Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έκθεση έργων του Νικολάου Γύζη, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη

«Νικόλαος Γύζης. Ο μεγάλος ζωγράφος» είναι ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάζεται αυτή την περίοδο, έως τις 3 Φεβρουαρίου 2013, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
Πρόκειται για αφιέρωμα σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της περίφημης Σχολής του Μονάχου με έργα της πολυσυζητημένης δωρεάς της οικογένειας Γύζη προς τη.....

 Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση πλουτίζεται με αντιπροσωπευτικά έργα της εξελικτικής πορείας του κορυφαίου δημιουργού από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Εθνικής Τράπεζας, Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ, Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, Τράπεζας της Ελλάδος, Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Συλλογής Εμφετζόγλου, Συλλογής Μαριάννας Λάτση και πολλών άλλων ιδιωτικών συλλογών.
Στην έκθεση παρουσιάζονται σημαντικές ελαιογραφίες και σπάνια ελαιογραφικά σχέδια, γλυπτά, αφίσες, διπλώματα και ένθετα εφημερίδων του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου του 19ου αιώνα.
Οι ενότητές της περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, πορτρέτα και σκηνές από την οικογένεια του ζωγράφου, θρησκευτικά, ηθογραφικά και αλληγορικά θέματα, τοπία και νεκρές φύσεις.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς: «Η ζωγραφική του Γύζη εκφράζει την αλήθεια του. Αν και καθηγητής της Ακαδημίας του Μονάχου κατάφερε να ξεπεράσει την ψυχρότητα του ακαδημαϊκού ύφους, στρέφοντας την προσοχή του στην προαιώνια ιστορία της ανθρωπότητας, κατακτώντας έτσι τη δική του προσωπική έκφραση, μια έκφραση γεμάτη συγκίνηση και ζωντάνια».
"Κ"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια