Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Oυσία ύποπτη για την πρόκληση ναρκοληψίας

Στη δραστική ουσία AS03, που περιέχεται στο εμβόλιο κατά της γρίπης Pandemrix της GSK, αναζητεί η επιστημονική κοινότητα τα αίτια της έκρηξης κρουσμάτων ναρκοληψίας σε παιδιά στην Ευρώπη.
Η ουσία αυτή ανήκει στην κατηγορία των boosters, που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Η AS03 χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στην Ευρώπη κατά τη....

διάρκεια της πανδημίας του Η1Ν1 το 2009-2010.
Από την πλευρά του, το εμβόλιο Pandemrix –ύποπτο για την πρόκληση ναρκοληψίας σε παιδιά– απαιτεί μόλις κλάσμα του αντιγόνου άλλων εμβολίων για να προσφέρει επαρκή προστασία στους εμβολιαζόμενους.
Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν, όμως, ότι η ενισχυμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που προκαλεί η AS03, ευθύνεται για περίπου 800 κρούσματα ναρκοληψίας σε παιδιά.
Η ναρκοληψία είναι ανίατη διαταραχή του ύπνου, που προκαλεί ακατανίκητη υπνηλία στους πάσχοντες.
Ο νευρολόγος του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, Μάρκου Πάρτινεν, που ηγήθηκε της μελέτης, λέει: «Η ισχύς της AS03 πρέπει να προκάλεσε τη ναρκοληψία στα παιδιά».
Η κατασκευάστρια του Pandemrix, GSK, αποδέχεται το πόρισμα της έρευνας, ζητάει όμως την πραγματοποίηση περισσότερων πειραμάτων και μελετών. «Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία για το ότι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιό μας εμφάνισαν αυξημένες πιθανότητες ναρκοληψίας από ό,τι ασθενείς που δεν εμβολιάστηκαν. Αν και η στατιστική σχέση είναι δεδομένη, αυτό δεν αποτελεί σαφή απόδειξη», δήλωσε ο Νόρμαν Μπεγκ, επικεφαλής ιατρικών υπηρεσιών της GlaxoSmithKline.
Αν και η ναρκοληψία παραμένει μια μυστηριώδης και ανίατη ασθένεια, η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί πως πρόκειται για διαταραχή του ανοσοποιητικού, που «πείθει» το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου να επιτεθεί στα υγιή του κύτταρα.
Οι πάσχοντες από ναρκοληψία εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα του νευροδιαβιβαστή «υποκριτίνη», που ρυθμίζει την ενάργεια, κάνοντας τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η έλλειψη αυτή οφείλεται στην καταστροφή κυττάρων υποκριτίνης.
Στο μεταξύ, ξέσπασμα επιδημίας γρίπης των χοίρων έχει προκαλέσει τον θάνατο 94 ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες στην Ινδία.
Πάνω από 450 κρούσματα έχουν καταγραφεί κυρίως στο κρατίδιο του Ρατζαστάν στον Βορρά της χώρας. Η αναπνευστική γρίπη Η1Ν1, γνωστή και ως γρίπη των χοίρων, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο Μεξικό το 2009, για να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο και να σκοτώσει 200.000 ανθρώπους.
Reuters/Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια