Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Καρκινοπαθών "Νίκος Κούρκουλος"

3.500.000 ευρώ για την ίδρυση Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας Καρκινοπαθών "Νίκος Κούρκουλος"
Σε μια κίνηση υπέρμετρης ευαισθησίας προέβη η κ. Μαριάννα Λάτση, τιμώντας τη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου, αφού μέσω του Ιδρύματος "Ιωάννης Σ.Λάτσης" θα χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου την κτιριακή αναβάθμιση του πρώην 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ, το οποίο αποτελεί παράρτημα......
του νοσοκομείου "Άγιος Σάββας", με σκοπό τη μετατροπή του σε σύγχρονο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας.

Στην επιστολή που απέστειλε η κ. Μαριάννα Λάτση προς τον υπουργό Υγείας, Αν.Λυκουρέντζο, στις 7 Σεπτεμβρίου, αφού του γνωστοποιεί το σχετικό αίτημα της διοίκησης του νοσοκομείου "Άγιος Σάββας" εξηγεί  τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
"Έχοντας βιώσει την ασθένεια του καρκίνου μέσα από την εμπειρία του συζύγου μου, Νίκου Κούρκουλου, που δυστυχώς κατέληξε το 2007, πιστεύω ότι η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας θα συμβάλει καθοριστικά στην ανακούφιση των ίδιων των ασθενών, αλλά και των οικογενειών τους"

Η επιστολή
.
Είναι  η πρώτη φορά - έστω και μέσα από μια επιστολή - που η κυρία Λάτση αναφέρεται στην περιπέτεια υγείας του επί 21 χρόνια συντρόφου και συζύγου της.
"Στη μνήμη του Νίκου, ο οποίος καθ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας αυτής αντιμετώπισε την ασθένεια με περίσσια δύναμη και σθένος, δίδοντας σε όλους μαθήματα ζωής και αξιοπρέπειας, σας γνωρίζω ότι θα ήταν τιμή και συνάμα μεγάλη χαρά για εμένα να χρηματοδοτήσω πλήρως τη προσπάθεια αυτή, συμβάλλοντας έτσι στις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας.


Οι μελέτες που εκπονήθηκαν τους τελευταίους μήνες γι αυτόν τον σκοπό καταδεικνύουν ένα σύνθετο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ, που ωστόσο μπορεί να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί στο ελληνικό Δημόσιο προ του τέλους του 2013"

Η αποδοχή.
Στην απάντησή του προς την κ. Μαριάννα Λάτση, ο υπουργός Υγείας, Αν.Λυκουρέντζος, αφού τη συγχαίρει και την ευχαριστεί εγκάρδια για την αξιέπαινη κίνησή της, τονίζει ότι
"Η προκείμενη ευγενής πρωτοβουλία σας υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, ευεργετεί την κοινωνία και αποτελεί πρότυπο παράδειγμα ανιδιοτελούς αγάπης για τους πάσχοντες συνανθρώπους μας.
 Η πολιτική  ηγεσία του υπουργείου Υγείας αποδέχεται τη συγκινητική δωρεά σας, η οποία και αφιερώνεται στη μνήμη του αείμνηστου συζύγου σας, Νίκου Κούρκουλου.

Η αποδοχή της δωρεάς σας και η μετονομασία του 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ σε νοσοκομείο "Νίκος Κούρκουλος" θα συμπεριληφθεί σε ειδική διάταξη νόμου"

Σχεδόν άμεσα, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον της, η κ. Μαριάννα Λάτση εκφράζει τη συγκίνησή της για την πρωτοβουλία του υπουργού να φέρει το νέο νοσοκομείο το όνομα του συζύγου της.
"Είμαι βαθιά ευγνώμων για την πράξη αυτή, που τιμά τη μνήμη του. Πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε ο Νίκος την ασθένειά του αποτελεί παράδειγμα θάρρους, καρτερίας και αξιοπρέπειας"

Δεν είναι φυσικά η φορά που η οικογένεια Λάτση ευαισθητοποιείται, αφού το 2005 με δωρεά του Ιδρύματος είχε ολοκληρωθεί το Λάτσειο Κέντρο Εγκαυμάτων, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

"Περίμενα να σε δω και μετά να φύγω"

Τον Ιανουάριο του 2007, μια συννεφιασμένη μέρα και χωρίς να γίνει αντιληπτός, ο Νίκος Κούρκουλος εισάγεται στο "Ερρίκος Ντινάν", έχοντας στο πλευρό του τη γυναίκα της ζωής του, κ.Μαριάννα Λάτση. Η τελευταία έχει επιστρέψει από το ταξίδι της στην Αμερική, όπου είχε πάει για να δει τον γιο της, Πάρη, όταν την ειδοποίησαν ότι η κατάσταση της υγείας του Ν.Κούρκουλου είχε επιδεινωθεί.
 "Περίμενα να σε ξαναδώ και μετά να φύγω", φέρεται να της λέει. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 31 του μήνα, το "απόλυτο αρσενικό" φεύγει από τη ζωή, νικημένος από τον καρκίνο. Είναι η τελευταία σελίδα στο κεφάλαιο ενός έρωτα για τον οποίο γράφτηκαν πολλά, ίσως επειδή ένωσε έναν καθαρά "λαϊκό" ήρωα με μια γοητευτική και δυναμική γυναίκα και δημιούργησε τον πιο επιθυμητό συνδυασμό για τα ΜΜΕ και τον πολύ κόσμο.

Κεραυνοβόλος έρωτας.
Ο Νίκος Κούρκουλος έχει παρέα τον γιο του, Άλκη, είναι χαλαρός και δεν φαντάζεται οτι η συγκεκριμένη μέρα θα αποδεικνυόταν καταλυτική σε ό τι έχει να κάνε με τη προσωπική τους ζωή. Ανυποψίαστη για τον μεγάλο έρωτα που έρχεται είναι και η γοητευτική κόρη του καπετάν - Γιάννη Λάτση, Μαριάννα.
Η πρώτη γνωριμία καταλήγει σε μια σχέση ζωής, από αυτές που πολύ δύσκολα ξεπερνιούνται. Το ζευγάρι είναι πάντα μαζί, σε κάθε κοινωνική έξοδο, ενώ πού γρήγορα αυτός ο μεγάλος έρωτας επισφραγίζετε από τον ερχομό των δύο παιδιών τους, της Εριέττας, πρώτα, και του Φίλιππου λίγο αργότερα.

Οι διακοπές τους - ανέμελες μέχρι τότε - γίνονται πιο οικογενειακές τα επόμενα χρόνια, αφού και οι δύο λατρεύουν να βλέπουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν. Ζουν την κάθε στιγμή μαζί τους, ενώ ο Νίκος Κούρκουλος, από όταν διαγνώστηκε η νόσος, ήρθε ακόμα πιο κοντά στον μικρό τότε Φίλιππο.
Η Εριέττα είναι ήδη έφηβη, και όλοι μαζί βιώνουν την περιπέτεια της υγείας του μπαμπά της οικογένειας, ενωμένοι, είτε στο Λονδίνο είτε στην Αθήνα, όπου όταν επιστρέφουν βέβαια ο Νίκος αισθάνεται πολύ πιο οικεία.

Κάποιοι τον θυμούνται ακόμα, λίγους μήνες πριν φύγει, να δίνει το "παρών" στο τέλος της σχολικής χρονιάς του 8χρονου Φίλιππου, μαζί με την κυρία Μαριάννα Λάτση.
Φορώντας ένα λευκό, κεντητό πουκάμισο και τζιν παντελόνι, αφήνει τη θέση του και μπαίνει ανάμεσα στα παιδιά, όταν ξεκινούν τις γυμναστικές τους επιδείξεις.
Στα χέρια του κρατάει μια κάμερα, με την οποία αποθανατίζει τις κινήσεις του γιου του, κινούμενος σαν σκηνοθέτης ή έμπειρος οπερατέρ ανάμεσα στα παιδάκια που χαμογελούν με τον αυθορμητισμό του.
Η κυρία Λάτση τον παρακολουθεί από τις κερκίδες, ενώ, όταν κάποιοι γονείς του λένε χαμογελώντας ότι εμποδίζει τα δικά τους πλάνα, κάνει το αυτονόητο για τον ίδιο.. Γονατίζει στο έδαφος και συνεχίζει να αποθανατίζει τον νεαρό γιο του, ενώ η γυναίκα του, συγκινημένη, κοιτάζει και τους δύο, χωρίς να μιλάει.

Είναι το τελευταίο καλοκαίρι του Νίκου Κούρκουλου και η τλευταία  σχολική  γιορτή του μελαχρινού Φίλιππου που παρακολούθησε, γι αυτό ίσως, όπως λένε κάποιοι αυτόπτες μάρτυρες της σκηνής, είχε κινηματογραφήσει με τόσο πάθος τον μικρό.
΄Ηθελε να του δείξει ότι ήταν εκεί, ότι θα ήθελε να είναι πάντα εκεί...
dionthan@yahoo.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια