Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Run & out: άθλημα made in Γιάννενα!

Ενα παιδικό άθλημα με γιαννιώτικη υπογραφή (!) ξετρελαίνει τους μαθητές κάθε ηλικίας, βγαίνει από τα σύνορα της... γενέτειράς του και γίνεται δημοφιλές σε όλο και περισσότερα σχολεία της χώρας.
Από φευγαλέα έμπνευση ενός δασκάλου Φυσικής Αγωγής σε δημοτικό σχολείο των Ιωαννίνων, το run and out ή σκάκι γηπέδου μετατρέπεται σε νέα αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών και είναι.....
το άθλημα- παιχνίδι που θα βραβευτεί από το υπουργείο Παιδείας (2 Νοεμβρίου), στο πλαίσιο της δράσης «Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση».

Ολα ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου του 2009. Ο ουρανός των Ιωαννίνων έριχνε «καρέκλες» και κάποιοι μαθητές του 10ου Δημοτικού παρέμεναν στο υπόστεγο. Ηταν η ώρα της γυμναστικής. Στην προσπάθειά του να «απασχολήσει» τους μαθητές, ο δάσκαλος Μιχάλης Μερτζιανίδης ζωγράφισε τετραγωνάκια στο δάπεδο, καθόρισε πρόχειρους κανόνες, έδωσε στα παιδιά μία μπάλα και άρχισε το κυνηγητό!

Επρόκειτο για τη «γέννηση» του run & out («run και ουστ», όπως ονομάστηκε αρχικά), μίας δραστηριότητας που συνδυάζει κανόνες του σκακιού, των μήλων και διαφόρων αθλημάτων. Οι αντίπαλες ομάδες χωρίζονται σε «επίθεση» και «άμυνα».

Σκοπός των επιθετικών είναι να διασχίσουν τρέχοντας όλο τετράγωνο γήπεδο, από άκρη σε άκρη (run), πατώντας σε συγκεκριμένες γραμμές, ενώ οι αμυντικοί προσπαθούν να τους βγάλουν εκτός (out), είτε χτυπώντας τους με την μπάλα είτε ακουμπώντας την μπάλα σε προκαθορισμένα σημεία.
Δεν απαιτούνται... υλικοτεχνικές υποδομές, ούτε ιδιαίτερες ικανότητες, παρά μόνο γρηγοράδα και καλά αντανακλαστικά.
Στα Γιάννενα πραγματοποιούνται σχολικά πρωταθλήματα, ενώ το παιχνίδι έχει διαδοθεί σε σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής.
«Τα παιδιά γυμνάζουν μυαλό και σώμα. Θυμίζει το σκάκι, αλλά έχει πολύ τρέξιμο, καθώς οι μαθητές πρέπει να τοποθετούνται έξυπνα στον χώρο» λέει ο δάσκαλος Φυσικής Αγωγής Μιχάλης Μερτζιανίδης. Σημειώνεται ότι ο 12χρονος μαθητής του 10ου Δημοτικού Κωνσταντίνος Τάσος, δημιουργός του www.runandout.gr, απέσπασε πρόσφατα το πρώτο βραβείο στον 4ο πανελλήνιο διαδικτυακό διαγωνισμό με τίτλο «Δημιουργήστε ψηφιακά, κατασκευάστε ένα website, γίνετε πρεσβευτές του τόπου σας».
 Ελένη Ευαγγελοδήμου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια