Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πρωτοσέλιδα Ιστορίας στην ΕΤ1

Μια νέα σειρά ιστορικών ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Πρωτοσέλιδα Ιστορίας», θα μεταδίδεται από την Τρίτη 5 Μαρτίου και κάθε Τρίτη στις 21:00 μέσα από τη συχνότητα της ΕΤ1.
Η σειρά εστιάζει σε θέματα και πρόσωπα που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα από την περίοδο της Κατοχής έως την πρώτη πενταετία του ’50.
Γεγονότα, προσωπικότητες, πολιτικές πρωτοβουλίες, αναμετρήσεις που σφράγισαν τη σύγχρονη ιστορία του τόπου κι απασχόλησαν....

θετικά ή αρνητικά την κοινή γνώμη, γίνονται αντικείμενο πολύπλευρης έρευνας και λεπτομερούς εξέτασης.
Τα αίτια, τα κίνητρα, οι προθέσεις και οι στρατηγικές επιλογές όλων των παραγόντων που αναμίχθηκαν και - ως ένα βαθμό - διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία, συγκροτούν την επιμέρους θεματική κάθε εκπομπής.
Στόχος της σειράς είναι να κεντρίσει το ενδιαφέρον των πολιτών ως προς την ιστορία των πρόσφατων χρόνων, παρουσιάζοντας τα γεγονότα με πλουραλισμό και αντικειμενικότητα, μέσα από διαφορετικές οπτικές και απόψεις.
Σε κάθε επεισόδιο συμμετέχουν σημαντικοί ιστορικοί αναλυτές (καθηγητές Ιστορίας, Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας κ.α.), ερευνητές, ειδικοί και πρόσωπα που έχουν ζήσει τα γεγονότα.
Αξιοποιείται μοναδικό οπτικοακουστικό υλικό από το Αρχείο της ΕΡΤ και από άλλα αρχεία τεκμηρίωσης (εφημερίδες, φωτογραφίες, έγγραφα). Επίσης, επιχειρείται μια συνολική περιήγηση στην Ελλάδα, με γυρίσματα στους τόπους των μεγάλων ιστορικών γεγονότων, στα σχετικά κτήρια, στα μνημεία και στα Μουσεία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Η σειρά θα κάνει πρεμιέρα με το επεισόδιο «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΧΑΘΗΚΕ». Στη συγκεκριμένη ενότητα ερευνάται το τι προηγήθηκε και τι επακολούθησε της συμφωνίας που υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945 μεταξύ της κυβέρνησης Πλαστήρα και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Τι έφταιξε κι αντί η Ελλάδα να περάσει στον ομαλό πολιτικό βίο, ενεπλάκη σ’ έναν αιματηρό Εμφύλιο με ολέθριες επιπτώσεις;
Τις επόμενες εβδομάδες, θα προβληθούν και τα παρακάτω επεισόδια.
«Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΖΕΡΒΑΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ»
Ποιός υπήρξε ο αρχηγός – ιδρυτής του Εθνικού Δημοκρατικού Συνδέσμου (ΕΔΕΣ) και των Εθνικών Ομάδων Ελλήνων  Ανταρτών (ΕΟΑΕΑ); Αντίπαλος των Ιταλογερμανών αλλά και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, μετά τον πόλεμο ιδρύει το Εθνικό Κόμμα Ελλάδος – Κόμμα Εθνικής Αντιστάσεως, εκλέγεται βουλευτής και χρηματίζει υπουργός Δημοσίας Τάξεως.
«ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΓΟ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΤΟΜΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΒΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»
Τι εκπροσωπούσαν οι δύο άνδρες που σφράγισαν με την παρουσία τους τον συντηρητικό – φιλελεύθερο χώρο στην Ελλάδα; Τι νέο εισέφεραν ιδρύοντας τον «Ελληνικό Συναγερμό» και την «Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση»; Τι σήμαινε η επιλογή Καραμανλή μετά τον θάνατο του Παπάγου;
«Ο ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ"
Φέροντας το βάρος ενός μεγάλου ονόματος, ο Σοφοκλής Βενιζέλος εκλέγεται ήδη από το 1920 βουλευτής. Δεν ενθουσιάζεται από τις νέες προοπτικές που διανοίγονται, αλλά παρά ταύτα, από την Κατοχή έως το θάνατό του τον Φεβρουάριο του 1964, διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις πολιτικές υποθέσεις και στον κομματικό χάρτη της χώρας, δημιουργώντας περισσότερους εχθρούς παρά φίλους.
Στο πλαίσιο της σειράς θα προβληθούν επίσης τα επεισόδια «Νίκος Ζαχαριάδης, πτυχές της ζωής και της δράσης του», «Ήλθε το σχέδιο Μάρσαλ! Τι έγινε;», «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, το ένα σκέλος του Εμφυλίου», «Η βρετανική πολιτική στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’40», «Υστερόγραφο στη δολοφονία Πολκ;» και «Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα (Ο.Π.Λ.Α.): Τιμωρεί ή εκδικείται;»
 Δημοσιογραφική επιμέλεια: Γιάννης Τζαννετάκος
Σκηνοθεσία: Νίκος Αναγνωστόπουλος, Δημήτρης Γκουζιώτης, Θανάσης Παπακώστας
Αρχισυνταξία – συντονισμός: Πιέρρος Τζαννετάκος
Δ/νση φωτογραφίας: Διονύσης Πετρουτσόπουλος
Μουσική: Γιώργος Μαγουλάς
Δημοσιογραφική έρευνα: Σταύρος Μιχελής, Κώστας Παπαδόπουλος
Εκτέλεση παραγωγής: Δήμητρα Μπέσση
ΤΟ ΒΗΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια