Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τελικά Αποτελέσματα Ιταλικών εκλογών 2013

Ο κεντρο-αριστερός συνασπισμός του Pier Luigi Bersani κέρδισε με μικρή διαφορά τις εκλογές στην κάτω βουλή, συγκεντρώνοντας το 29,54% των ψήφων έναντι του 29,18% που έλαβε ο συνασπισμός του Berlusconi.
Βάσει της εκλογικής νομοθεσίας, ο νικητής των περισσότερων ψήφων κερδίζει....

340 από τις 630 έδρες της Κάτω Βουλής, ενώ οι ηττημένοι μοιράζονται τις υπόλοιπες έδρες.

«Είναι πολύ μικρή η διαφορά για να είμαστε σίγουροι», σχολίασε ο επικεφαλής του κόμματος «Λαός της Ελευθερίας» του Silvio Berlusconi, αφήνοντας να εννοηθεί πως ίσως αιτηθεί νέου, αυστηρότερου ελέγχου του εκλογικού αποτελέσματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο μεγάλοι συνασπισμοί συγκέντρωσαν μαζί 10 εκατομμύρια ψήφους λιγότερες σε σχέση με τις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2008.

Η συμμετοχή ήταν η χαμηλότερη στην ιστορία της Ιταλίας, στο 75%, αλλά η μεγάλη έκπληξη ήταν το κόμμα Five-Star Movement του Beppe Grill, ένα αντί-συστημικό κόμμα που δημιουργήθηκε μόλις πριν από τρία χρόνια, και έλαβε το 25,5% των ψήφων. Ακτιβιστές στο κόμμα του δηλώνουν ότι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να διαπραγματευτούν «υπόγειες συμφωνίες».

Ο συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού Mario Monti έλαβε το 10,56% των ψήφων καθώς η στήριξη για τους δύο βετεράνους πολιτικούς με τους οποίους επέλεξε να συνεργαστεί, κατέρρευσε. Ο Gianfranco Fini, κάποτε εικονικός δελφίνος του Berlusconi, έλαβε το 0,465% των ψήφων ενώ το UDC του Pierferdinando Casini, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι «απόγονος» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος που κυβέρνηση την Ιταλία για δεκαετίες, έλαβε το 1,78%, εμφάνισαν τα τελικά στοιχεία.

Το UDC αναμενόταν να λάβει το 8,5% των ψήφων, με βάση δημοσκόπηση που διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο από την Ipsos.

«Αυτές οι εκλογές ήταν ξεκάθαρα μια απόρριψη του προγράμματος λιτότητας του περασμένου έτους», δήλωσε ο Marco Airudo, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Drexel. Αλλά επίσης σηματοδοτεί και ένα αδιέξοδο καθώς φαίνεται ότι είναι αναγκαίες νέες εκλογές αλλά δεν υπάρχει λόγος να διεξαχθούν τώρα νέες εκλογές με τον ισχύον εκλογικό νόμο.

Ένα αμφιλεγόμενο τμήμα αυτού του νόμου είναι η διάρθρωση του αποκαλούμενου «βραβείου πλειοψηφίας», που σχεδιάστηκε για να προάγει σταθερές κυβερνήσεις, μεταξύ της κάτω βουλής, όπου ο νικητής παίρνει το 55% των εδρών, και της Γερουσίας, όπου οι νικητές καθορίζονται με βάση τα αποτελέσματα ανά περιοχή.

Ο συνασπισμός του Bersani κέρδισε επίσης περισσότερες έδρες στη Γερουσία από οποιοδήποτε άλλο κόμμα, αλλά δεν έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται, καθώς θα λάβει 119 από τις 315 έδρες. Το κίνημα του Berlusconi έλαβε 117 έδρες στην άνω Βουλή, ενώ ο Monti έλαβε μόλις 18 έδρες, καθιστώντας τη στήριξή του ανεπαρκή για τη δημιουργία πλειοψηφίας.
www.capital.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια