Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Στην ίδρυση ενός νέου μεταβατικού ιδρύματος, με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», που προέκυψε μετά τον διαχωρισμό του ΤΤ σε «καλή» και «κακή» τράπεζα, προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, αποδεχόμενο τις σχετικές εισηγήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών αποδέχθηκε σήμερα Παρασκευή, την σχετική εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδος και υπέγραψε απόφαση με....

την οποία εφαρμόζονται οι διατάξεις του νόμου 3601/2007, όπως ισχύει, για την ίδρυση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».

Αντίθετα τόσο η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών όσο και αυτή της Τράπεζας της Ελλάδας δεν αποσαφηνίζει τι μέλλει γενέσθαι με τους εργαζόμενους στο ΤΤ.

Στο μεταβατικό πιστωτικό ίδρυμα, με την επωνυμία «Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο», μεταφέρονται το σύνολο των καταθέσεων (ιδιωτών, τραπεζών και δημοσίου) και το υγιές ενεργητικό (χαρτοφυλάκιο δανείων και τίτλων) της παλιάς τράπεζας.

Η νεοϊδρυθείσα τράπεζα, έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε κεφαλαιακά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο είναι και ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας.

Η νέα τράπεζα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και έχει πρόσβαση σε ρευστότητα από το Ευρωσύστημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της με στόχο το ταχύτερο δυνατόν να διατεθούν οι μετοχές της προς πώληση.

Τα μέλη του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου που διορίστηκαν με την ίδια απόφαση απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Ελληνικού Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον και διασφαλίζεται η συστημική ευστάθεια, εξασφαλίζονται στο ακέραιο οι καταθέσεις του Δημοσίου και όλων των καταθετών της τράπεζας και διασφαλίζεται απολύτως η ομαλή συνέχεια των εργασιών της τράπεζας.

Η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε. Η παλαιά τράπεζα τίθεται σε ειδική εκκαθάριση και εκκαθαριστής ορίστηκε η κα Μαργαρίτα Μάλλη. Από το προϊόν της εκκαθάρισης θα ικανοποιηθούν απαιτήσεις τρίτων κατά τη σειρά προτεραιότητας που ορίζει ο νόμος.

ΣΥΡΙΖΑ: Να διασφαλιστούν οι θέσεις των εργαζόμενων

Την διασφάλιση του συνόλου των θέσεων εργασίας στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την πλήρη αποζημίωση των 72.000 μικρομετόχων της Τράπεζας, ζητά με δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη.

Η κ. Βαλαβάνη κατηγορεί το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδας ότι «εξαφάνισαν» με απόφασή τους, που προετοίμαζαν ήδη από τον Αύγουστο του 2012, με τη γνωστή δήλωση του κυρίου Στουρνάρα περί μη βιωσιμότητάς του, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: την ιστορική, κατεξοχήν τράπεζα λαϊκής αποταμίευσης στη χώρα μας, και ταυτόχρονα την τράπεζα με τους καλύτερους οικονομικούς δείκτες, σύμφωνα με την Blackrock.

Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών δεν αναφέρει κουβέντα για τη διασφάλιση ούτε των θέσεων εργασίας των 3500 υπαλλήλων του ΤΤ, ούτε των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια