Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πόσο θα κοστίζουν τα φάρμακα - Όλη η λίστα

Τέθηκε σε εφαρμογή και ισχύει από σήμερα η λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων, η γνωστή ως θετική λίστα, με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με το νέο μέτρο οριστικοποιείται η τιμή του κάθε φαρμάκου που θα αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, κατά το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου και του ασθενή.
Στην περίπτωση που....

προκύπτει διαφορά τιμής μεταξύ της δραστικής ουσίας που συνταγογραφεί ο γιατρός και της τιμής του φαρμάκου που προτιμά ο γιατρός ή ο ασθενής, ως εμπορική ονομασία, η διαφορά αυτή καλύπτεται κατά 50% από τον ασθενή και κατά 50% από το ασφαλιστικό ταμείο.
Αναλυτικά, η λίστα περιλαμβάνει 4.908 φάρμακα, για τα οποία αναφέρονται δύο τιμές, η ασφαλιστική και η λιανική.
Σε σχεδόν 3.000 σκευάσματα οι δύο τιμές συμπίπτουν και, άρα, ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται μόνο με τη συμμετοχή του (25%).
Οπου η λιανική υπερβαίνει την ασφαλιστική τιμή, ο ασφαλισμένος επιβαρύνεται με τη συμμετοχή (25%) για την ασφαλιστική τιμή και με το ήμισυ της διαφοράς από την ασφαλιστική έως τη λιανική.
Ετσι, αν ένα φάρμακο πωλείται στο φαρμακείο 10 ευρώ (λιανική), αλλά η ασφαλιστική του τιμή είναι 8 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει 2 ευρώ ως συμμετοχή στην ασφαλιστική τιμή (το 25% των 8 ευρώ) και επιπλέον 1 ευρώ για τη διαφορά (το 50% των 2 ευρώ της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής).
Δηλαδή, σύνολο 3 ευρώ.
Τα στοιχεία της θετικής λίστας θα εμφανίζονται στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε ο ασθενής να ενημερώνεται από τον γιατρό του για την επιβάρυνσή του ανάλογα με το φάρμακο που επιλέγει.
Δείτε τη λίστα με όλα τα σκευάσματα εδώ farmaka-list.pdf


ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια