Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το να βγεις μια βόλτα είναι πολύ δύσκολο 2012

Ο κ. Παναγιώτης Μαρκοστάμος είναι οργανωτικός γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών και εργάζεται στην Ελληνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), στην υπηρεσία της νομικής πληροφόρησης των αναπήρων για θέματα δικαιωμάτων "Διεκδικούμε Μαζί".

Ο 29χρονος είναι τυφλός και θέλησε να δείξει ο ίδιος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει για να περπατήσει μόλις 500 μέτρα από τη στάση του λεωφορείου μέχρι και το γραφείο του στην περιοχή της Ηλιούπολης.
"Ένας άνθρωπος που έχει παρακολουθήσει τα εξατομικευμένα μαθήματα κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης μπορεί με τη βοήθεια του ειδικού μπαστουνιού να μετακινηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια προς όποια κατεύθυνση επιθυμεί.

Εμπόδια.
Πρακτικά, όμως, το να βγεις από σπίτι για μια βόλτα είναι για πολλούς πολύ δύσκολο, έως και αδύνατο,
καθώς τα πεζοδρόμια είναι γεμάτα εμπόδια. Μόνο για πεζούς δεν είναι. Κατεστραμμένα πλακάκια, διαβάσεις στις οποίες δεν υπάρχει ηχητικό σύστημα ειδοποίησης τόσο για τους σηματοδότες όσο για την αναγγελία των στάσεων στα λεωφορεία, απροσπέλαστες υπόγειες διαβάσεις χωρίς ράμπες", λέει ο ίδιος την ώρα που διασχίζει ένα πεζοδρόμιο γεμάτο από παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

"Τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα κάνουν ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα της προσβασιμότητας.
 Εκτός του ότι τα αφήνουν επάνω στα πεζοδρόμια, με συνέπεια να χρειάζεται να τα παρακάμψουμε κατεβαίνοντας στο δρόμο, εμποδίζουν ακόμα και το να μπεις στο λεωφορείο, αφού πολλές φορές οι οδηγοί σταματούν πιο κάτω από τη στάση για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες", εξηγεί ο κ. Μαρκοστάμος.

Τα πιο συχνά φαινόμενα, με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά, όπως επισημαίνει, είναι τα "αδιέξοδα" στα οποία οδηγούν οι ειδικές λωρίδες για τυφλούς στα πεζοδρόμια. "Δέντρα, λακκούβες, περίπτερα, κολόνες, είναι ορισμένα μόνο από τα εμπόδια που συναντάς στο τέλος κάθε τέτοιας λωρίδας", περιγράφει ο κ.Μαρκοστάμος.
Παναγιώτης Μαυραγάνης

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια