Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Oyster: 250 "στρείδια" φωτίζουν μια πόλη

"Πρόκειται για μια πρωτοποριακή τεχνολογία, που αξιοποιεί την ενέργεια των κυμάτων με απόλυτα οικολογικό τρόπο".
 Με αυτά τα λόγια περιέγραψε, πριν από λίγους μήνες, τη συσκευή "Oyster" (= στρείδι) της σκωτσέζικης εταιρείας Aquamarine Power η Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνοντας τη βράβευσή της ως.....

 μεγάλου νικητή στην κατηγορία προϊόντων και υπηρεσιών των Ευρωπαϊκών Επιχειρηματικών Βραβείων για το Περιβάλλον.

Η συσκευή ονομάστηκε έτσι επειδή μοιάζει με ανοιχτό στρείδι, μήκους 18μ. και ύψους 12 μέτρων.
Κάθε μονάδα αποτελείται από μία βάση που αγκυροβολείται στον πυθμένα της θάλασσας, σε βάθος 10-16 μέτρων, και μία μεταλλική επιφάνεια, η οποία είναι βιδωμένη στη βάση και τοποθετείται κάθετα στη διεύθυνση κίνησης των κυμάτων, ώστε να εξέχει λίγο από το νερό.
Έτσι, τα κύματα κάνουν την επιφάνεια να ταλαντώνεται μπρος - πίσω. Η κίνηση αυτή, μέσω ενός υποβρυχίου καλωδίου που περιέχει θαλασσόνερο, μεταφέρεται (με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν τα υδραυλικά φρένα) στη ξηρά σε μια γεννήτρια, για παραγωγή ρεύματος.
Το θαλασσινό νερό επελέγη ως υγρό που μεταφέρει την κίνηση, ώστε σε περίπτωση διαρροής να μην προκαλεί ρύπανση.
Το μηχανικό στρείδι είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στις θαλασσοταραχές. Απόδειξη: η πρώτη μονάδα που εγκαταστάθηκε για δοκιμές το 2000 στο Ευρωπαϊκό Κέντρο θαλάσσιας Ενέργειας, στα ανοιχτά των νησιών Orkney της Σκοτίας, άντεξε στα μανιασμένα κύματα του Ατλαντικού για δύο χειμώνες χωρίς καμία βλάβη.

Η εταιρεία έχει στα σκαριά το πρώτο θαλάσσιο πάρκο, πάλι στα νησιά Orkney, το οποίο, με 250 μονάδες "δεύτερης γενιάς" θα ηλεκτροδοτεί 190.000 νοικοκυριά.
www.aquamarinepower.com/

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια