Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Του βάλανε το κεφάλι στο ντορβά

Ο ντορβάς είναι το "ταγάρι" όπως αλλιώς λέγεται το σακούλι, μέσα στο οποίο οι χωρικοί έβαζαν διάφορα πράγματα.
Στη βυζαντινή εποχή, όταν οι νησιώτες πιάνανε κανένα ληστή, εγκληματία, πειρατή του έκοβαν το κεφάλι, το βάζανε μέσα σ ένα ντορβά, παστωμένο, για να μη βρομάει και το στέλνανε.....
στην Κωνσταντινούπολη.
Το έθιμο αυτό έμεινε αργότερα και επί Τουρκοκρατίας, αλλά και στα πρώτα ελληνική μετά την επανάσταση χρόνια, τότε που υπήρχαν πολλοί ληστές.
Όταν ο επικηρυγμένος σκοτωνόταν από άλλο άτομο, αυτός του έκοβε το κεφάλι, το έβαζε σε ντορβά, το παρέδιδε στις Αρχές και έπαιρνε την επικήρυξη ή την αμνησία αν ήταν κι αυτός ληστής.
Για να επικηρυχθεί λοιπόν κανείς, σήμαινε πως εκτέθηκε πολύ απέναντι στις Αρχές, τόσο, που να καταντήσει το κεφάλι του, αν τον πιάσουν, στο ντορβά.
Λέγεται για κάποιον που "τα παίζει όλα για όλα"

*  "Ας πάει και το παλιάμπελο"

  Το έτος 1840-41 στο θέατρο "Μπούκουρα" εμφανιζόταν μία περίφημη Ιταλίδα "αοιδός" η Ρίτα Μπάσσο, η οποία κυριολεκτικά ξετρέλαινε τους Αθηναίους κι έγινε αιτία πολλών επεισοδίων ακόμα και στα ανώτατα τότε στρώματα της κοινωνίας ακόμα. Κατά την ώρα, λοιπόν, μιας παράστασης ακούστηκε από ένα θεατή η φράση "Για σένα, κυρά μου ....ας πάει και το παλιάμπελο"

Ήταν μια αναφώνηση ενός απλοϊκού κτηματία της Αττικής, που από τις τελευταίες σειρές εκδήλωνε τον ενθουσιασμό του, θυσιάζοντας για χάρη της ωραίας ξένης πριμαντόνας το αμπέλι της περιουσίας του, παράλληλα με τις ευγενικές προσφορές των αριστοκρατών θεατών της πρώτης σειράς, που ήταν λουλούδια στην παράσταση και κοσμήματα πανάκριβα μετά από αυτήν.
Η φράση όμως, "ας πάει και το παλιάμπελο", αφού έκανε τότε, το γύρο της μικρής Αθήνας, απαθανατίστηκε ως τα σήμερα.

*  "Αρμένικη Βίζιτα"

Οι Αρμένιοι είναι από τη φυσικό τους ευγενείς και φιλόξενοι, πράγμα που ξένιζε τους άλλους λαούς. Είχαν την συνήθεια να κάνουν επισκέψεις σε συγγενείς τους που κατοικούσαν σε άλλες πόλεις, με την οικογένειά τους., δηλαδή πέντε - έξι άτομα και έμεναν εκεί πολύ καιρό. Επίσης, έκαναν επισκέψεις οικογενειακές στην ίδια πόλη, που κρατούσαν και μια βδομάδα ακόμη. Όσο για την καθημερινή επίσκεψή τους, αυτή κρατούσε πολλές ώρες
. Από αυτά και από αυτά οι Έλληνες όταν βλέπουν κανέναν να τους επισκέπτεται και να κάθεται πολύ ώρα, λένε πως τους έκανε:
"Αρμένικη βίζιτα" δηλαδή Αρμενική επίσκεψη.

*  "Έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους"

Επί Φραγκοκρατίας, μερικοί Αθηναίοι πήγαν και άδειασαν το σπίτι ενός Φράγκου, που έμενε κάτω από το βράχο της Ακρόπολης. Δεν του άφησαν ούτε έπιπλα, ούτε σκεύη, ούτε χρυσαφικά. Του τα πήραν όλα. Φυσικά, όταν ο Φράγκος ανακάλυψε την πρωτάκουστη για την εποχή εκείνη κλοπή, πήγε αμέσως και κατήγγειλε το γεγονός στη στρατιωτική διοίκηση της Αθήνας, που εκτελούσε χρέη Αστυνομίας.

Αμέσως τότε, συνελήφθησαν μερικοί ύποπτοι, έγιναν ανακρίσεις, μα στο τέλος αναγκάστηκαν να τους αφήσουν ελεύθερους, γιατί κατάλαβαν πως ήταν αθώοι Ο Φράγκος όμως, που ήθελε να ξαναβρεί οπωσδήποτε τα πράγματά του, σκέφτηκε πονηρά.
 Έβγαλε, λοιπόν, μια προκήρυξη, που έλεγε: "όσοι γνωρίζουν τους κλέφτες και τους καταγγείλουν, θα πάρουν δώρο διακόσια δηνάρια. Αν μάλιστα οι κλέφτες θελήσουν να τα επιστρέψουν οι ίδιοι, να μη φοβηθούν καθόλου. Εγώ θα λείπω μια βδομάδα από το σπίτι μου. Μπορούν, λοιπόν, να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους και όταν το κάνουν αυτό, θα πάρουν κι αυτοί από ένα καλό δώρο".

Οι κλέφτες φυσικά που ύστερα από την προκήρυξη αυτή, φοβόντουσαν μήπως προδοθούν προτίμησαν να τα ξαναγυρίσουν πίσω και να πάρουν και την αμοιβή τους. 'Οταν όμως πήγαν εκεί, ο Φράγκος που τους περίμενε κρυμμένος, τους έπιασε.
 Έτσι οι Αθηναίοι άρχισαν να λένε μεταξύ τους για την εξυπνάδα των συμπατριωτών τους, ότι "έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους"
 TessaBle

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια