Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μάθε για τη λύσσα

Εδώ και μερικούς μήνες έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα λύσσας, μιας θανάσιμης ασθένειας, και στην Ελλάδα. 
Ευτυχώς, μετρημένα στα δάχτυλα!
 Τι είναι;
*    Η λύσσα προκαλείται από έναν μικρό παθογόνο οργανισμό που ονομάζουμε ιό. Και σκοτώνει σχεδόν κάθε ζώο ή άνθρωπο που θα προσβάλει.

*   Ένα υγιές ζώο ή άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει λύσσα αν τους δα- γκώσει ένα άρρωστο ζώο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός ζει στο σάλιο του.

*   Μόνο τα θηλαστικά (τα ζώα με τρίχωμα) κινδυνεύουν από λύσσα. Τα πουλιά, τα ψάρια, τα αμφίβια και τα ερπετά όχι.

*   Τα ζώα που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν είναι οι αλεπούδες, τα κουνάβια, οι σαρκοφάγες νυχτερίδες, οι γάτες και οι σκύλοι. Ακολουθούν οι λαγοί, οι σκίουροι, οι ποντικοί και οι αρουραίοι.

*   Στις γάτες και στους σκύλους μπορούμε να προλάβουμε τη λύσσα με εμβόλιο.

*   Για τα σκυλιά και τις γάτες που έχουν ήδη μολυνθεί δεν υπάρχει θεραπεία. Πρέπει να θανατωθούν.

*   Γνωρίζεις ανθρώπους που κυνηγούν σε περιοχές με κρούσματα λύσσας; Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για το σκύλο τους και τους ίδιους.

Προστατεύομαι!

*   Μην πανικοβληθείς αν δεις ένα άγριο ζώο. Μην αφήσεις κανέναν να το πειράξει μόνο και μόνο επειδή έχει ξεσπάσει στην περιοχή λύσσα. Ελάχιστα ζώα προσβάλλονται κάθε φορά.

*   Μείνε σε απόσταση ασφαλείας από ζώα που δε γνωρίζεις. Ένα λυσσασμένο ζώο πολλές φορές συμπεριφέρεται ήρεμα.

*   Τα κουνάβια και οι νυχτερίδες βγαίνουν συνήθως νύχτα. Αν δεις κάποιο από αυτά να περιφέρεται μέρα, ίσως να έχει λύσσα. Μην πηγαίνεις κοντά του.

*   Μην αφήνεις σκουπίδια ή ζωοτροφές έξω, γιατί προσελκύουν τα άγρια και αδέσποτα ζώα. Ειδικά αν ζεις σε αγροτική ή δασική περιοχή. Αν πρέπει να τα βγάλεις οπωσδήποτε, τοποθέτησέ τα σε μεταλλικό κάδο που κλείνει ερμητικά.

*   Αν εντοπίσεις κάποιο τραυματισμένο ή νεκρό ζώο, μην προσπαθήσεις να ενεργήσεις μόνος σου. Ειδοποίησε την κοντινότερη κτηνιατρική ή υγειονομική υπηρεσία να έρθει για να το πάρει. Θα θέλει να το εξετάσει για λύσσα.

*   Αν ένα ζώο σε δαγκώσει, πλύνε καλά τις πληγές σου με σαπούνι και νερό, βάλε αντισηπτικό και πήγαινε αμέσως στον γιατρό. Θα σου πει τι χρειάζεται να κάνεις.

*   Το κυριότερο από όλα:
μη φοβάσαι τα άγρια ζώα. Θυμήσου ότι ελάχιστα από αυτά αποκτούν λύσσα. Συνέχισε να μαθαίνεις γι αυτά, αλλά πάντα από ασφαλή απόσταση
Οι ερευνητές

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια