Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Επιστρατεύουν τους εργαζόμενους σε ΜΜΜ

Επιστρατεύει τους εργαζόμενους σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ η κυβέρνηση - Γενικό απεργιακό μπλάκ άουτ στις συγκοινωνίες
Συμφωνεί με το μέτρο το ΠαΣοΚ, διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ, αντιδρά η αντιπολίτευση-24ωρες επαναλαμβανόμενες από τον ΟΑΣΑ - Δεν βγαίνουν από τα αμαξοστάσια τα λεωφορεία, αποσύρονται τα τρόλεϊ.
Σε πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ (Μετρό, Τράμ. ΗΣΑΠ) και επίταξη των συρμών και των τριών Μέσων προχωρά η κυβέρνηση σύμφωνα.....
με τον υπουργός κ. Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος μετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν εξαιτίας των συνεχιζόμενων απεργιών στις συγκοινωνίες.

«Ούτε η κυβέρνηση, ούτε η κοινωνία μπορεί να είναι όμηροι συντεχνιακών συμφερόντων» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ τόνισε ότι στο διάλογο που είχε διεξαχθεί έγινε σαφές ότι δεν υπήρχε κανένα περιθώριο εξαίρεσης από το ενιαίο μισθολόγιο, για κανένα εργαζόμενο.

Ο υπουργός τόνισε πως η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από συνδικαλιστές οι οποίοι, όπως είπε, προέτρεπαν όλο αυτό το διάστημα τους εργαζόμενους σε απεργίες, παρά το γεγονός ότι είχαν κηρυχθεί παράνομες από τη δικαιοσύνη.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αδιαφορεί, οι συνδικαλιστές αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης» συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης.

Η αντίδραση των εργαζομένων
«Η επίταξη είναι χούντα. Ας έρθουν να μας πάρουν νεκρούς». Με τη φράση αυτή απαντούν οι εργαζόμενοι του μετρό στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε επίταξη.

Την ίδια στιγμή και σε αντίδραση της κυβερνητικής πολιτικής ο ΟΑΣΑ ο οποίος την ώρα που πραγματοποιούνταν η σύσκεψη στο Μαξίμου βρισκόταν σε Γενική Συνέλευση, εξήγγειλε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες και οχύρωση των εργαζομένων του του στα αμαξοστάσια.

Ο πρόεδρος της ΣΕΛΜΑ Αντώνης Σταματόπουλος, δήλωσε: «η κυβέρνηση με την απόφασή της δείχνει την αδυναμία της για λύση. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Εμείς δεν θα φύγουμε, κάποιοι άλλοι θα χάσουν τη θέση τους.»

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών θα γίνει νέα συνέλευση των εργαζομένων στα Σεπόλια, ενώ αναμένεται η αντίδραση και των εργαζομένων στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Οι εργαζόμενοι ζητούσαν διάλογο με την κυβέρνηση με αντικείμενο τη συλλογική σύμβαση εργασίας. Σε αυτή την περίπτωση, είχαν πρόθεση να αναστείλουν «προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους».

Συγκεκριμένα, ζητούν να ισχύσει η υπάρχουσα ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειας και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Με έκτακτη ανακοίνωσή τους, τα σωματεία (ΣΕΛΜΑ, ΣΗΑΜ, Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ και Σωματείο Εργαζομένων Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) προτείνουν να ισχύσει η υπάρχουσα συλλογική σύμβασή τους, η οποία ούτως ή άλλως λήγει τον Απρίλιο και μέχρι τότε να υπάρξει διάλογος του υπουργείου Μεταφορών με τους εργαζόμενους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

«Κατανοώντας το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του, είμαστε διατεθειμένοι εφόσον η κυβέρνηση δεσμεύεται για τα παραπάνω να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας» αναφέρουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ωρών θα γίνει νέα συνέλευση των εργαζομένων στα Σεπόλια, ενώ αναμένεται η αντίδραση και των εργαζομένων στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παρά το γεγονός ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης έγιναν γνωστές, αμέσως μετά τη σύσκεψη, νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι δεν θα ανακοινωνόταν τίποτε πριν προηγουμένως ενημερωθούν οι κυβερνητικοί εταίροι.

Σύμφωνο με την επιστράτευση το ΠαΣοΚ, διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ
Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι κυβερνητικοί εταίροι μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πολιτική επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό.

Κύκλοι της Ιπποκράτους σημείωναν ότι αποτελεί την «πλέον ήπια επιλογή», δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα υπάρξουν απολύσεις.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Βενιζέλος μιλώντας στην ΚΟΕΣ δήλωσε για την επιστράτευση των απεργών του Μετρό ότι «ήταν μία αναγκαστική λύση και ότι είναι απαράδεκτη η κινητοποίηση στα Μέσα μαζικής Μεταφοράς», Επίσης τόνισε ότι «όσοι βάζουν τους εργαζόμενους σε αντίθεση με την κοινωνία πλήτουν το συνδικαλιστικό κίνημα και ότι είναι απαράδεκτο και αδιανόητο να δοκιμάζεται η κοινωνία υπό τέτοιες οικονομικές συνθήκες».

Η επίταξη συνιστά ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης και δεν βρίσκει σύμφωνη τη Δημοκρατική Αριστερά, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση.

«Σε μια περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις. Οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυνει την ανεύρεση λύσεων» αναφέρεται σε ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Πραξικόπημα η επιστράτευση των απεργών του Μετρό
«Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο 'χακί' και με ένα νέο 'πραξικόπημα' κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του ΜΕΤΡΟ προσπαθώντας με 'στρατιωτικού' τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας «οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη 'κινεζοποίηση' τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα».

Σχολιάζοντας την απόφαση επιστράτευσης των απεργών του Μετρό, ο κ. Στρατούλης υποστήριξε ότι «οι τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές κατεδάφισης μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων οδηγούν την κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις εργατικές και κοινωνικές αντιστάσεις σε ακραίες, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που θυμίζουν ανώμαλες πολιτικά περιόδους του παρελθόντος στη χώρα μας.
«Ο κοινός συντονισμένος αγώνας και η συγκρότηση ενιαίου κοινωνικού μετώπου των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορεί να γίνει το σινικό τείχος πάνω στο οποίο θα σπάσουν οι επιστρατεύσεις απεργών και κυρίως οι μνημονιακές πολιτικής και η κυβέρνηση που τις εφαρμόζει» καταλήγει στη δήλωσή του.

ΚΚΕ: «Πράξη ωμού αυταρχισμού η επιστράτευση των απεργών του Μετρό»
Την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους απεργούς του Μετρού.

«Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του και σημειώνει:

«Όλος ο λαός πρέπει να καταδικάσει την κυβέρνηση και να εκφράσει την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στο Μετρό και τα άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που πρέπει να παραμείνουν όρθιοι και να μην υποκύψουν ώστε να αποτύχουν ο αυταρχισμός και η κυβερνητική αδιαλλαξία».

ΓΣΕΕ: Να αποσυρθεί το μέτρο της κυβέρνησης
Κάλεσμα στην κυβέρνηση να αποσύρει το μέτρο της επίταξης και να πραγματοποιήσει συνάντηση με τους εργαζόμενους, ώστε να αναζητηθεί λύση μέσα από διάλογο, απηύθυνε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για τα οποία δεν φέρουν ουδεμία ευθύνη δεν λύνονται με επιτάξεις και ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων».

Οι απεργοί είναι από τα ξημερώματα της Πέμπτης συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια, καθώς το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε φημολογία ότι μπορεί να σημειωθεί επέμβαση της αστυνομίας. Πάντως, η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δώσει τέλος στην πολυήμερη αναστάτωση, ξεκαθαρίζοντας ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. Όπως όλα δείχνουν, τα ενδεχόμενα είναι δύο: επιστράτευση ή απολύσεις.

Το στίγμα των προθέσεων έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου στο Mega, επαναλαμβάνοντας: «Κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου» και υπογραμμίζοντας: «Περνάμε σαν χώρα μια δύσκολη φάση, όπου δυστυχώς έχουμε αναγκαστεί να περικόψουμε ακόμα και τις συντάξεις του ΟΓΑ. Κανένας δεν είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων του Μετρό) Σπύρος Ρεβύθης δήλωσε στο ΑΠΕ–ΜΠΕ: «Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές. Ο αγώνας μας δεν υποκινείται από κανέναν και μόνο σκοπό έχει την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του κάθε εργαζόμενου ανεξαρτήτως που εργάζεται. Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στον αγώνα μας έχουμε τη συμπαράσταση από εκπροσώπους 150 και πάνω σωματείων, τόσο από το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επίταξη ή επέμβαση ή απολύσεις, οι εργαζόμενοι απαντούν: «Θα ακινητοποιηθούν τα πάντα και παντού».

Πάντως, ο γγ Μεταφορών κ. Ν. Σταθόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 διέψευσε τις φημολογίες για επέμβαση, λέγοντας: «Ούτε ΜΑΤ, ούτε απειλές. Το μόνο που υπάρχει είναι ότι έχουμε μια απεργία για όγδοη μέρα κι έχουμε καλέσει τους απεργούς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους».

Το μπαλάκι στην κυβέρνηση από τα συνδικάτα
Διατεθειμένοι να αναστείλουν προσωρινά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, εάν η κυβέρνηση δεσμευτεί για διατήρηση εν ισχύει της υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας μέχρι της λήξη της μετενέργειας και έναρξη διαλόγου με τα συνδικάτα για νέα ΣΣΕ, δήλωσαν το πρωί της Πέμπτης οι συνδικαλιστές των αστικών συγκοινωνιών.

«Ζητάμε την ισχύ της υπάρχουσας ΣΣΕ μέχρι τη λήξη της μετενέργειας της και έναρξη διαλόγου για την υπογραφή νέας ΣΣΕ. Κατανοώντας το επιβατικό κοινό και τις δυσκολίες μετακίνησής του, είμαστε διατεθειμένοι εφόσον η κυβέρνηση δεσμεύεται για τα παραπάνω να αναστείλουμε προσωρινά τις κινητοποιήσεις μας» αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.

Τη δήλωση υπογράφουν τα τρία σωματεία του Μετρό και η Ένωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια