Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κώστας Γαβράς, 10 σταθμοί πριν από το "Κεφάλαιο"

Δέκα σταθμοί από τον μεγάλο δημιουργό πριν από το «Κεφάλαιο»
1. Διαμέρισμα δολοφόνων (1966)
Ένας αστυνόμος ερευνά το μυστήριο των διαδοχικών φόνων σε ένα τρένο της γραμμής Μασσαλία - Παρίσι. Με Υβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ.
2. Ζ (1969)

Το σήμα κατατεθέν του Γαβρά στην Ελλάδα. Ένας αδέκαστος ανακριτής προσπαθεί να αποκαταστήσει μια αλήθεια, η οποία δεν βολεύει την εξουσία. Ο Χόρχε Σεμπρούν μετέτρεψε σε σενάριο το ομότιτλο μυθιστόρημα του Βασίλη Βασιλικού. Το Αλγέρι, όπου γυρίστηκε η ταινία, μεταμορφώθηκε για να μοιάζει με τη Θεσσαλονίκη των ημερών της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Με Υβ Μοντάν, Ζαν Λουί Τρεντινιάν.
3. Η ομολογία (1970)
 Και αυτή η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα: στην ιστορία του Άρθουρ Λόντον, ενός κυβερνητικού αξιωματούχου της Τσεχοσλοβακίας που οδηγήθηκε σε στημένη δίκη από τους σταλινικούς. Με Υβ Μοντάν, Σιμόν Σινιορέ.
4. Κατάσταση πολιορκίας (1973)
 Οι μηχανισμοί δράσης της εξουσίας, αλλά και της ανάδρασης σε μια νεοαποικιοκρατική μπανανία. Ένας βασανιστής της CIA, ο οποίος παρέχει τις υπηρεσίες του σε μια χούντα της Λατινικής Αμερικής, απάγεται από ένοπλους αριστεριστές, ανακρίνεται και εκτελείται. Με τον Υβ Μοντάν.
5. Αγνοούμενος (1982)
Πολιτικό θρίλερ βασισμένο στην αληθινή ιστορία του Αμερικανού ακτιβιστή Τσαρλς Χόρμαν, που «εξαφανίστηκε» κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη Λατινική Αμερική. Ο πατέρας και η μνηστή του αγνοούμενου αναζητούν τα ίχνη του. Ζουν μια πραγματικότητα που πριν από λίγο θα τη θεωρούσαν δυστοπική φαντασία. Με Τζακ Λέμον, Σίσυ Σπέισεκ.
6. Χάννα (1983)
 Μια Αμερικανοεβραία δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση ενός Παλαιστινίου που έχει κάνει αγωγή κατά του Ισραήλ. Με την Τζιλ Κλέιμπουργκ.
7. Το στίγμα της προδοσίας (1988)
Η εξάπλωση του νεοναζισμού στα αγροτικά στρώματα της Αμερικής στα χρόνια της διακυβέρνησης Ρέιγκαν. Με Τομ Μπέρεντζερ, Ντέμπρα Γουίνγκερ.
8. Μουσικό κουτί (1989)
Άριστη ισορροπία μεταξύ δικαστικού θρίλερ και οικογενειακού δράματος. Μια Αμερικανίδα δικηγόρος ανακαλύπτει ότι ο πατέρας της, ένας Ούγγρος μετανάστης στις ΗΠΑ, υπήρξε ναζί εγκληματίας πολέμου. Με Τζέσικα Λανγκ, Αρμιν Μίλερ Σταλ.
9. Αμήν (2002)
 Ο Γαβράς προκάλεσε σκάνδαλο με αυτή την ταινία. Μετέφερε στο σινεμά ένα θεατρικό του Ρολφ Χόχουτ, καταγγέλλοντας το Βατικανό ότι έκλεισε τα μάτια για να μη δει το Ολοκαύτωμα. Με Ούρλιχ Τούκουρ, Ματιέ Κασοβίτς.
10. Το τσεκούρι (2005)
Ο σώζων εαυτόν σωθήτω ή ο εκφασισμός μιας ακραία ανταγωνιστικής κοινωνίας. Ένας άνεργος, πρώην στέλεχος μιας εταιρείας, δολοφονεί τους συνυποψηφίους του για μια θέση εργασίας. Με τον Χοσέ Γκαρσία.
Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια