Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι Έλληνες στα Βαλκάνια για τα δόντια
Οι Δυτικοευρω​παίοι στην Ελλάδα

Μείωση των οδοντιατρικών εργασιών σε ποσοστό που για ορισμένες κατηγορίες φτάνει ακόμη και το 80% καταγράφεται την τελευταία διετία.
Την ίδια στιγμή, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των οδοντιάτρων που αποφασίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλες χώρες, ενώ ολοένα και περισσότεροι Έλληνες ασθενείς αναζητούν φθηνότερες λύσεις στις γειτονικές βαλκανικές χώρες.
Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που.....
λόγω του ακριβού κόστους των οδοντιατρικών θεραπειών, τις αναβάλλουν, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στον κλάδο.
«Δεδομένου ότι η στοματική υγεία αποτελεί δείκτη πολιτισμού ενός λαού, μπορεί κανείς να κατανοήσει τον βαρύ αντίκτυπο που έχει η βαθιά οικονομική κρίση στην ελληνική κοινωνία», επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Δεβλιώτης, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Ακόμη ένας παράγοντας που επιδεινώνει το ήδη αρνητικό κλίμα είναι η διακοπή πολλών ασφαλιστικών ταμείων –λόγω της ένταξής τους στον ΕΟΠΥΥ– της κάλυψης μέρους των εξόδων για οδοντιατρική περίθαλψη.
«Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, υπολογίζω ότι η μείωση των εργασιών στον κλάδο μας είναι για τα μεγάλα αστικά κέντρα περίπου στο 50% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μικρότερη είναι για την επαρχία. Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι προσθετικές εργασίες, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 80%», αναφέρει ο κ. Αθανάσιος Υφαντής, πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μέση τιμή για μία θήκη είναι 300 ευρώ, για μία γέφυρα τριών δοντιών είναι 1.000 ευρώ, ενώ περί τα 1.200–1.500 ευρώ κοστίζει ένα εμφύτευμα.
Δεδομένων των υψηλών τιμών –που εκπρόσωποι του κλάδου αποδίδουν στα ακριβά υλικά και τα υψηλά λειτουργικά έξοδα– ωθούν ασθενείς της Β. Ελλάδας να εκμεταλλευτούν τη γειτνίαση με τη Βουλγαρία και Σκόπια και να κάνουν εκεί τις οδοντιατρικές τους εργασίες έως 4 φορές φθηνότερα
Όμως και ξένοι ασθενείς, κυρίως από ΗΠΑ και Αγγλία, θεωρούν την Ελλάδα φθηνή στην οδοντιατρική περίθλαψη. Για τον λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί τουριστικά πακέτα, που συνδυάζουν διακοπές και οδοντιατρικές εργασίες.
Εν τω μεταξύ, η μείωση των εργασιών ενός οδοντιατρείου υπολογίζεται στην καλύτερη περίπτωση στο 30%, με τους νέους οδοντιάτρους να βρίσκονται σε ιδιαιτέρως δυσχερή θέση. Όπως αναφέρει ο κ. Υφαντής, επένδυσαν για το ιατρείο τους τουλάχιστον 35.000 ευρώ, κεφάλαια που προέρχονται κυρίως από δανεισμό και leasing και έχουν αργή απόσβεση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, περισσότεροι από 500 γιατροί αναζητούν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Έτσι, το 2010 δόθηκαν πιστοποιητικά για παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών στο εξωτερικό σε 95 οδοντιάτρους της Αττικής, το 2011 σε 185 και φέτος έχουν εκδοθεί 140 τέτοια έγγραφα. Επίσης, στο διάστημα αυτό 230 πιστοποιητικά δόθηκαν σε οδοντιάτρους της Θεσσαλονίκης. Ο κυριότερος προορισμός είναι η Μεγάλη Βρετανία, ακολουθούν η Γερμανία και η Ιταλία, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αραβικές χώρες.
diakopoulou@kathimerini.gr
tessa

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια