Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χάνω βάρος σημαίνει τρώω υγιεινά

Το να μάθουμε να τρώμε υγιεινά είναι μια τέχνη. Είναι πιο σημαντικό να υιοθετήσουμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες παρά να χάσουμε προσωρινώς κάποια κιλά.Για να πετύχουμε μια μόνιμη απώλεια βάρους θα πρέπει να μας γίνουν τρόπος ζωής οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες που επιβάλλει το θερμιδικό πρόγραμμα.
Συστήνεται ένα υπερθερμιδικό πρόγραμμα που προάγει αργή και σταθερή απώλεια βάρους.Η επιθυμητή απώλεια βάρους στους ενήλικες είναι 2-3 kg/μήνα , γιατί έτσι μειώνεται αναλογικά περισσότερος η μυϊκή μάζα. Άρα εάν τα ξαναπαίρνουμε τα κιλά,κερδίζουμε αναλογικά περισσότερο λιπώδη ιστό και συγχρόνως μειώνεται περισσότερο ο μεταβολισμός και γίνεται όλο και πιο δύσκολη η απώλεια βάρους.
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το πιο αποτελεσματικό πρόγραμμα αδυνατίσματος είναι το υγιεινό πρόγραμμα,δηλαδή αυτό που είναι φτωχό σε λίπος και πλούσιο σε φυτικές ίνες.Περιορισμένο σε λίπος, γιατί το λίπος μας δίνει 9 θερμίδες το γραμμάριο.Ακόμα το λίπος δεν χρειάζεται καθόλου θερμίδες για να μεταβολιστεί.(δηλαδή γίνονται κατευθείαν λίπος σώματος) ενώ οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες αυξάνουν περισσότερο το μεταβολισμό απ’ ότι τα λίπη)
Επίσης όταν το διαιτολόγιο περιέχει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες προσλαμβάνονται λιγότερες θερμίδες.Επιπλέον δίνουν αίσθημα κορεσμού γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να μασηθούν αλλά και γιατί δίνουν όγκο στην τροφή. Ακόμη όταν το διαιτολόγιο είναι πλούσιο σε πλούσιο σε φυτικές ίνες χάνονται πιο πολλές θερμίδες στις κενώσεις.
Σε αυτό το πρόγραμμα διατροφής συνιστώνται μεγάλες ποσότητες λαχανικών και φρούτων (λ.χ. σαλάτες,βραστά λαχανικά,φρουτοσαλάτες κ.λ.π.). Το μεγάλο πλεονέκτημα του προγράμματος είναι ότι μπορεί να περιλάβει όλα τα αγαπημένα μας φαγητά (όπως κοκκινιστά,λεμονάτα,μακαρονάδες,στιφάδο,παστίτσιο,σουβλάκια,όσπρια κλπ) με την προϋπόθεση να μαγειρεύονται με πολύ λίγο λίπος και λάδι.
Κατά συνέπεια είναι ένα πρόγραμμα διατροφής που μπορεί να γίνει εύκολα τρόπος ζωής.
ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ  ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΜΑΣ;
  • Αν προσλαμβάνουμε τα 2/3 των θερμίδων μέχρι το μεσημέρι (πρωινό, δεκατιανό και μεσημεριανό)
  • Αν παίρνουμε μικρά συχνά γεύματα τα οποία είναι περιορισμένα σε λίπος και πλούσια σε φυτικές ίνες (λ.χ. δεκατιανό τυρί άπαχο πιτυρούχο ψωμί και φρούτο).
  • Αν παίρνουμε πρωτεϊνούχες τροφές σε όλα τα γεύματα (π.χ.αυγά,γάλα,τυρί,όσπρια,ψάρι πουλερικά κ.λ.π.)
  • Αν καταναλώνουμε τροφές φτωχές σε λίπος (π.χ.λαχανικά,φρούτα,όσπρια,ψωμί πιτυρούχο,κριθαρένια παξιμάδια κ.λ.π.)
  • Αν καθιερώσουμε συστηματική σωματική άσκηση άσκηση (π.χ. 1 ώρα περπάτημα 4-5 φορές την εβδομάδα) ώστε να αυξήσουμε τη μυική μας μάζα. Πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι με την άσκηση καίγονται θερμίδες και αυξάνεται και μυική μάζα που αυξάνει το μεταβολισμό.
  • Αν αποφύγουμε τα πολύ υπερθερμιδικά διαιτολόγια και γενικά τις μεγάλες θερμιδικές διακυμάνσεις οι οποίες μειώνουν τη θυροξίνη,το μεταβολισμό και γενικά προκαλούν αρμονικές διαταραχές.
  • Αν αποφύγουμε το ανεβοκατέβασμα του βάρους (π.χ. όταν χάνουμε κιλά ένα μέρος από αυτό είναι μυική μάζα,άρα εάν ξαναπάρουμε τα κιλά κερδίζουμε αναλογικά περισσότερο λίπος και συγχρόνως μειώνεται όλο και περισσότερο ο μεταβολισμός και γίνεται όλο και πιο δύσκολη η απώλεια βάρους) 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια