Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το αστέρι της Wendy "λάμπει" στο Αμπου Ντάμπι

Ένα τεράστιο "αστέρι" που καθαρίζει την ατμόσφαιρα, η Wendy, έργο που διακρίθηκε στον 13ο ετήσιο διαγωνισμό νέων αρχιτεκτόνων του ΜοΜΑ, ταξίδεψε έξω από τις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε στο ΑμπουΝτάμπι ως σύμβολο της Εβδομάδας Βιώσιμης Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στην αραβική χώρα, και θα εκτίθεται στο κοινό ως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Θα αναρωτιέστε τι σχέση έχει ένα "αμερικανικό αστέρι" με το Εμιράτο....
και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η απάντηση είναι απλή: κεντρική ιδέα της κατασκευής είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Και πώς επιτυγχάνεται αυτή;

'Οπως μας είπε ο Marc Kushner από το νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο HWKN που τη δημιούργησε, "το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένο έχει τη δυνατότητα να καθαρίζει την ατμόσφαιρα από τη ρύπανση.

 Το σχέδιό της έχει τη μέγιστη επιφάνεια (εξ ου και το σχήμα της), τα 455 τετραγωνικά μέτρα, για να αντιμετωπίζει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ρύπανση. Το μυστικό είναι η πρόσμειξη νανοσωματιδίων οξειδίου του τιτανίου, το οποίο είναι φωτοκαταλυτικό υλικό, στο νάιλον ύφασμα από το οποίο είναι κατασκευασμένη. Όταν λοιπόν πέφτει ηλιακό φως στα νανοσωματίδια, αυτά ενεργοποιούνται και δρουν σαν καταλύτες, με συνέπεια να αποδομούν τους αέριους ρύπους που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους - κυρίως το μονοξείδιο του άνθρακα, τα οξείδια του αζώτου και τα οξείδια του θείου.

Στη βελτιωμένη Wendy II, η οποία παρουσιάζεται, το υλικό είναι ακόμη πιο εξελιγμένο, ενώ για το φωτισμό της κατασκευής χρησιμοποιείται ηλιακή ενέργεια.
Επιστρέφοντας στην πρώτη Wendy, δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι, όσο βρισκόταν στην αυλή του PSI του ΜοΜΑ στο Λονγκ Άιλαντ, η θετική της "επίδραση" στην ατμόσφαιρα της Νέας Υόρκης ήταν ίση με την απόσυρση 260 αυτοκινήτων από τους δρόμους.
 "Ο αέρας που αναπνέουμε είναι το πιο σημαντικό από τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα - δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς τόσο εύκολα από τις συνέπειες της ρύπανσής τους", εξηγεί ο Kushner.
"Οι αρχιτέκτονες στις μέρες μας αναζητούν τρόπους να μειώσουν το οικολογικό αποτύπωμα των κτιρίων τους. Εμείς προχωρήσαμε ακόμη περισσότερο και κάναμε ένα κτίσμα που μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο".

Μήπως όλα αυτά φαντάζουν πολυτέλεια σε μια εποχή κρίσης; Ο Marc Kushner είναι κατηγορηματικός "Ίσα - ίσα. Τώρα ακριβώς είναι κατάλληλη εποχή. Έχουμε και περιβαλλοντική κρίση. Πρέπει, λοιπόν, να εφευρίσκουμε, να αναζητούμε και να μαντεύουμε απαντήσεις που οδηγούν σε αειφορία".

Η εγκατάσταση δημιουργεί ένα ολόκληρο περιβάλλον. Ψυχαγωγεί και αποκαλύπτει στους επισκέπτες όλες τις δυνατότητες της αρχιτεκτονικής, υπό τουςήχους της μουσικής. Με τη βοήθεια μικροπρογραμμάτων δημιουργεί δίνες δροσερού αέρα, εκσφενδονίζει νερό και εκτοξεύει υδρατμούς, ενώ το νερό συγκεντρώνεται σε πισίνες ιδανικές για μια βουτιά.

Ποιο σήμα κατατεθέν, λοιπόν, θα μπορούσε να είναι καλύτερο για μια παγκόσμια συνάντηση 30.000 επισκεπτών, 5.000 συμμετεχόντων από τη βιομηχανία του νερού εκπροσώπων από περισσότερες από 150 χώρες που έχουν δεσμευτεί να ακολουθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη;

*  H Wendy θα βρίσκεται στο ΑμπουΝτάμπι ώς τις 21 Φεβρουαρίου.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί ποιος θα είναι ο επόμενος τόπος που θα επισκεφθεί.
*  Για περισσότερα: www.meetwendy.com ή hwkn.com/WENDY-ABROAD
Ιφιγένεια Βιρβιδάκη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια