Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το ιερό Δέντρο ξαναζεί

*  Τι άλλο θα μπορούσε να συμβολίζει καλύτερα τα Χριστούγεννα από το χριστουγεννιάτικο έλατο!
 Κι όμως, έχει τόση σχέση με τη γέννηση του Ιησού όση και η ημερομηνία της 25ης Δεκεμβρίου - δηλαδή καμία.
Στις σχετικές αφηγήσεις των Ευαγγελίων δεν βρίσκουμε πουθενά την παρουσία ενός τέτοιου φυτού!.

* Πιστεύεται ότι το έθιμο ήρθε στην Ελλάδα κατά τη βασιλεία του Όθωνα, το 19ο αιώνα, και ότι οι ρίζες του φτάνουν ως τις γερμανικές συνήθειες του 15ου - 16ου αιώνα. Ωστόσο, ο στολισμός ενός φυτού αποτελεί αρχαία παράδοση, όπως και η λατρεία του Ιερού Δέντρου.

* Το Δέντρο, που έχει θρέψει αμέτρητες γενιές ανθρώπων με τους καρπούς του, αποτελεί κατεξοχήν έμβλημα της Μητέρας Γης.
Ήδη από την εποχή της "Μινωικής" Κρήτης βλέπουμε να τελούνται λατρευτικές πράξεις προς τιμήν της Πότνιας Θεάς πλάι του. Παρόμοια στοιχεία ανακαλύπτουμε και στους ιστορικούς χρόνους.
 Για παράδειγμα, ο Ρωμαίος ποιητής Οβίδιος μιλάει για ένα ιερό άλσος της Δήμητρας: "Υπήρχε εκεί μια δρυς που οι αιώνες μεγάλωναν τη δύναμή της, γιγάντια σαν δάσος γύρω της κρέμονταν στεφάνια και γιρλάντες, αναθηματικές επιγραφές, αποδείξεις των προσευχών που η θεά εισάκουσε". (Μεταμορφώσεις 8.739).

* Αφού, όπως, ο στολισμός του δέντρου είναι αρχαία συνήθεια, γιατί χρειάστηκε να γίνει...εισαγωγή του από το εξωτερικό;
Το 329 μ.Χ., όταν αυτοκράτορας ήταν ο Θεοδόσιος, εκδόθηκε διάταγμα που ανέφερε τα εξής:
 "Και αν  κανείς αποδώσει τιμές σε αγάλματα φτιαγμένα από ανθρώπινο χέρι τοποθετώντας αναμμένο λιβάνι εμπρός τους (...) ή να τυλίξει ένα δέντρο με γιρλάντες (...) θα τιμωρηθεί με κατάσχεση του σπιτιού ή του τεμαχίου γης μέσα στο οποίο αποδείχθηκε ότι υπηρετούσε ειδωλολατρική δεισιδαιμονία.

* Βέβαια, όλες αυτές οι απαγορεύσεις και οι διωγμοί δεν απέδωσαν και πολλά. Για παράδειγμα, σε πολλές αγροτικές περιοχές της χώρας μας υπήρχε το έθιμο να φέρνουν οι άνθρωποι στο σπίτι τους κλαδιά από κέδρο, ελιά ή πουρνάρι τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Πιστευόταν ότι η δύναμη και η αντοχή τους θα μπορούσε με μαγικό τρόπο να χαρίσει υγεία και μακροζωία στα μέλη της οικογένειας, καθώς τα αειθαλή φυτά αποτελούσαν σύμβολα της ζωής που αντιστέκεται στη βαρυχειμωνιά
ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια