Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

"Σωσίβιο" στον Νηρέα Ορεστιάδας από τις ΗΠΑ

Η «ευγένεια των ξένων», κατά τον Τενεσί Ουίλιαμς στο «Λεωφορείον ο πόθος», και η δύναμη του Τύπου πρόκειται να δώσουν ανάσα και διεθνή υποστήριξη στο κολυμβητικό σωματείο Νηρέας της Ορεστιάδας:
Μέσω δημοσιεύματος της «Καθημερινής» στην αγγλική της έκδοση και μεσολάβησής της, μια ομάδα Αμερικανών κολυμβητών από....

την Πενσιλβάνια ετοιμάζεται να αποστείλει σημαντική ποσότητα εξοπλισμού αλλά και χρήματα στον ακριτικό σύλλογο, που λόγω έλλειψης πετρελαίου θέρμανσης αναγκάζεται να προπονείται στη γειτονική Αδριανούπολη, στην Τουρκία.
Λίγες ημέρες μετά τη δημοσίευση στην αγγλική έκδοση της «Κ» της ιστορίας του συλλόγου της Ορεστιάδας, που είχε απευθύνει κραυγή αγωνίας για το κλείσιμο του δημοτικού κολυμβητηρίου της πόλης στον βόρειο Εβρο, ήρθε ένα αναπάντεχο ηλεκτρονικό μήνυμα στην εφημερίδα.
Μία Αμερικανίδα, με το κάθε άλλο παρά ελληνικό όνομα Μάργκο Μακντόνοου, δήλωνε ότι ήθελε να έρθει μέσω της «Κ» σε επαφή με τον σύλλογο στην Ορεστιάδα ύστερα από επιθυμία της 12χρονης κόρης της για να προσφέρει στον Νηρέα υλικό όπως μαγιό, σκουφάκια και γυαλάκια κολύμβησης για τα παιδιά του συλλόγου.
Την αρχική μας έκπληξη και δυσπιστία διαδέχθηκε ο θαυμασμός για τον διστακτικό, αλλά τόσο όμορφο τρόπο με τον οποίον τείνει χέρι βοήθειας μια ομάδα ανθρώπων στην άλλη άκρη της Γης κατόπιν παρακίνησης μιας 12χρονης, για να ενισχύσει τον σύλλογο, που όπως πολλοί άλλοι ανά την Ελλάδα έχουν πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης. Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του προέδρου του Νηρέα, του κ. Οδυσσέα Ρετσίδη, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του για να ενημερώσουμε για το υπερατλαντικό αυτό ενδιαφέρον.
«Αυτό είναι κάτι πολύ ωραίο. Ας έλθουν όποτε θέλουν σε επαφή μαζί μας, θέλουμε κι εμείς να τους ακούσουμε», είπε ο κ. Ρετσίδης, που έχει ήδη εκτιμήσει την «ευγένεια των ξένων» αποδεχόμενος την πρόσκληση από την Αδριανούπολη να προπονούνται οι κολυμβητές του Νηρέα στην πόλη που βρίσκεται 22 χιλιόμετρα ανατολικότερα.
Οπως μας είπε η κ. Μακντόνοου, ούτε ελληνική ρίζα έχει ούτε έχει έλθει ποτέ της στην Ελλάδα. «Λατρεύω να ταξιδεύω κι έχω γυρίσει την Ευρώπη, όχι όμως και την Ελλάδα», μας λέει. «Διάβασα ένα άρθρο στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ σχετικά με την κοπή δέντρων για καυσόξυλα από ανέργους στην Ελλάδα και υπήρχε μια μικρή αναφορά στον κολυμβητικό σύλλογο και το πρόβλημά του. Αυτό με οδήγησε στο να το ψάξω στο Ιντερνετ, όπου βρήκα το ρεπορτάζ».
«Εχουμε μια μεγάλη και δραστήρια κοινότητα κολυμβητών στην περιοχή μας, δύο ώρες νότια από τη Νέα Υόρκη, και γνωρίζω κολυμβητές που θέλουν να προσφέρουν γυαλάκια και σανίδες κολύμβησης, βατραχοπέδιλα κ.λπ., αλλά και χρήματα για οδοιπορικά για τη συμμετοχή σε αγώνες», μας εξηγεί.
«Αντί για μια ανώνυμη προσφορά, θέλουμε να δημιουργήσουμε και σχέση επικοινωνίας με τα παιδιά του Νηρέα μέσω Ιντερνετ», λέει, και συμπληρώνει: «Μπορεί να βρισκόμαστε χιλιάδες μίλια μακριά, αλλά μας πονάει εμάς εδώ στις ΗΠΑ να βλέπουμε την Ελλάδα να υποφέρει, κι ελπίζω το 2013 να φέρει οικονομική ανάκαμψη στο σπουδαίο έθνος σας».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια