Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οικολογική άσφαλτος στο Βανκούβερ

Το Βανκούβερ στον Καναδά κάνει κάθε προσπάθεια ώστε να γίνει η πιο πράσινη πόλη στον κόσμο έως και το 2020.
Μεταξύ των ενεργειών που πραγματοποιεί αυτή την περίοδο είναι και μια άκρως ενδιαφέρουσα:

στρώνει τους δρόμους του με ανακυκλωμένο πλαστικό!
Πρόκειται για ανακυκλωμένα πλαστικά, όπως αυτά που περούν οι κάτοικοι της πόλης στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης. Τα βασικά συστατικά της νέας ασφάλτου είναι πλαστικά μπουκάλια νερού, γάλατος κλπ. Σύμφωνα με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο, η συγκεκριμένη ασφαλτόστρωση είναι οικολογική, αφού απαιτείται λιγότερη ενέργεια για την κατασκευή της.
Η GreenMantra έδωσε και λεπτομέρειες για τη νέα οικολογική άσφαλτο. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κερί σε κόκκους (που φτιάχνεται έπειτα από την επεξεργασία των ανακυκλωμένων πλαστικών), το οποίο προστίθεται στο μείγμα της ασφάλτου. Το συγκεκριμένο υλικό επιτρέπει στην άσφαλτο να απλώνεται πιο εύκολα και σε χαμηλότερη θερμοκρασία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι δεν δαπανώνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για τη θέρμανση της συγκεκριμένης ασφάλτου.

Σήμερα, για να γίνει ασφαλτόστρωση, το συμβατικό μείγμα ασφάλτου θα πρέπει να ζεσταθεί στους 140 - 160 βαθμούς Κελσίου. Με το ανακυκλωμένο πλαστικό όμως, η θερμοκρασία μπορεί να μειωθεί ακόμη και κατά 40 βαθμούς.
 Όπως υπολόγισε η εταιρεία που έχει αναλάβει την ασφαλτόστρωση, απαιτείται 20% λιγότερο καύσιμο για να ζεσταθεί το νέο, οικολογικό μείγμα ασφάλτου. Ενώ το κόστος για την κατασκευή της νέας ασφάλτου θα είναι αυξημένο κατά 1% - 3%.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια