αυτή γνώρισε τους σημαντικότερους λαϊκούς μουσικούς, οι οποίοι την εποχή εκείνη της εσωτερικής μετανάστευσης συνέρρεαν στην Αθήνα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας και τους οποίους το ΤΕΜ ηχογραφούσε για τις εκπομπές του
.
Το 1962 άρχισε τα ταξίδια της στην περιφέρεια για επιτόπιες καταγραφές και συγκέντρωση μουσικού υλικού για το προσωπικό της αρχείο με δικά της μηχανήματα.
Το 1971 αποδέχτηκε την πρόσκληση του Διονύση Σαββόπουλου και πρωτοεφανίστηκε στο νεανικό κλαμπ "Ροντέο", προκαλώντας μια μεγάλη έκτοτε στροφή στη σχέση των νέων με την παραδοσιακή μουσική.
Τις σημαντικές αυτές εμφανίσεις ακολούθησε η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Μπαχ στο Λονδίνο, οργανωμένο από τη Λϊλα Λαλάντη
Κωνσταντίνα Γαρνέλη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια