Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ρίτσα Θεοχαρίδου, η πρώτη ελληνίδα πυγμάχος

Το πείραγμα των γυναικών στο δρόμο από τους "κορτάκηδες" ήταν μόδα τη δεκαετία του 1930, αλλά ούτε μπορούσαν να φανταστούν τέσσερις φοιτητές τι τους περίμενε όταν φλέρταραν "με χυδαιότητα και επιμονήν" μια κοπέλα στην οδό Σοφοκλέους, το καλοκαίρι του 1931.
Την ακολούθησαν και ....

"κατ αρχάς ήρχισαν να της λέγουν διάφορα άνοστα γλυκόλογα", αλλά φαίνεται ότι μετά τα "χόντρυναν". Δεν είχαν - φαίνεται - αναγνωρίσει τη δεσποινίδα που ήταν διάσημη τενίστρια αλλά και από τις ελάχιστες Ελληνίδες πυγμάχους!

Επρόκειτο για την Ρίτσα Θεοχαρίδου, η οποία "παρέλαβε τον έναν εκ των αναιδών νέων και του έδωσε δείγματα της αθλητικής της ικανότητας με μεριά άγρια γρονθοκοπήματα, έγραφαν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων την επόμενο, αφιερώνοντας δίστηλα και τρίστηλα στο γεγονός. Η Θεοχαρίδου βούτηξε τον έναν εξ αυτών και άρχισε να τον κοπανά ασταμάτητα, ενώ γύρω τους συγκεντρώθηκαν δεκάδες περίεργοι που απολάμβαναν το θέαμα.

Το ξυλοφόρτωμα συνεχίστηκε για αρκετή ώρα ώσπου σταμάτηση  η κυκλοφορία των τραμ και των υπόλοιπων οχημάτων στην οδό Σοφοκλέους. Και ενώ ο ένας τις έτρωγε κανονικότατα, οι άλλοι τρεις φρόντισαν να τραπούν σε άτακτη φυγή, αφού έβλεπαν ότι το πλήθος που συγκεντρωνόταν επικροτούσε τις ικανότητες της αθλήτριας και διασκέδαζε με το θέαμα.

Εγκατέλειψαν λοιπόν τον φίλο τους στα αβρά χέρια της πυγμάχου δεσπονίδας, η οποία τον άφησε αιμόφυρτο και με λιγότερα δύο δόντια. Ο αστυφύλακας που κατέφθασε κατάλαβε ότι ήταν αργά, αφού "και ο αγρίως δαρείς αναιδής και η δράστις είχον εις το μεταξύ απομακρυνθή με όλη την ησυχίαν των!"
Αρκέστηκε να διαλύσει τους συγκεντρωμένους, που χειροκροτούσαν σαν να βρίσκονταν σε ματς πυγμαχίας, ενώ την επομένη οι εφημερίδες δημοσίευσαν την φωτογραφία της με τη λεζάντα "Η πυγμάχος ...ξυλοκόπος"!
Ελευθέριος Σκιαδάς

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια