Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εν αναμονή του καπνού και του νέου Πάπα

Στην «αιώνια πόλη» και την πλατεία του Αγίου Πέτρου στρέφονται σήμερα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας και κατά βάση των 1,2 δισ. Ρωμαιοκαθολικών ανά την υφήλιο, καθώς αρχίζουν οι εργασίες του Κονκλαβίου που θα εκλέξει το νέο Πάπα, τον 266ο από το 67 μ.Χ και την ίδρυση της Εκκλησίας της.....

Ρώμης από τον Απόστολο Πέτρο.
Ο νέος Επίσκοπος Ρώμης, όπως είναι ο επίσημος εκκλησιαστικός τίτλος του Ποντίφικα, θα είναι ένας από τους 115 Καρδιναλίους που δεν έχουν υπερβεί το 80ό έτος της ηλικίας και έτσι πληρούν το ηλικιακό κριτήριο εκλεξιμότητας. Οι Καρδινάλιοι βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη και χθες ολοκλήρωσαν τις προκαταρκτικές τους συνομιλίες πριν ξεκινήσει σήμερα η μακρά και τελετουργική διαδικασία για την ανάδειξη του διαδόχου του παραιτηθέντος Βενέδικτου ΙΣτ’.

Το Κονκλάβιο

Ετυμολογικά από τις λέξεις Cum και Clavis, δηλαδή «με κλειδί», το Κονκλάβιο υποδηλώνει τον εγκλεισμό-απομόνωση των εκλεκτόρων για την ανάδειξη στο αξίωμα του Ποντίφικα της Αγίας Έδρας. Αρχικά, το Κονκλάβιο λειτούργησε ως μέσο πίεσης, μετέπειτα ως αποτροπή παρέμβασης της κοσμικής εξουσίας στα εκκλησιαστικά πράγματα για να αναδειχθεί, προϊόντος του χρόνου, σε μια διαδικασία με αμιγώς εκκλησιολογικό χαρακτήρα και ιδιαίτερα αυστηρό πρωτόκολλο.

Περιηγηθείτε σε γραφική αναπαράσταση τη διαδικασία του κονκλαβίου

Ο τόπος που συνέρχεται το Κονκλάβιο είναι το φρουριακής αρχιτεκτονικής παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα δίπλα στη βασιλική του Αγίου Πέτρου. Η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η Καπέλα Σιξτίνα για τη σύγκληση του Κονκλαβίου ήταν το 1492, ενώ από το 1878 η χρήση της για αυτό το σκοπό μονιμοποιήθηκε.

Θέλοντας να διασφαλιστεί το απόρρητο των διαδικασιών οι εκλέκτορες καθώς και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους ορκίζονται επί του ευαγγελίου για την τήρηση της μυστικότητας των διαδικασιών και των συνομιλιών σε αυτό με ποινή τον άμεσο αφορισμό σε περίπτωση παραβίασής τους. Επιπλέον απαγορεύεται αυστηρά η επαφή με τον εκτός του Κονκλαβίου χώρο, η ανάγνωση εφημερίδων ή αλληλογραφίας, η χρήση τεχνολογικών διευκολύνσεων. Όλοι οι χώροι, είτε πρόκειται για τους κοιτώνες είτε για χώρους συνάθροισης είτε για την Καπέλα Σιξτίνα, έχουν διερευνηθεί και απομονωθεί, ενώ χθες το απόγευμα το βοηθητικό προσωπικό που θα συνδράμει τη διαδικασία της εκλογής έδωσε σε ειδική τελετή τον δικό του όρκο σιωπής.

Η διαδικασία της ψηφοφορίας

Σήμερα το πρωί θα τελεστεί η Θεία Λειτουργία «proeligendo Romano Pontifice» από τον πρύτανη του Ιερού Κολλεγίου των Καρδιναλίων, Άντζελο Σοντάνο, ο οποίος θα προεδρεύσει χωρίς δικαίωμα εκλογής της διαδικασίας της ψηφοφορίας.

Στις 17:30 ώρα Ελλάδας οι Καρδινάλιοι σε πομπή θα κατευθυνθούν στην Καπέλα Σιξτίνα για να προβούν σε μια πρώτη «διερευνητική» ψηφοφορία. Αφού λάβουν τις θέσεις τους εντός του παρεκκλησίου, ο υπεύθυνος της εθιμοτυπίας θα προφέρει την περίφημη φράση «extra omnes» (έξω όλοι) και οι πόρτες θα κλείσουν και θα σφραγιστούν για να απομονωθούν οι Καρδινάλιοι.

Κάθε εκλέκτορας θα πάρει ένα ψηφοδέλτιο και ιδιοχείρως θα συμπληρώσει κάτω από τη φράση «Eligo in Summum Pontificem……» το όνομα του εκλεκτού του. Για την ανάδειξη του νέου Πάπα είναι αναγκαία η πλειοψηφία των δύο τρίτων συν ένας, τουλάχιστον για τις πρώτες 33 ψηφοφορίες (τέσσερις κάθε ημέρα, πρωί και απόγευμα). Έπειτα, ο Πάπας εκλέγεται δι’ απλής πλειοψηφίας.

Μετά από την καταμέτρηση, τα ψηφοδέλτια θα περιχυθούν με ειδικό μείγμα χημικών και θα καούν σε μια μικρή σόμπα που έχει τοποθετηθεί ειδικά για την περίσταση μέσα στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα. Η καπνοδόχος θα διοχετεύσει τον καπνό έξω από το παρεκκλήσι σηματοδοτώντας τη θετική ή αρνητική εξέλιξη της ψηφοφορίας. Μαύρος καπνός σημαίνει ότι κανένας υποψήφιος δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για να εκλεγεί Πάπας. Λευκός καπνός σημαίνει ότι εξελέγη νέος Πάπας.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανένας από τους εν δυνάμει υποψηφίους δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει από την πρώτη ψηφοφορία τις απαραίτητες 77 ψήφους.

Μετά τη σημερινή μία ψηφοφορία, από αύριο Τετάρτη οι 115 εκλέκτορες θα ψηφίζουν τέσσερις φορές την ημέρα και οι καπνός θα βγαίνει δυο φορές, στις 12:00 και στις 18:00 (ώρες Ιταλίας).

Habemus Papam

Όταν τελικά κάποιος από τους υποψηφίους συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία ο πρύτανης του κολεγίου των Καρδιναλίων θα ρωτήσει τον εκλεκτό «Preferitus» -όπως ονομάζεται στα λατινικά- αν αποδέχεται την εκλογή. Εφόσον συναινέσει ερωτάται για το όνομα που θα επιλέξει ως Πάπας.

Αμέσως μετά όλα τα ψηφοδέλτια και τα πρακτικά εμποτίζονται με ειδικό διάλυμα χημικών και καίγονται στη σόμπα προκειμένου να παραχθεί ο λευκός καπνός σημάδι ότι εξελέγη Πάπας. Οι πόρτες της Καπέλα Σιξτίνα ανοίγουν ο νέος Πάπας ενδύεται τον μανδύα του και εισέρχεται πάλι στο παρεκκλήσι όπου οι Καρδινάλιοι του δηλώνουν την πίστη τους.

Αμέσως μετά ο επικεφαλής του Κολεγίου των Καρδιναλίων εξέρχεται στον εξώστη του Αγίου Πέτρου και ανακοινώνει στους πολυάριθμους πιστούς στα λατινικά: «Annuntio vobis gaoudium magnum. Habemus Papam»: σας ανακοινώνω με μεγάλη χαρά ότι εξελέγη Πάπας. Ο νεοεκλεγείς Ποντίφικας βγαίνει στο μπαλκόνι και θα δίνει την πρώτη «urbi et orbi» (στην πόλη και την οικουμένη) ευλογία του.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια