Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γρίπη ή κρύωμα; πώς να τα ξεχωρίσετε!

Με την εποχή των λοιμώξεων του αναπνευστικού να μας χτυπά την πόρτα, ολοένα περισσότεροι μικροί και μεγάλοι εκδηλώνουν πονόλαιμο, βήχα, «μπούκωμα», συνάχι, με ή χωρίς «δέκατα» ή πυρετό ή πόνους σε όλο το σώμα, που μερικές φορές επιμένουν για αρκετές ημέρες ή και εβδομάδες.
Πώς μπορεί, όμως, κάποιος να ξέρει εάν τα συμπτώματά του οφείλονται σε ιό ή βακτήριο, αλλά και εάν χρειάζονται αντιβιοτικό ή όχι;....
Η κ. Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια Παθολογίας & Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει τις απαντήσεις.

*   Πόσο συχνές είναι οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού;
Αναλόγως των κοινωνικών συνθηκών, ο μέσος ενήλικος μπορεί να αρρωστήσει από καμία έως έξι φορές τον χρόνο, ενώ αναλόγως με την ηλικία τα παιδιά αρρωσταίνουν έως και 12 φορές. Σε περισσότερες από οκτώ στις δέκα περιπτώσεις πρόκειται για κοινό κρυολόγημα – αυτό που στην καθομιλουμένη αποκαλούμε «ίωση».

*    Σε τι διαφέρουν ίωση και γρίπη;
Το κοινό κρυολόγημα προκαλεί συνάχι, δακρύρροια («τρέχουν» τα μάτια και η μύτη), πονόλαιμο, βήχα και χαμηλό πυρετό (κάτω από 38).
Η γρίπη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, διότι προκαλεί πολύ βαρύτερο και σοβαρότερο σύνδρομο, με πολύ υψηλό πυρετό (μπορεί να φτάσει και τους 40 βαθμούς) και φοβερές μυαλγίες.

*     Γιατί αρρωσταίνουμε κάθε χρόνο;
Υπάρχουν πάνω από 200 γνωστοί ιοί του κοινού κρυολογήματος και περιγράφονται συνεχώς νέα στελέχη. Συνεπώς, κάθε φορά που αρρωσταίνουμε αναπτύσσουμε ανοσία μόνο στον έναν ιό που μας έχει προσβάλει.

*     Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν έχουμε προσβληθεί από ιό ή βακτήριο;
Οταν κάποιος έχει οξύ συνάχι και τα μάτια του «τρέχουν», πάσχει από ίωση. Συνεπώς δεν χρειάζεται αντιβιοτικό αλλά απλώς να φυσά συχνά τη μύτη του για να την αποσυμφορίζει από τις εκκρίσεις και να πλένει τα χέρια σου για να μην κολλήσει τους άλλους. Οξύ συνάχι είναι όταν επί τρεις ημέρες «τρέχει νερό» η μύτη και την τέταρτη «μπουκώνει» για μία-δύο ημέρες. Αν από την πέμπτη ημέρα παρουσιαστούν πυώδεις εκκρίσεις (κίτρινες) και επιμείνουν επί 10 ημέρες, πιθανώς έχει παρουσιαστεί ως επιπλοκή ιγμορίτιδα, που θα χρειαστεί αντιβιοτικό.

*     Πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό;
n Οταν φτάνει ο ασθενής στην 3η-4η ημέρα και έχει ακόμη πυρετό (πάνω από 38,5).
n Οταν γίνεται καλά, αλλά σε δύο ημέρες ξαναπαρουσιάζει πυρετό
n Οταν ο πυρετός είναι χαμηλός ή ο ασθενής είναι απύρετος, και ξαφνικά παρουσιάσει υψηλό πυρετό.

*     Πότε είναι απαραίτητα τα αντιβιοτικά;
Μόνον όταν υπάρχει επιπλοκή ίωσης, επιμένει ο πυρετός πάνω από 3-4 μέρες και το συστήσει ο γιατρός. Δεν πρέπει να λαμβάνονται επειδή κάποιος βήχει πολύ ή έχει πυρετό, ούτε για να «προλάβει» κάποιος μια επιπλοκή. Τα αντιβιοτικά δεν δρουν προληπτικά και αν ληφθούν πριν από μία επιπλοκή απλώς θα κάνουν ανθεκτικά τα βακτήρια που θα την προκαλέσουν και έτσι θα είναι χειρότερη.

*     Γιατί είναι τόσο επίφοβη η γρίπη;
Διότι κάνει πολύ εύκολα επιπλοκές, βαριές πνευμονίες και προκαλεί πολλούς θανάτους, ενώ το κρυολόγημα κανέναν.

*     Δεν είναι πλέον αργά για να κάνει κάποιος το αντιγριπικό εμβόλιο;
Η κορύφωση της εποχής της γρίπης στην Ελλάδα είναι στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, συνεπώς δεν είναι αργά για το αντιγριπικό εμβόλιο (η ανοσία αναπτύσσεται σε 10 ημέρες).
Ολα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών πρέπει επίσης να κάνουν και το καινούργιο 13δύναμο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, που έχει μπει στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Και τα δύο εμβόλια καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα δύο εμβόλια είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για μικρούς και μεγάλους με χρόνια προβλήματα υγείας.
ΤΑ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια