Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Bloomberg: Η κρίση του ΄30 χτυπάει την ελληνική οικονομία

Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας μοιάζει με τη Μεγάλη Ύφεση που πέρασαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία τη δεκαετία του 1930, σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Οικονομικής Ανάλυσης (ΒΕΑ), μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.
Η εξέλιξη αναδεικνύει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καθώς προσπαθούν να.....
καταστήσουν ανταγωνιστική την οικονομία μέσω της λιτότητας.
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 18,4% του ΑΕΠ τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αναμένεται να συρρικνωθεί ακόμη 4% το 2013 στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.
Αθροιστικά πρόκειται για τη μεγαλύτερη ύφεση ανεπτυγμένης οικονομίας τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια και πλησιάζει πολύ την ύφεση, 27% του ΑΕΠ, που βίωσαν οι ΗΠΑ μεταξύ 1929 και 1933, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 34% μετά το 1929 και μία από τις συνέπειες ήταν η άνοδος του Αδόλφου Χίτλερ και των ναζί στην εξουσία. Η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας ξεκίνησε στις αρχές του 1934, αλλά χρειάστηκε να περάσουν τρία χρόνια έως ότου η γερμανική οικονομία ξεπεράσει το επίπεδο παραγωγής που είχε το 1929, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας στο Βισμπάντεν της Γερμανία.
Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ, τότε ενδέχεται η Ελλάδα να αναδειχτεί η χώρα που πέρασε τη μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγαλύτερη ακόμη και από την ύφεση της Λετονίας, της οποίας το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 20,7% από το 2008 έως το 2010.
«Η λιτότητα περιορίζει τα φορολογικά έσοδα και συνεπώς δυσχεραίνει την επίτευξη του επιδιωκόμενου αποτελέσματος», λέει στο Bloomberg ο Τσαρλς Ντούμας, πρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Lombard Street Research στο Λονδίνο. «Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουν τη λιτότητα, διότι δεν έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν. Τα ελλείμματα είναι υπαρκτά».
Οι περικοπές μισθών και συντάξεων έχουν εντείνει τα πνεύματα στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις καθώς συρρικνώνεται η οικονομία, ενώ το κόμμα της Χρυσής Αυγής, με σήμα που είναι παρόμοιο με τη σβάστικα και πολιτική κατά των ξένων, έχει κερδίσει 18 έδρες στο Κοινοβούλιο, αναφέρουν οι συντάκτες του Bloomberg.
Καθημερινή-TessaBle

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια