Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βράβευση γυναικών επιστημόνων

Τρεις γυναίκες επιστήμονες, με ζηλευτά βιογραφικά και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, θητεία σε κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού αλλά και εκπαιδευτικό έργο πλέον στα εγχώρια ιδρύματα βραβεύτηκαν στις 26/11 από την UNESCO και τη L’OREAL στο πλαίσιο του προγράμματος «Για τις γυναίκες στην επιστήμη».
Η επιτροπή, που αποτελείται από ακαδημαϊκούς των .....

Βιοεπιστημών και των Φυσικών Επιστημών με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας στο Παν. Αθηνών Νικόλαο Χατζηχρηστίδη, εκλήθη να επιλέξει μεταξύ 31 και 10 υποψηφίων αντίστοιχα.
Ο θεσμός, που έχει καθιερωθεί σε διεθνές επίπεδο από το 1998, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 2006, επιβραβεύοντας ηθικά και υλικά (με έπαθλο 10.000 ευρώ) γυναίκες έως 38 ετών που προάγουν την επιστήμη. Υπό το πρίσμα της κρίσης, των συνεχώς μειούμενων κονδυλίων για έρευνα και της μετανάστευσης Ελλήνων επιστημόνων, τα εν λόγω βραβεία αποκτούν διαφορετική βαρύτητα.
Με τη «φαρμακογονιδιωματική» ασχολείται η 32χρονη λέκτορας Βιολογίας- Γενετικής στο ΑΠΘ, δρ Μαριάνθη Γεωργίτση.
«Πρόκειται για την επιστήμη του μέλλοντος», διευκρινίζει η ίδια, «αποτελεί το πάντρεμα γενετικής και φαρμακολογίας». Η νεαρή επιστήμων διερευνά το ερώτημα γιατί άνθρωποι με την ίδια νόσο που λαμβάνουν την ίδια φαρμακευτική αγωγή ανταποκρίνονται διαφορετικά σε αυτή. «Iδιαίτερη έμφαση έχουμε ώς σήμερα δώσει στη β-μεσογειακή και τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μελετάμε ακόμη ψυχιατρικά νοσήματα και νευρολογικά νοσήματα».
Στον χώρο της βιοϊατρικής και η έτερη βραβευθείσα, η δρ Γεωργία Σφυρόερα, που εργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίων νέας γενιάς για την αντιμετώπιση του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου.
«Παρότι έχουμε προοδεύσει πολύ στην Ιατρική, υπάρχουν ακόμα μικροί και “απλοί” παθογόνοι οργανισμοί, όπως το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου, που μας προκαλούν σοβαρές ασθένειες», εξηγεί η ερευνήτρια του «Δημόκριτου», που έχει πραγματοποιήσει τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια.
Τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή, την κλιματική αλλαγή, διερευνά η δρ Ελένη Κατράγκου, λέκτορας στο Τμήμα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας στο ΑΠΘ. «Μελετάμε το κλίμα της Ευρώπης και δη της Μεσογείου με την εφαρμογή αριθμητικών κλιματικών μοντέλων».
«Ο επιστήμονας στην Ελλάδα θυμίζει τον μυθικό Οδυσσέα, καλείται καθημερινά να ξεπεράσει ανυπέρβλητες δυσκολίες», ομολογεί η ίδια.
  Ιωάννα Φωτιάδη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια