Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οδηγός ενδυματολογικών κανόνων ΑΝΔΡΩΝ!

Παραλάβατε μία πρόσκληση η οποία σας προσκαλεί σε ένα δείπνο ή event. Ως εδώ ωραία. Έλα όμως που στο κάτω μέρος γράφει και κάτι ακαταλαβίστικα όπως "Dress code" ή σε σπάνιες περιπτώσεις στην Κύπρο "Ενδυματολογικός κανόνας"!
Τα "Dress codes" ή Ενδυματολογικοί κανόνες, είναι με απλά λόγια η προτροπή από τους οικοδεσπότες ή τους διοργανωτές ενός δείπνου, event, εκδήλωσης κλπ, προς τους προσκεκλημένους τους, για το πως θα....
πρέπει να είναι ντυμένοι κατά την επίσκεψη τους στο συγκεκριμένο χώρο. Επιλέγονται αναλόγως με το είδος και το ύφος του δείπνου και για πιο λόγο αυτό διοργανώνεται.
Εμείς απλά οφείλουμε να είμαστε σωστοί και να σεβαστούμε την επιθυμία των διοργανωτών, μα πάνω από όλα κύριοι όταν με το καλό φθάσει η ημέρα που θα παρευρεθούμε, για να μην μας κοιτούν οι άλλοι με το μισό τους αν π.χ. το δείπνο είναι "Black tie" και εμείς πάμε με τα σανδάλια!

White Tie
Συνήθως τέτοιες εμφανίσεις χρειάζονται σε πολύ επίσημα δείπνα όπως π.χ. αν είστε καλεσμένοι της Βασίλισσας της Αγγλίας όμως ποτέ δεν ξέρεις, γι` αυτό αν σας καλέσουν και η πρόσκληση αναγράφει White Tie τότε πράξετε ως ακολούθως: Καπέλο προαιρετικό. Αν όμως επιλέξετε να το φορέσετε τότε το μαύρο ή το γκρίζο, κατά προτίμηση από μετάξι είναι η σωστή επιλογή. (Θυμηθείτε ότι το βγάζετε όταν είστε σε εσωτερικό χώρο). Κουστούμι Tailcoat - ναι αυτό με την ουρά - σε μαύρο ή γκρίζο χρώμα. Ασορτί γκρίζα γραβάτα και ζωνάρι απαραίτητα. Το πουκάμισο να είναι λευκό βαμβακερό, μεταξένιο ή λινό με σκληρό κολάρο και να μπορεί να δεχτεί μανικετόκουμπα. Παπούτσια μαύρα με κορδόνια και κάλτσες μαύρες επίσης. Τα γάντια είναι προαιρετικά, αν θα τα επιλέξετε όμως να είναι και αυτά γκρίζα σε δέρμα, suede ή chamois.

Black Tie
Ο ενδυματολογικός κανόνας Black Tie συνήθως δίνεται στις περιπτώσεις όπου επιβάλλεται το ντύσιμό σας να είναι επίσημο, αν και μερικές φορές δίνεται γιατί οι οικοδεσπότες απλά θέλουν οι καλεσμένοι τους να είναι καλά ντυμένοι. Αν είναι όμως αυστηρώς Black tie τότε πρέπει το κουστούμι να είναι σε μαύρο χρώμα αν και το σκούρο μπλε επιτρέπεται. Το πουκάμισο να είναι λευκό βαμβακερό, μεταξένιο ή λινό με σκληρό κολάρο και να μπορεί να δεχτεί μανικετόκουμπα. Γραβάτα επιβάλλεται και θα πρέπει να είναι μαύρη ή ακόμη μπορείτε να φορέσετε παπιγιόν και αυτό σε μαύρο χρώμα. Μπορεί να είναι από μετάξι ή σατέν. Παπούτσια μαύρα με κορδόνια και κάλτσες οπωσδήποτε μαύρες.

Βlack Tie Optional
Εδώ μπορείτε να παραβλέψετε κάποια από τα πιο πάνω όπως την γραβάτα και το παπιγιόν, τα οποία άνετα μπορούν να αντικατασταθούν από ένα handkerchief όμως καλύτερα να κρατήσετε το χρώμα στο κουστούμι σε μαύρο ή σκούρο μπλε.

Lounge Suit
Μπορείτε αν επιλέξετε σκουρόχρωμο κουστούμι αν είναι χειμώνας και πιο ανοικτό χρώμα αν είναι καλοκαίρι. Γραβάτα επιβάλλεται. Παπιγιόν δεν συνηθίζεται. Το πουκάμισο να είναι με σκληρό κολάρο και το άσπρο χρώμα είναι συνήθως η ασφαλέστερη επιλογή. Αν μπορεί να δεχτεί μανικετόκουμπα ακόμη καλύτερα. Παπούτσια σε μαύρο ή το ίδιο χρώμα με το κουστούμι, με κορδόνια είναι η ιδανικότερη επιλογή.

Smart Casual
Εδώ μπορείτε να φορέσετε κάτι έξυπνο, απλό και άνετο. Ένα Βlazer ή ένα απλό σακάκι (όχι Denim) συνδυασμένο με ένα πουκάμισο με κολάρο ή ακόμη και με μία polo t-shirt είναι μια καλή επιλογή. Μπορείτε ακόμη να βάλετε και μία ζακέτα μόνο αν αποφασίσετε να φορέσετε και σακάκι. Αν όχι, από μόνη της η ζακέτα δεν είναι "smart" επιλογή. Το παντελόνι δεν είναι ανάγκη να ταιριάζει απόλυτα με το σακάκι στο χρώμα ή το ύφασμα αλλά καλύτερα αποφύγετε σακάκια και παντελόνια με διαφορετικά μοτίβα και σίγουρα όχι chino-cargo παντελόνια. Τα απλά πάνε με όλα. Τα μοκασίνια από δέρμα ή suede, τα deck shoes και ίσως κάποιες φορές τα μποτάκια είναι μια καλή επιλογή αλλά να είστε προσεκτικοί να τα συνδυάσετε ανάλογα με όλο το υπόλοιπο ντύσιμο.

Casual
Πηγαίνετε όπως γουστάρετε αλλά μην το παρακάνετε. Αν θέλετε να βγάλετε τα απωθημένα σας και να κάνετε εντελώς δικούς σας συνδυασμούς κρατήστε το όταν βγείτε με 2-3 φίλους σας για ποτό. Εδώ καλύτερα να σεβαστείτε αυτούς που σας κάλεσαν αλλά και τους καλεσμένους τους. Επιλέξτε ένα απλό ντύσιμο με ένα blue jean ή chino-cargo παντελόνι μαζί με ένα polo ή απλό T-shirt ή ακόμη και ένα καρώ πουκάμισο. Παπούτσια συνδυάστε άφοβα από αθλητικό μέχρι και deck shoes ή και σανδάλια. Αν δεν είστε σίγουροι μπορείτε να ακολουθήσετε το "Smart Casual" πιο πάνω στην πιο απλή του εκδοχή για να είστε πάντα μέσα.

Σημείωση: Αν στην πρόσκληση δεν αναγράφονται οι πιο πάνω ενδυματολογικοί κανόνες και απλά γράφει "Formal" ή "Επίσημο Ένδυμα" τότε συνήθως αναφέρονται στο "White Tie" και "Black Tie". Αν όμως γράφει "Informal" ή "Ανεπίσημο Ένδυμα" συνήθως είναι για "Black Tie Optional", "Lounge Suit" και "Smart Casual. Σε όλες τις περιπτώσεις αν δεν είναι ξεκάθαρο καλύτερα να ρωτήσετε τους οικοδεσπότες/διοργανωτές, για να αποφεύγονται τα δυσάρεστα.
 www.blazer1.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια