Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η βιοτεχνία Μέντη στο Μουσείο Μπενάκη

Η νηματουργία Μέντη, από τις παλαιότερες βιοτεχνίες και εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας, θα επαναλειτουργήσει στο πλαίσιο ζωντανού εργαστηρίου - μουσείου που αποτελεί γενναιόδωρη προσφορά της οικογένειας Μέντη στο Μουσείο Μπενάκη.
Ο χώρος της δωρεάς του Σπύρου.....

της Μαρίνας και του Όθωνα Μέντη στεγάζεται στην παλιά βιοτεχνία της επιχείρησης, στην οδό Πολυφήμου 6, στα Πετράλωνα, και εγκαινιάζεται επίσημα τη λειτουργία του στις 2 Δεκεμβρίου (πληροφορίες στο τηλέφωνο: 210-34 78 792).

Η δωρεά περιλαμβάνει το σύνολο των αποθηκευμένων εμπορευμάτων, καθώς και τον εξοπλισμό της νηματουργίας που ήταν από τις πιο γνωστές επιχειρήσεις στο χώρο της επεξεργασίας νημάτων και παραγωγής ειδών passementerie (γαλόνια, τρέσες, σιρίτια, κορδόνια, φράντζες, φούντες, κορδέλες κ.α) τα οποία στόλιζαν ιερατικά άμφια, στρατιωτικές στολές, θεατρικά κοστούμια, κουρτίνες, έπιπλα..

.
Η επιχείρηση έκλεισε το 2011, αλλά τώρα θα συνεχίσει την παραγωγή των προϊόντων της με χορηγική βοήθεια.
 Τα έσοδα από τις πωλήσεις θα ενισχύουν το ταμείο του Μπενάκη. Με το φιλόδοξο στόχο "ο χώρος να αποτελέσει πυρήνα διατήρησης των παραδοσιακών τεχνικών που σχετίζονται με την επεξεργασία των νημάτων, την υφαντική και την κεντητική".
 Έτσι, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει, μεταξύ άλλων, τα στάδια επεξεργασίας του μεταξιού, ενώ προγραμματίζονται κύκλοι μαθημάτων για ενήλικες με θέμα τις παραδοσιακές τέχνες.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου χώρου στο πωλητήριο του Μπενάκη, στην οδό Πειραιώς, παρουσιάζεται έκθεση 40 καλλιτεχνών οι οποίοι χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη στα έργα τους προϊόντα της βιοτεχνίας. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια