Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Dr. April Pettit έσωσε την Αμερική από τη μηνιγγίτιδα

Η Αμερικανή ηρωίδα γιατρός που χτύπησε το κακό στη ρίζα του.
Η Δρ. Έϊπριλ Πετίτ - ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt του Νάσβιλ - μελετάει με ενδιαφέρον την περίπτωση κάθε ασθενούς και χτενίζει το ιστορικό του.
Ανησύχησε ιδιαίτερα για έναν άνδρα γύρω στα 50 που έπασχε από μηνιγγίτιδα επί δύο εβδομάδες και δεν εμφάνιζε το παραμικρό σημάδι βελτίωσης.
Τα αντιβιοτικά, η συνήθης θεραπεία δηλαδή, δεν βοηθούσαν και τα βακτήρια, οι συνήθεις ύποπτοι, δεν εντοπιζόταν.
Η Δε. Πετίτ επέμεινε, ζήτησε συμπληρωματικές εξετάσεις στο υγρό από το νωτιαίο μυελό του και κάπως έτσι έλυσε το μυστήριο της χειρότερης ίσως επιδημίας των τελευταίων ετών στις ΗΠΑ.
"Τους είπα ότι ήταν μια πολύ ασυνήθιστη αιτία της μηνιγγίτιδας σε υγιείς ανθρώπους και ότι έπρεπε να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε πώς μολύνθηκε" είπε.
"Για μένα είναι πραγματική ηρωίδα", λέει η συνάδελφός της Δρ. Κάρολ Ράουτς, από το εργαστήριο αναλύσεων Vanderbilt. "Και να της ...χρεώσετε ότι έσωσε πολλές ζωές. Επέμενε, ζήτησε έξτρα ελέγχους και κάπως έτσι σήμανε εθνικός συναγερμός", λέει στο Reuters.
H ασυνήθιστη επιδημία μηνιγγίτιδας που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 24 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 300 σε ολόκληρη τη χώρα ξεκίνησε από μολυσμένες ενέσεις στεροειδών που χορηγήθηκαν για τη θεραπεία πόνων στη μέση.
Η γιατρός - ηρωίδα αφιέρωσε πάρα πολλές ώρες για να μελετήσει το ιστορικό του ασθενούς της, να συζητήσει με την οικογένειά του και τελικά να καταλήξει στην πηγή του "κακού", το Νευροχειρουργικό Κέντρο του Νάσβιλ που του είχε χορηγήσει το σκεύασμα.
Ακόμη και σήμερα αρνείται πεισματικά να δώσει συνέντευξη. Υποστηρίζει ότι έκανε τη δουλειά της και τίποτε παραπάνω.
Ο ασθενής, που άνοιξε το δρόμο για να σωθούν χιλιάδες άλλοι, δυστυχώς κατέληξε και στο στόχαστρο για τη θανατηφόρα επιδημία βρίσκεται πλέον η εταιρεία New England Compound Center (NECC).
Η υπόθεση αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς ο δικηγόρος του κολοσσού δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Μασαχουσέτης ήταν απολύτως ενήμερες για τις επιχειρήσεις του. Ο Πολ Σάιρελ, ο οποίος εκπροσωπεί τη NECC εδώ και πολλά χρόνια, επιτέθηκε κατά του Συμβουλίου Φαρμακευτικής Πιστοποίησης της Μασαχουσέτης και του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Μασαχουσέτης.
Νατάσα Παυλοπούλου
TessaBle

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια