Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Concord, η πόλη χωρίς καθόλου πλαστικά μπουκάλια νερού

Η πόλη Concord, στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ανακηρύχθηκε η πρώτη πόλη της Αμερικής που απαγορεύει τα πλαστικά μπουκάλια νερού.
 Η πρωτοβουλία ανήκει σε μια 82χρονη ακτιβίστρια, την Jean Hill, η οποία ξεσήκωσε.....

κυριολεκτικά όλους τους κατοίκους εναντίον της χρήσης των πλαστικών μπουκαλιών. "Καταστρέφουν τον πλανήτη μας, μολύνουν τις θάλασσες, γεμίζουν τις χωματερές, βρομίζουν τους δρόμους", ήταν τα λόγια της.

Η προσπάθειά της ξεκίνησε το 2010 και το 2013 άρχισε να ισχύει ο σχετικός νόμος. "Μα καλά..." θα πει κανείς, "τι πειράζει ένα τόσο δα μπουκαλάκι;".
 Και όμως! Σύμφωνα με το κίνημα "Ban the Bottle", κάθε χρόνο απαιτούνται περίπου 17 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για την κατασκευή των πλαστικών μπουκαλιών
νερού μόνο για την Αμερική. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με τα ετήσια καύσιμα για 1,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα!
Επιπλέον, μαθαίνουμε ότι μέσα σε ένα χρόνο οι Αμερικανοί κατανάλωσαν πάνω από 50 δισεκατομμύρια μπουκαλάκια νερό. Αν υπολογίσουμε ότι το ποσοστό ανακύκλωσης είναι γύρω στο 23%, προκύπτει ότι περίπου 38 δισεκατομμύρια τέτοια μπουκαλάκια κατέληξαν στις χωματερές, αυξάνοντας έτσι κατά πολύ τον όγκο των απορριμάτων.

Τα επιχειρήματα ενάντια στη χρήση μικρών μπουκαλιών ενισχύονται ακόμη περισσότερο αν σκεφτούμε και το πορτοφόλι μας: αφού η ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά είναι 8 ποτήρια, οι ειδικοί υπολόγισαν ότι, αν πίνουμε νερό της βρύσης, το κόστος είναι σχεδόν 50 δολάρια το χρόνο, ενώ για την αντίστοιχη ποσότητα νερού σε μπουκάλια θα ξοδευτούν 1.400 δολάρια!

'Οπως φαίνεται, στην Concord ανακάλυψαν τον καλύτερο τρόπο για να αφυπνιστεί ο κόσμος και να μειώσει όσο γίνεται την κατανάλωση νερού από μπουκάλια, βοηθώντας έτσι το περιβάλλον. Άλλωστε, για τους πιο... ευαίσθητους, μην ξεχνάμε ότι κυκλοφορούν ειδικά φίλτρα για βρύσες.
Βασιλική Χριστοστομίδου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια