Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μωβ πατάτα

.
Οι πατάτες λένε ότι παχαίνουν.
Αλλά μια μικρή νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση μωβ πατάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, χωρίς να προκαλέσει αύξηση του σωματικού βάρους.
Κατά μέσο όρο, στη μελέτη, η διαστολική πίεση του αίματος, έπεσε 4.3 τοις εκατό και η συστολική αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 3,5 τοις εκατό.
Αν και είναι λιγότερο δημοφιλείς από τις λευκές, οι μωβ πατάτες όλο και περισσότερο είναι διαθέσιμες στο supermarket και στις λαϊκές αγορές.
Οι μωβ πατάτες καλλιεργούνται και στην ελλάδα, κυρίως σε περιοχές στην Μακεδονία και στην κρήτη.
Το χρώμα τους το οφείλουν στη μεγάλη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες που είναι αντιοξειδωτικές ουσίες με θετική επίδραση στο κυκλοφορικό σύστημα. Οι αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες προστατεύουν τα κύτταρα του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες. Η κατανάλωση πατάτας μπορεί να είναι προληπτική για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Όπως ο καφές έτσι και οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μια συγκεκριμένη πολυφαινόλη που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την πίεση του αίματος.
Οι πατάτες είναι κανονικά φτωχές σε θερμίδες, λιπαρά, χολήστερόλη και νάτριο και πλούσιες σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά όπως η βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την κυτταρική βλάβη και κάλιο, ένα ιχνοστοιχείο που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Οι πατάτες επίσης έχουν φυτικές ίνες που μπορούν να προωθήσουν την πληρότητα και την ενίσχυση της διαχείρισης βάρους.
Για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη στην υγεία από τις πατάτες, πρέπει να σοτάρονται ελαφρά ή να γίνονται πουρές ή να ψήνονται στο απλό φούρνο ή στον φούρνο μικροκυμάτων, αντί να τηγανίζονται.
Οι μωβ πατάτες μπορούν να γίνουν ψητές, βραστές ή τηγανητές. Μια καλή συνταγή είναι μωβ ψητές πατάτες, κομμένες σε τέταρτα, με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξύδι με σκόρδο και κρεμμύδι. Μια άλλη καλή συνταγή είναι τηγανητές σε λεπτές φέτες με πάπρικα και θαλασσινό αλάτι.
Να σημειωθεί ότι η μωβ πατάτα δεν είναι προϊόν γενετικής τροποποίησης, αλλά αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο από μια παραδοσιακή ποικιλία των Άνδεων.
Η τιμή τους είναι περίπου 2 ευρώ το κιλό.
 www.emedi.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια