Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

2013: Τα 4 μετέωρα βήματα στη νέα χρονιά

Το κομμάτι της γης όπου πέφτουν κάθετα οι ακτίνες του Ήλιου αλλάζει και σαν αποτέλεσμα της αλλαγής αυτής έχουμε την εναλλαγή των εποχών. Επίσης, σύμφωνα με τη γεωκεντρική αντίληψη του σύμπαντος, ο Ήλιος φαίνεται να περιφέρεται γύρω από τη γη όχι μόνο στην εναλλαγή μέρας – νύχτας αλλά και σε ετήσια βάση διασχίζοντας μια στενή ζώνη γύρω από τον ισημερινό της γης: τη ζώνη των τροπικών.
Σε αυτό το ετήσιο ταξίδι του, υπάρχουν 4 κομβικά σημεία:

1. Όταν βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο: τον τροπικό του Αιγόκερου
2. Όταν περνάει από τον ισημερινό της γης ταξιδεύοντας προς το βορά
3. Όταν βρίσκεται στο βορειότερο σημείο: τον τροπικό του Καρκίνου
4. Όταν περνάει από τον ισημερινό της γης ταξιδεύοντας προς το νότο.

Τα 4 αυτά σημεία ορίζουν και τα όρια των 4 εποχών του χρόνου αφού είναι τα σημεία στα οποία αλλάζει η σχέση μέρας – νύχτας που συμβολικά είναι η πάλη του φωτός με το σκοτάδι. Τα ίδια 4 σημεία αποτελούν και την αρχή των παρορμητικών ζωδίων στον τροπικό ζωδιακό κύκλο. Παραδοσιακά στην αστρολογία εξετάζουμε τον χάρτη για την είσοδο του Ήλιου στο κάθε ένα παρορμητικό ζώδιο για να μπορέσουμε να προβλέψουμε το κλίμα που θα επικρατήσει το επόμενο τρίμηνο, ή στην αντίστοιχη εποχή του έτους.

Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε και τώρα με την ελπίδα στο τέλος να έχουμε πάρει μια ιδέα για το τι μας επιφυλάσσει η καινούργια χρονιά. Θα πρέπει να επισημάνουμε βέβαια ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που θα μας ακολουθούν όχι μόνο αυτή την χρονιά αλλά και τις επόμενες. Έτσι, το τετράγωνο Ουρανού / Πλούτωνα στα παρορμητικά, η θέση κυριαρχίας του Ποσειδώνα στους Ιχθείς και η αμοιβαία υποδοχή Κρόνου / Πλούτωνα είναι αστρολογικά γεγονότα που ισχύουν όχι μόνο για το 2013 αλλά και για τις επόμενες χρονιές. Αυτά έχουν αναλυθεί σε επιμέρους άρθρα στο φόρουμ. Εδώ θα επικεντρωθούμε στο τι ιδιαίτερο μας περιμένει σε κάθε εποχή του έτους.
Χειμώνας με παιχνίδια εξουσίας
Η χρονιά ξεκινάει με την είσοδο του Ήλιου στο ζώδιο του Αιγόκερου. Είναι βέβαια η εποχή του Χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο της γης, όπου οι σπόροι της καινούργιας ζωής αναπτύσσονται κάτω από το χώμα, προστατευμένοι από το κρύο. Αντίστοιχα, οι άνθρωποι συσφίγγουν και επανεπιβεβαιώνουν τις σχέσεις τους έχοντας γνωρίσει το όριο των δυνατοτήτων τους σε σχέση με τα στοιχεία της φύσης. Ο Ήλιος έχει φτάσει στο νοτιότερο σημείο του ταξιδιού του, στον τροπικό του Αιγόκερου, και ξεκινάει το ταξίδι του για το βορά. Η μέρα στο βόρειο ημισφαίριο αρχίζει να μεγαλώνει επιβεβαιώνοντας ότι μια καινούργια χρονιά ξεκίνησε.
Όλοι οι χάρτες που θα εξετάσουμε θα έχουν τον Ήλιο σε παρορμητικό ζώδιο. Σε συνδυασμό και με τη μόνιμη παρουσία Ουρανού και Πλούτωνα σε παρορμητικά ζώδια, είναι δεδομένο ότι τα παρορμητικά θα έχουν την τιμητική τους σε όλους τους χάρτες. Ωστόσο στον χάρτη του χειμώνα αυτό ισχύει σε μεγαλύτερο βαθμό αφού έχουμε και Σελήνη στον Κριό, Άρη στον Αιγόκερο αλλά επίσης τα ζώδια αυτά είναι και στον Ωροσκόπο / Μεσουράνημα του χάρτη. Έχουμε λοιπόν μια ιδιαίτερη έμφαση στα παρορμητικά. Το στοιχείο που κυριαρχεί είναι της Φωτιάς, όπου βρίσκονται 4 πλανήτες και ο συνδυασμός Φωτιάς και παρορμητισμού μας οδηγεί βέβαια στο ζώδιο του Κριού, τα στοιχεία του οποίου κυριαρχούν στον χάρτη, πολύ περισσότερο αφού ο Κριός βρίσκεται και στον Ωροσκόπο. Ο Άρης λοιπόν, σαν κυβερνήτης του Κριού, έχει έναν ιδιαίτερο ρόλο στον χάρτη και βρίσκεται σε έξαρση στον Αιγόκερο χωρίς να σχηματίζει όψεις με άλλους πλανήτες παρά μόνο εξάγωνο / τρίγωνο με τους Δεσμούς της Σελήνης.

Ιδιαίτερο ρόλο στον χάρτη έχει και ο Δίας σαν μοναδικός πλανήτης σε ζώδιο του Αέρα και επίσης μοναδικός πλανήτης σε ένα ολόκληρο ημισφαίριο του χάρτη (κάτω από τον ορίζοντα). Ο Δίας βέβαια είναι σε αδυναμία στους Διδύμους και ανάδρομος. Είναι και σε αμοιβαία υποδοχή αλλά και αντίθεση με τον Ερμή που επίσης βρίσκεται σε αδυναμία στον Τοξότη. Συνήθως κοιτάμε το Δία σ’ ένα χάρτη περιμένοντας κάτι καλό αλλά δεν ξέρω τι καλό μπορούμε να περιμένουμε από έναν τέτοιο Δία. Και το άσχημο είναι ότι φαίνεται να έχουμε μεγάλες προσδοκίες από αυτόν. Δεν τον βοηθάνε και οι όψεις αφού βρίσκεται στην κορυφή ενός Yod με τις δύο πολύ κλειστές χιαστί όψεις που σχηματίζει με Κρόνο και Πλούτωνα. Οι δύο τελευταίοι είναι πλανήτες με διαφορετικά αιτήματα αλλά αφού βρίσκονται σε διαρκή αμοιβαία υποδοχή και επιπλέον και σε εξάγωνο μεταξύ τους, φαίνεται να συνεργάζονται μια χαρά και πάντως είναι πολύ πιο ισχυροί από τον Δία. Έχουν και αυτοί κάποιον ξεχωριστό ρόλο στον χάρτη: ο Κρόνος είναι κυβερνήτης του Μεσουρανήματος, φυσικά και του Ήλιου, αλλά και ο μοναδικός πλανήτης σε σταθερό ζώδιο ενώ ο Πλούτωνας βρίσκεται σε σύνοδο με το Μεσουράνημα.

Ο Δίας είναι στον 2ο οίκο του χάρτη, στην περιοχή της περιουσίας μας και των αξιών μας. Ο άξονας 2ου – 8ου οίκου βρίσκεται έτσι κι αλλιώς στο προσκήνιο από την παρουσία εκεί των Δεσμών της Σελήνης. Τώρα όμως τονίζεται ακόμα περισσότερο από την αντίθεση που σχηματίζεται ανάμεσα σε Δία και Ερμή / Αφροδίτη. Φαίνεται λοιπόν πως τα οικονομικά θα συνεχίσουν να μας απασχολούν αλλά με τόσο αδύναμους Δία και Ερμή δεν φαίνεται να βρίσκεται κάποια λύση στα άδεια ταμεία και στα χρέη. Άλλωστε ο κυβερνήτης του 2ου οίκου (Αφροδίτη) είναι στον 8ο και ο κυβερνήτης του 8ου (Πλούτωνας) στο Μεσουράνημα με τη χιαστί που είπαμε στο Δία. Ο Δίας λοιπόν, πέρα από την αδυναμία και την ανάδρομη κίνησή του, προσπαθεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις Πλούτωνα και Κρόνου που έρχονται από το Μεσουράνημα (την κυβέρνηση) και τον 7ο οίκο (όσων έχουμε απέναντι μας). Μάλλον δεν θα μπορέσει να καταφέρει και πολλά πράγματα.

Ένα ακόμα σημείο του χάρτη όπου πρέπει να σταθούμε είναι η θέση της Σελήνης στον 12ο οίκο, σε φάση πρώτου τετραγώνου ως προς τον Ήλιο και σε κανονική όψη τετραγώνου με το Μεσουράνημα. Μπορούμε να υποψιαστούμε ότι ο λαός (Σελήνη) βρίσκεται στο περιθώριο (12ος οίκος) αλλά έστω από εκεί θα εκδηλώσει ανοιχτά τη διαφωνία του (τετράγωνο με Μεσουράνημα) και θα θελήσει έναν καινούργιο δρόμο (Κριός / φάση τετραγώνου με Ήλιο). Η Σελήνη είναι και κυβερνήτης του 4ου οίκου, αντιπροσωπεύει λοιπόν «τα του οίκου μας», την έννοια της πατρίδας αλλά σε πολιτικό επίπεδο και την αντιπολίτευση. Όλα αυτά φαίνεται να μην ενσωματώνονται στις προτεραιότητες του χάρτη και να εκφράζουν τη διαφωνία τους. Μιλώντας για διαφωνίες, μπορούμε να επισημάνουμε και το τετράγωνο που δέχεται ο Ήλιος πάλι από τον 12ο οίκο (Ουρανός) κάτι που δείχνει πως όσοι βρίσκονται στο περιθώριο δεν θα κάτσουν τόσο ήσυχα. Τουλάχιστον όχι τόσο όσο θα έλπιζε ο Ήλιος που στο εξάγωνό του με τον Ποσειδώνα μπορεί εύκολα να πιστέψει ότι όλα πάνε καλά.

Συνοψίζοντας λοιπόν, ο χάρτης έχει έμφαση στα παρορμητικά και το χρώμα του Κριού. Ο Άρης είναι ισχυρός αλλά χωρίς όψεις και γι΄ αυτό αρκετά απρόβλεπτος, όπως απρόβλεπτο είναι το τι ανακατατάξεις θα φέρει ο Πλούτωνας στο Μεσουράνημα και η «θυμωμένη» Σελήνη από τον 12ο οίκο. Είναι αλήθεια ότι τα παρορμητικά συχνά δημιουργούν μεγάλη φασαρία αλλά πολλές φορές χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Με μοναδικό πλανήτη σε σταθερό ζώδιο τον Κρόνο στον 7ο οίκο, φαίνεται πως έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας για κάποια σταθερότητα στους ξένους, έχοντας αποδεχτεί το αυστηρό τους πρόσωπο. Εσωτερικά, το ενδιαφέρον βρίσκεται στα άδεια ταμεία του κράτους και στις προσαρμογές που χρειάζεται να γίνουν ώστε αυτά κάπως να γεμίσουν.

Σε προσωπικό επίπεδο, αξίζει καταρχήν να δείτε που βρίσκεται ο Άρης στο γενέθλιο χάρτη σας αυτήν την περίοδο αλλά και γενικά το ρόλο του Άρη στον χάρτη σας (γενέθλια θέση, όψεις, οίκο που κυβερνάει). Έχει την τιμητική του και αν αξιοποιήσουμε τη δύναμή του μόνο κερδισμένοι θα βγούμε. Επίσης καλό θα είναι να δείτε αντίστοιχα που βρίσκεται ο Δίας στον χάρτη σας για το τρέχον διάστημα. Εκεί φαίνεται να είστε περισσότερο ευάλωτοι και να χρειάζεται να κάνετε τις περισσότερες προσαρμογές.
Άνοιξη των διεκδικήσεων
Η άνοιξη ξεκινάει όταν ο Ήλιος φτάσει πάνω από τον ισημερινό της γης και κάνει την είσοδο του στο βόρειο ημισφαίριό της ή αλλιώς στο ζώδιο του Κριού. Για όλους εμάς που ζούμε «εδώ πάνω» αυτό σημαίνει ότι η μέρα γίνεται πια μεγαλύτερη από τη νύχτα. Η φύση βέβαια φοράει τα καλά της για να γιορτάσει τον ερχομό του Ήλιου και οι άνθρωποι μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία βλέποντας την ομορφιά του κόσμου γύρω μας. Αν ο χειμώνας ήταν περίοδος προετοιμασίας και επανακαθορισμών, την άνοιξη θα πρέπει να εκδηλωθεί το καινούργιο που φέρνει η νέα χρονιά, με σιγουριά και χωρίς ενδοιασμούς.
Βλέπουμε στον χάρτη ότι τα παρορμητικά εξακολουθούν να έχουν την πρωτοκαθεδρία αφού εκτός από Ήλιο, Ουρανό και Πλούτωνα εκεί βρίσκονται πάλι Σελήνη και Άρης αλλά και οι γωνίες του χάρτη. Η Σελήνη εξακολουθεί να βρίσκεται στον 12ο οίκο σε τετράγωνο με τον Ήλιο, ο Κρόνος εξακολουθεί να είναι ο μοναδικός πλανήτης σε σταθερό ζώδιο και ο Δίας ο μοναδικός πλανήτης σε ζώδιο του Αέρα. Ακόμα, εξακολουθεί να υπάρχει ο σχηματισμός Yod με τον αδύναμο Δία στην κορυφή και Κρόνο / Πλούτωνα σε διπλή χιαστί. Θα αναρωτιόταν κανείς αν άλλαξε κάτι στον χάρτη.

Ωστόσο, αυτή την φορά έχουμε 5 πλανήτες σε ζώδια του Νερού που σε συνδυασμό με το παρορμητικό στοιχείο δίνουν το χρώμα του Καρκίνου στον χάρτη. Άλλωστε το παρορμητικό ζώδιο του Νερού βρίσκεται στον Ωροσκόπο, με τη Σελήνη κυρίαρχη στο ζώδιο της. Συνολικά έχουμε 3 πλανήτες σε κυριαρχία (Σελήνη, Άρης και Ποσειδώνας), 2 σε έξαρση (Ήλιος και Αφροδίτη), 2 σε αμοιβαία υποδοχή (Κρόνος και Πλούτωνας) και 2 σε αδυναμία (Δίας και Ερμής). Ο πλανήτης που απομένει είναι ο Ουρανός, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς πάνω στο Μεσουράνημα. Μπορούμε λοιπόν να περιμένουμε ότι οι εντάσεις δεν θα μας εγκαταλείψουν, ούτε και οι ανατροπές των δεδομένων αφού με την ακραία εκδήλωση τόσων ενεργειών είναι δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή και η μέση οδός.

Υπάρχουν 3 σχηματισμοί όψεων με τη συμμετοχή όλων των πλανητών. Ένα είναι το Yod για το οποίο μιλήσαμε τον χειμώνα, μόνο που τώρα φαίνεται να «στοχεύει» στον 11ο οίκο την περιοχή των μεγάλων προσδοκιών, των φιλικών χωρών αλλά και του κοινοβουλίου. Άραγε, σε τι από αυτά θα χρειαστούμε τις απαραίτητες προσαρμογές; Τουλάχιστον ο Δίας δεν είναι πλέον ανάδρομος. Ο Ήλιος συμμετέχει σε τετραπλή σύνοδο με Αφροδίτη / Άρη / Ουρανό, μια πολυαστρία που βρίσκεται στο Μεσουράνημα και στην κορυφή ενός Ταυ-τετραγώνου με την αντίθεση Σελήνης – Πλούτωνα. Τέλος, έχουμε ένα Μεγάλο Τρίγωνο στα ζώδια του Νερού με Σελήνη, Κρόνο και τη σύνοδο Ποσειδώνα / Ερμή στις κορυφές του.

Ο δυναμικός χαρακτήρας του χάρτη δεν άλλαξε από τον χειμώνα, ούτε και η ένταση στο Μεσουράνημα. Αυτό που αλλάζει είναι η έμφαση στο Νερό με τον αναβαθμισμένο ρόλο της Σελήνης αλλά και το Μεγάλο Τρίγωνο στο στοιχείο αυτό. Η Σελήνη εξακολουθεί να βρίσκεται στο περιθώριο του 12ου οίκου και σε κόντρα με Ήλιο και Μεσουράνημα αλλά πλέον φαίνεται να έχει βρει περισσότερους συμμάχους και ο λόγος της μετράει. Όπως και τον χειμώνα, έτσι και στην άνοιξη, ο Ερμής βρίσκεται σε αδυναμία, τώρα μάλιστα μόλις επέστρεψε από την ανάδρομη κίνησή του, που σημαίνει πως για το πρώτο εξάμηνο του 2013 δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά από την καθαρή σκέψη και την ψυχρή λογική. Το Μεγάλο Τρίγωνο στο Νερό με τη συμμετοχή των κυρίαρχων Ποσειδώνα και Σελήνης, δείχνει έναν άλλο δρόμο: της διαίσθησης και του ενστίκτου. Η ένταση στο Μεγάλο Τρίγωνο συγκεντρώνεται στην κορυφή της Σελήνης με τις δυναμικές όψεις που αυτή δέχεται από την πολυαστρία στο Μεσουράνημα και τον Πλούτωνα. Αλλά είναι μια δυνατή Σελήνη που μπορεί να αντέξει την πίεση.

Στον χάρτη λοιπόν έχουμε δύο περιοχές έντασης: Μία είναι το Μεσουράνημα με την πολυαστρία και μάλιστα τον κυρίαρχο Άρη σε σύνοδο. Η δεύτερη είναι ο 12ος οίκος με την επίσης κυρίαρχη Σελήνη που αποτελεί το κοινό σημείο επαφής του Μεγάλου Τριγώνου στο Νερό και του Ταυ Τετραγώνου στα παρορμητικά. Φαίνεται λοιπόν πως θα έχουμε μια συνέχιση της κόντρας ανάμεσα στην κυρίαρχη τάξη (Μεσουράνημα) και τους αποκλεισμένους της κοινωνίας (12ος οίκος). Μόνο που τώρα, αυτοί οι αποκλεισμένοι δείχνουν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους. Τόσο σίγουροι, που δεν θα φοβηθούν τη σύγκρουση.

Σε προσωπικό επίπεδο, έχει σημασία να δείτε τη θέση της Σελήνης στον χάρτη σας. Που είναι στο γενέθλιο χάρτη και ποιον οίκο κυβερνάει; Από ποιο τεταρτημόριο του χάρτη περνάει αυτήν την περίοδο; Που βρίσκεται η προοδευμένη Σελήνη και τι όψεις σχηματίζει; Αυτές είναι μερικές ερωτήσεις που η απάντησή τους θα δώσει μια κατεύθυνση για την φετινή άνοιξη. Πάνω απ’ όλα όμως, εμπιστευτείτε τη διαίσθησή σας και μη φοβηθείτε τις συγκρούσεις, έστω κι αν αυτές φέρουν απώλειες. Η άνοιξη δεν δέχεται εκπτώσεις.
Καλοκαίρι της αναζήτησης
Όταν ο Ήλιος φτάσει στο βορειότερο σημείο του ετήσιου ταξιδιού του, δηλαδή στον τροπικό του Καρκίνου, έχουμε την έναρξη του καλοκαιριού. Φυσικά, ο Ήλιος κάνει τότε την είσοδο του στο ζώδιο του Καρκίνου. Στο βόρειο ημισφαίριο απολαμβάνουμε τις μεγαλύτερες μέρες του χρόνου αν και η νύχτα έχει αρχίσει σιγά – σιγά να κερδίζει έδαφος. Η φύση μας δείχνει το φιλικό της πρόσωπο (αρκεί να μην το παρακάνουμε στην ηλιοθεραπεία) και η ζωή μοιάζει πιο εύκολη από ποτέ. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι πλέον περνάμε στο δεύτερο μισό του χρόνου και όποια καινούργια αρχή κάναμε θα πρέπει τώρα να αποδώσει καρπούς. Με τον Ήλιο να χαρίζει άπλετα το φως του, έρχεται και η στιγμή της αλήθειας.
Όπως έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα, τα παρορμητικά ζώδια έχουν και πάλι τη τιμητική τους, αφού εκτός από τους σίγουρους Ήλιο / Ουρανό / Πλούτωνα, στα ζώδια αυτά έχουμε και Ερμή / Αφροδίτη, όπως επίσης και τις γωνίες του χάρτη. Το στοιχείο του Νερού εξακολουθεί να κυριαρχεί αφού εκεί βρίσκονται 6 πλανήτες και ο συνδυασμός παρορμητισμού και Νερού μας οδηγεί στον Καρκίνο που είναι και πάλι στον Ωροσκόπο. Η Σελήνη λοιπόν δείχνει να συνεχίζει να έχει κεντρικό ρόλο αλλά και αυτή την φορά κάτι έχει αλλάξει. Πλέον βρίσκεται στο Σκορπιό, ζώδιο της πτώσης της, και δεν είναι σε τετράγωνο με τον Ήλιο αλλά σε μια ασύμβατη χιαστί. Φαίνεται πως αποφεύγει πια την άμεση σύγκρουση ίσως επειδή έχει πάψει πια να περιμένει να τα βρει μαζί του.

Ο Ουρανός εξακολουθεί να είναι πάνω στο Μεσουράνημα που σημαίνει πως και το τετράγωνο από τον Πλούτωνα επηρεάζει άμεσα αυτό το ευαίσθητο σημείο του χάρτη. Και στους 3 χάρτες που είδαμε μέχρι τώρα, ο Πλούτωνας έχει μια δυναμική σχέση με το Μεσουράνημα. Και το Μεγάλο Τρίγωνο στο Νερό εξακολουθεί να υπάρχει, με την όψη ανάμεσα σε Κρόνο και Ποσειδώνα να είναι σχεδόν ακριβείας, αλλά τη θέση της Σελήνης έχει πάρει ο Ήλιος σε ασύμβατη σύνοδο με το Δία. Ο τελευταίος κοντεύει επιτέλους να φύγει από τους Διδύμους, ζώδιο της αδυναμίας του.

Έτσι όπως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα σήμερα, δεν είναι εύκολο να γίνουν προβλέψεις για μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Αλλά φαίνεται πως από τις δυναμικές συγκρούσεις της άνοιξης έχουν βγει όλοι χαμένοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον χάρτη του καλοκαιριού κανένας πλανήτης δεν βρίσκεται σε κυριαρχία ή έξαρση, εκτός βέβαια από τον Ποσειδώνα που για πολλά ακόμα χρόνια θα είναι κυρίαρχος στους Ιχθείς. Ο Ήλιος από την έξαρση του στο Μεσουράνημα έχει περάσει στην «απομόνωση» του 12ου οίκου, κάτω από την κυριαρχία της Σελήνης. Άλλωστε, έχει πάρει και τη θέση της στην κορυφή του Μεγάλου Τριγώνου στο Νερό. Στον Καρκίνο και 12ο οίκο βρίσκονται και οι μόνιμοι συνοδοί του: Ερμής και Αφροδίτη. Η ίδια η Σελήνη από τη θέση κυριαρχίας της έχει περάσει στο ζώδιο της πτώσης της, κάτω από την κυριαρχία του Πλούτωνα, ο οποίος βρίσκεται στο ζώδιο της αδυναμίας της Σελήνης.

Μπορούμε να πούμε ότι η έμφαση εξακολουθεί να βρίσκεται στο Μεσουράνημα και τον 12ο οίκο αλλά από έναν χάρτη με φορτωμένο 12ο οίκο, έλλειψη δυναμικών όψεων και χωρίς πλανήτες σε ισχυρή θέση, είναι δύσκολο να προκύψει κάτι καλό. Αν λοιπόν θεωρήσουμε ότι η ένταση στο Μεσουράνημα είναι πλέον κάτι το συνηθισμένο, θα λέγαμε ότι κατά τα άλλα είναι περίοδος περισυλλογής και επαναπροσδιορισμού. Κάτι στο οποίο βοηθάει και ο αργός Ερμής που ετοιμάζεται να γυρίσει ανάδρομος. Με τη Σελήνη σε κεντρική αλλά και δύσκολη θέση είναι επόμενο να περιμένουμε έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις. Άλλωστε, οι 6 πλανήτες στο Νερό αλλά και ο Ωροσκόπος στον Καρκίνο συνηγορούν σε αυτό. Επίσης, το Μεγάλο Τρίγωνο στο Νερό είναι ο σημαντικότερος σχηματισμός του χάρτη και φαίνεται πως μόνο αν τολμήσουμε να βουτήξουμε στον κόσμο των συναισθημάτων μας θα βγει κάτι αυτό το καλοκαίρι. Ακόμα κι αν χρειαστεί να συναντήσουμε τα φαντάσματα που συνήθως κρύβουμε στον 12ο οίκο.

Αυτή είναι μια συμβουλή κυρίως σε προσωπικό επίπεδο γιατί σε συλλογικό δεν νομίζω ότι μπορούμε να περιμένουμε και πολλά πράγματα. Κοιτάξτε σε ποιους οίκους βρίσκονται τα ζώδια του Νερού στον χάρτη σας και παρατηρήστε αν το Μεγάλο Τρίγωνο σχηματίζει κάποια όψη με γενέθλιο πλανήτη σας. Η ενέργεια αυτού του πλανήτη θα έρθει στο προσκήνιο. Αν ο χάρτης σας δείχνει μια δυσκολία προσέγγισης του συναισθηματικού σας κόσμου ή αν 12ος οίκος σας δείχνει ότι κρύβετε πολλά απωθημένα κάτω από την επιφάνεια, καλό θα είναι να επαναπροσδιορίσετε τη στάση σας και ίσως ένας καινούργιος κόσμος να ανοιχτεί μπροστά σας, αφού οι δοκιμασμένες συνταγές δεν φαίνεται να λειτουργούν πια.
Φθινόπωρο και κάθε τέλος μια αρχή
Καθώς ο Ήλιος αποχωρεί από το βόρειο ημισφαίριο της γης φτάνει και πάλι πάνω από τον ισημερινό της αλλά αυτήν την φορά έχει κατεύθυνση προς το νότο. Έχουμε τότε την φθινοπωρινή ισημερία αλλά η ισορροπία μέρα και νύχτας είναι πολύ προσωρινή αφού στη συνέχεια η νύχτα κερδίζει το προβάδισμα, για όσους ζούμε εδώ στα βόρεια. Ο Ήλιος βέβαια μπαίνει τότε στο ζώδιο του Ζυγού. Είναι η τελευταία εποχή του χρόνου, μια περίοδος όπου πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ό,τι ανοιχτό λογαριασμό έχουμε αφήσει από τον κύκλο που κλείνει, έτσι ώστε να υποδεχτούμε τον καινούργιο χρόνο όπως του αξίζει: πραγματικά καινούργιο. Τα ξερά φύλλα στα δέντρα είναι μόνο μια υπενθύμιση ότι όλα τα πράγματα κάνουν τον κύκλο τους και ό,τι έχει ολοκληρώσει την αποστολή του θα πρέπει να αποχωρήσει.
Στον χάρτη του Φθινοπώρου φαίνεται το κλίμα να έχει αλλάξει σημαντικά. Καταρχήν βλέπουμε για πρώτη φορά τα μεταβλητά ζώδια στις γωνίες του χάρτη. Μια ένδειξη για την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα, αν και εκτός από τον Ποσειδώνα κανένας άλλος πλανήτης δεν βρίσκεται σε μεταβλητό ζώδιο. Επίσης για πρώτη φορά έχουμε περισσότερους πλανήτες κάτω από τον ορίζοντα, κάτι που δίνει έναν τόνο εσωστρέφειας. Η Σελήνη είναι για πρώτη φορά στο δεύτερο μισό του μηνιαίου κύκλου της ως προς τον Ήλιο, σημάδι ότι οι αναζητήσεις προς το παρόν ολοκληρώθηκαν και έχει επιτευχθεί μια κάποια ωριμότητα. Το ίδιο μήνυμα στέλνει και η θέση Ερμή και Αφροδίτης που στους δύο πρώτους χάρτες ήταν τοποθετημένοι πριν από τον Ήλιο ενώ στους δύο τελευταίους έχουν περάσει μπροστά του στον ζωδιακό κύκλο. Λεπτομέρειες που όμως έχουν τη σημασία τους. Ο Δίας βρίσκεται πια στην έξαρση του στον Καρκίνο όπου μάλλον νοιώθει αρκετά άνετα ώστε να εκφράσει την τάση του για υπερβολή.

Ωστόσο κάποια πράγματα παραμένουν τα ίδια με τους προηγούμενους χάρτες. Έτσι, έχουμε για ακόμα μια φορά έναν εξωκρόνιο σε σύνοδο με το Μεσουράνημα. Αυτήν την φορά είναι ο Ποσειδώνας. Το στοιχείο του Νερού εξακολουθεί να έχει την υπεροχή, όχι μόνο γιατί εκεί βρίσκονται 4 πλανήτες αλλά και επειδή ανάμεσα σε αυτούς τους 4 είναι ο κυρίαρχος Ποσειδώνας που φαίνεται να έχει κεντρικό ρόλο στον χάρτη αυτό, η Αφροδίτη που είναι κυβερνήτης του Ήλιου και βέβαια ο Δίας στην έξαρσή του. Ακόμα και η Σελήνη που είναι σε ζώδιο της Γης αλλά στην έξαρσή της μάλλον προσθέτει στην έμφαση στο Νερό λόγω της μόνιμης σχέσης που έχει με το υδάτινο στοιχείο. Η Σελήνη είναι βέβαια σε ισχυρότερη θέση από τον Ήλιο, ο οποίος βρίσκεται στην πτώση του στο Ζυγό. Η πτώση του Ήλιου ήταν κάτι το αναμενόμενο αφού κοιτάμε τον χάρτη για την είσοδό του στο Ζυγό και μπορούμε να πούμε ότι συμβολίζει την εγκατάλειψη του ατομικού εαυτού, έτσι ώστε στο ζώδιο της αρμονίας τα δύο να γίνουν ένα. Ωστόσο αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο είναι το γεγονός ότι ο Ήλιος δεν σχηματίζει καμία όψη με άλλον πλανήτη. Σαν να είναι ξένος στον χάρτη.

Σχετικά με τις όψεις, έχουμε αρκετά τετράγωνα αλλά ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο σχηματισμός Ταυ τετραγώνου στα σταθερά ζώδια. Στον σχηματισμό αυτό, έχουμε αντίθεση ανάμεσα στη Σελήνη και στη σύνοδο Αφροδίτη / Κρόνου. Η Αφροδίτη είναι κυβερνήτης των Φώτων και του Ερμή αλλά στο Σκορπιό είναι σε αδυναμία και σίγουρα η σύνοδος με τον Κρόνο δεν είναι το καλύτερό της. Ο Κρόνος από την πλευρά του έχει τη διαρκή υποστήριξη του Ποσειδώνα (τρίγωνο) και του Πλούτωνα (εξάγωνο, αμοιβαία υποδοχή). Με δεδομένο το σημαντικό ρόλο που έχει η Αφροδίτη στο συγκεκριμένο χάρτη, η σύνοδος με τον Κρόνο στο Σκορπιό προσθέτει σε περιορισμούς, σοβαρότητα και ανάγκη εμβάθυνσης. Η Αφροδίτη βρίσκεται στον 5ο οίκο, τον οίκο «της χαράς της» σύμφωνα με την παραδοσιακή αστρολογία, και μάλλον θα έλπιζε σε κάτι πιο ανάλαφρο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη και το τρίγωνο από το Δία. Τουλάχιστον, όσο δύσκολη κι αν είναι η συγκεκριμένη σύνοδος, η υποστήριξη που έχει από τον Δία αποτελεί μια εγγύηση ότι δεν θα χάσουμε την αισιοδοξία και την ελπίδα μας.

Απέναντι από Κρόνο / Αφροδίτη βρίσκεται η Σελήνη, στην έξαρσή της στον Ταύρο όπου αναζητάει τη γήινη ασφάλεια και σταθερότητα. Η αντίθεση δείχνει ότι αυτά δύσκολα θα βρεθούν, τουλάχιστον όχι πριν αναγνωρίσουμε τις συναισθηματικές μας ανάγκες και δεν εγκαταλείψουμε τους αμυντικούς μηχανισμούς που μας απομακρύνουν από τους άλλους. Η αντίθεση συμβαίνει στον άξονα 5ου –11ου οίκου, μια περιοχή του χάρτη που τονίζεται και από την παρουσία των Δεσμών της Σελήνης, άρα και από τις εκλείψεις αυτής της περιόδου. Έτσι, η έκλειψη Ηλίου το Νοέμβριο του 2013 θα γίνει ακριβώς απέναντι από τη θέση της Σελήνης στον παραπάνω χάρτη και στο μεσοδιάστημα της συνόδου Κρόνου / Αφροδίτης. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι είναι αυτό που μας δίνει πραγματική χαρά και σε ποιόν τομέα μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί κάνοντας παράλληλα το κέφι μας. Επίσης, αξίζει να σκεφτούμε πόση έμπνευση νοιώθουμε για τα όνειρα μας, πόση ενέργεια έχουμε για να τα κυνηγήσουμε και κατά πόσο οι κοινωνικές συναναστροφές μας υποστηρίζουν αυτά τα όνειρα.

Στην κορυφή του Ταυ βρίσκεται ο Άρης στο Λέοντα. Είναι ένας Άρης που ζητάει να λάμψει και με το τρίγωνο που σχηματίζει με τον Ουρανό στον Κριό είναι ικανός να μας εκπλήξει με τη δράση του. Όμως δεν έχει καμία υποστήριξη από τον κυβερνήτη του, Ήλιο στο Ζυγό, και τα τετράγωνα φαίνεται να του πατάνε ισχυρό φρένο. Η Σελήνη ζητάει ασφάλεια, ο Κρόνος απαιτεί σοβαρότητα ενώ η Αφροδίτη νοιώθει να βουλιάζει στα βαθιά νερά του Σκορπιού και αγωνίζεται να μείνει «στον αφρό». Είναι λοιπόν ένας Άρης που έχει τη διάθεση αλλά του λείπει ο στόχος, η κατεύθυνση της δράσης του. Ο υπόλοιπος χάρτης φαίνεται να μη του προσφέρει πεδίο και κίνητρο που να αξίζουν τον κόπο. Έτσι, η ένταση μαζεύεται στον 3ο οίκο των συναναστροφών μας με τους οικείους, τομέας που έτσι κι αλλιώς τονίζεται με τον Ερμή κυβερνήτη του Ωροσκόπου.

Εκτός από το Ταυ τετράγωνο στα σταθερά όμως, έχουμε και το τετράγωνο στα παρορμητικά ανάμεσα σε Δία και Ερμή, που συνδέει με αυτόν το δυναμικό τρόπο τους κυβερνήτες 1ου και 7ου οίκου. Μια ακόμα περίοδος συγκρούσεων λοιπόν με όποιους θεωρούμε ότι βρίσκονται απέναντί μας. Η παρουσία του Δία πάνω στην ακμή του 2ου οίκου δημιουργεί πολλές προσδοκίες για απρόσμενα δώρα στον τομέα των οικονομικών μας και το τρίγωνο με την Αφροδίτη που συνδέει τους δύο παραδοσιακούς «ευεργέτες» είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο προσφέρει ο χάρτης. Αλλά ο Δίας είναι κυβερνήτης του 7ου οίκου και σε τετράγωνο με τον κυβερνήτη του Ωροσκόπου, ίσως τα δώρα του να μην μας αφορούν. Άλλωστε το τρίγωνο Δία / Αφροδίτης σχηματίζεται στο Νερό και με τον Ποσειδώνα πάνω στο Μεσουράνημα ίσως τα δώρα του Δία να βρίσκονται μόνο στο σακούλι του Άγιου Βασίλη.

Για τον λόγο αυτό, στον προσωπικό σας χάρτη κοιτάξτε πρώτα που σχηματίζεται το Ταυ στα σταθερά με την αντίθεση να σας ζητάει να βρείτε τις ισορροπίες και την κορυφή να δείχνει τον τομέα της ζωής σας που έρχεται στο προσκήνιο. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι η «κενή» κορυφή στο σταθερό Σταυρό είναι στον Υδροχόο, ένα ζώδιο που δεν φιλοξένησε κανέναν πλανήτη στους 4 χάρτες που είδαμε. Το σταθερό ζώδιο του Αέρα λοιπόν φαίνεται να είναι το πλέον «αδικημένο» για το 2013 και αυτό είναι μια προειδοποίηση πως όταν νοιώθουμε να έχουμε κολλήσει, ίσως η λύση να βρίσκεται στη σκέψη έξω από τα καθιερωμένα και στη δράση με προσωπική σφραγίδα αλλά αναφορά στην κοινωνία.

Σύνοψη και Συμπεράσματα
Το 2012 δεν μας έφερε το τέλος του κόσμου όπως ίσως περίμεναν κάποιοι κι έτσι λοιπόν μπορούμε να κοιτάξουμε στο μέλλον με κάποια αισιοδοξία. Άλλωστε κάθε αλλαγή χρόνου είναι και μια ευκαιρία για καινούργια αρχή. Στο άρθρο αυτό προσπαθήσαμε να δούμε το γενικό κλίμα κάθε εποχής του χρόνου από τον χάρτη εισόδου του Ήλιου στα παρορμητικά ζώδια, δηλαδή την αρχή της κάθε εποχής. Ο χάρτης αυτός είναι κοινός για όλο τον κόσμο αλλά αποκτά τοπικό χαρακτήρα από την επιλογή της τοποθεσίας, στην περίπτωση μας την Αθήνα. Τα όσα αναφέρθηκαν δεν αποτελούν βέβαια ολοκληρωμένη ανάλυση για τη χώρα μας αλλά είναι μια καλή, πρώτη προσέγγιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στους 4 χάρτες που μελετήσαμε, ένας εξωκρόνιος πλανήτης βρίσκεται πάνω στο Μεσουράνημα δείχνοντας έτσι καθαρά την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση του τόπου. Το ερώτημα είναι βέβαια αν θα αντέξει στην πίεση αυτή. Θα έλεγα ότι είναι πολύ δύσκολο. Στους πρώτους χάρτες είναι χαρακτηριστική η παρουσία των παρορμητικών ζωδίων, δείχνοντας την ένταση που κυριαρχεί και που κορυφώνεται την άνοιξη. Στους δύο τελευταίους χάρτες ο Ήλιος βρίσκεται στον 12ο οίκο ή χωρίς όψεις με άλλους πλανήτες. Φαίνεται έτσι να μπαίνει στο περιθώριο. Επιπρόσθετα, μπορούμε να σημειώσουμε ότι στο γενέθλιο χάρτη της χώρας (μεσημέρι στις 3/2/1830) ο διελαύνων Κρόνος σχηματίζει τετράγωνα με το Μεσουράνημα και το γενέθλιο Ήλιο. Πόση πίεση μπορεί να αντέξει αυτό το ευαίσθητο σημείο του χάρτη; Βέβαια μια ενδεχόμενη ανατροπή στον χώρο της κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι θα φέρει απαραίτητα καλύτερες μέρες. Στον τελευταίο χάρτη, το Ταυ τετράγωνο στα σταθερά έχει στην κορυφή τον Άρη να βρίσκεται στο γενέθλιο Ναδίρ του γενέθλιου χάρτη της Ελλάδας, την αντίθεση προφανώς σε τετράγωνα με το Μεσουράνημα, όπως επίσης και η έκλειψη ηλίου του επόμενου Νοέμβρη. Βλέπουμε δηλαδή πως παρά τις όποιες, ενδεχόμενες ανατροπές δε φαίνεται να ηρεμεί αυτό το σημείο του χάρτη.

Αλλά το ότι θα συνεχιστούν τα προβλήματα για την χώρα μας, λίγο – πολύ το ξέραμε. Το ζήτημα όμως είναι η προσωπική ευθύνη του καθενός, μέσα σε αυτό το μάλλον ζοφερό πλαίσιο να μπορέσει να αποτελέσει μια μικρή όαση χαράς και δημιουργίας που θα ομορφύνει το περιβάλλον του. Ίσως να μην κάνει μεγάλη διαφορά στο σύνολο της χώρας αλλά σίγουρα η διαφορά θα είναι σημαντική στον περίγυρο του και φυσικά στον εαυτό του. Οι χάρτες για το 2013 είναι αυτοί, δεν αλλάζουν και μας λένε μια ιστορία. Όμως η προσωπική συνεισφορά του καθενός θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του σεναρίου, τουλάχιστον στο βαθμό που τον αφορά. Ας μην φοβηθούμε λοιπόν τις αλλαγές που θα έρθουν έτσι κι αλλιώς. Αντίθετα, ας διεκδικήσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με θάρρος αλλά και ευαισθησία. Φαίνεται πως αυτά είναι τα πιο κατάλληλα υλικά για να πορευτούμε στον καινούργιο χρόνο.
Ας ευχηθούμε λοιπόν με ειλικρίνεια
και ας πιστέψουμε με δύναμη σ’ ένα χαρούμενο και δημιουργικό 2013!
Δημήτρης ΑντωνιάδηςΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια