Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πώς ξεχωρίζουν οι ποιότητες πέλετ

Ένα από τα πρόσθετα πλεονεκτήματα του πέλετ, εκτός από το χαμηλότερο κόστος έναντι του πετρελαίου, είναι ότι πλέον στην αγορά θα βρείτε πληθώρα επιλογών, όσον αφορά τις συσκευές που διατίθενται.
Από σόμπες και λέβητες μέχρι τζάκια ή και συνδυασμό των παραπάνω, όπως σόμπες - λέβητες, που ενώνονται με το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας και με τα καλοριφέρ, χωρίς....
την υποχρέωση αντικατάστασης του υφιστάμενου λέβητα, οι επιλογές είναι πραγματικά πολλές και ικανές να καλύψουν κάθε ανάγκη.

Αναλυτικότερα, στο εμπόριο θα βρείτε:
* Αερόθερμες σόμπες πέλετ που καίνε αυτόματα το πέλετ που έχουν στη δεξαμενή τους και ζεσταίνουν τον χώρο. Το κόστος τους κυμαίνεται από 1.000 έως και 2.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα κατασκευής.

* Σόμπες - λέβητες πέλετ που ενώνονται με το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας και με τα καλοριφέρ και μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού σαν μια σόμπα.

* Τζάκια λέβητες, που καίνε είτε πέλετ ξύλου είτε ξύλο (κούτσουρο) και χρησιμοποιιούν αυτούσιο το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας, με πλήρως αυτόματη λειτουργία. Τα Τζάκια αυτά, πέραν της υψηλότατης ενεργειακής απόδοσης, σε σχέση με ένα συμβατό, παρέχουν πλέον τη δυνατότητα διανομής του θερμού αέρα μέσω αεραγωγών σε όλο το σπίτι.
Η εξωτερική κύρια διαφορά ενός παραδοσιακού τζακιού και ενός ενεργειακού είναι πως η εστία κλείνει με γυάλινο πορτάκι. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη διαφορά στην απόδοση.

* Λέβητες πέλετ που χρησιμοποιούν όλη την εγκατάσταση του λέβητα πετρελαίου ή αερίου, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες αλλαγές κια λειτουργούν τελείως αυτόματα, όπως και οποιοσδήοτε άλλος λέβητας. Οι λέβητες αυτοί συνδέονται με το δίκτυο καλοριφέρ, τοποθετούνται στους εσωτερικούς χώρους και παρέχουν ζεστό νερό σε όλο το σπίτι.
Ποια είναι η καλύτερη συσκευή:
Αν μένετε σε διαμέρισμα, εφόσον υπάρχουν εγκατεστημένα καλοριφέρ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ήδη υπάρχον δίκτυο θέρμανσης του διαμερίσματός σας και να εγκαταστήσετε:
- Ατομική μονάδα καύσης πέλετ.
- Σόμπα - λέβητα πέλετ.
- Τζάκι λέβητα με πέλετ ή μόνο με ξύλα.
Αυτές οι συσκευές μπορούν να συνδεθούν εάν το επιθυμείτε, έτσι ώστε να διατηρήσετε τη σύνδεση με το δίκτυο κεντρικής θέρμανσης της πολυκατοικίας (πετρελαίου, αερίου, κλπ) και να χρησιμοποιείτε επικουρικά τη θέρμανση με πέλετ.

Οι ιδιοκτήτες κάθε συσκευής μπορεί έπειτα από κάποια περίοδο χρήσης να εντοπίσει πολύ εύκολα τα πέλετ εκείνα τα οποία βοηθούν στη σωστή λειτουργία της. Αφού αποκτήσετε εμπειρία στον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή σας, μπορείτε να εντοπίσετε τα σημάδια που κάνουν κάποια παρτίδα πέλετ καλής ποιότητας ή κατώτερης.
Εφ όσον είστε ιδιοκτήτης συσκευής θέρμανσης με πέλετ και επιθυμείτε να δοκιμάσετε μια νέα μάρκα από κάποιο εργοστάσιο που δεν γνωρίζετε, η πιο σωστή τακτική είναι η δοκιμή.
Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί συνιστούν την ακόλουθη διαδικασία:
1. Ζητήστε να σας αποσταλεί με τον πιο οικονομικό τρόπο μια μικρή ποσότητα πέλετ, ένα ή δύο σακιά, ώστε να τα δοκιμάσετε πριν δεσμευθείτε αγοράζοντας μεγαλύτερη ποσότητα.

2. Αφού τα παραλάβετε, καθαρίστε τη συσκευή σας από όλα τα κατάλοιπα των προηγούμενων καυσίμων, αδειάστε τη δεξαμενή της από το προηγούμενο πέλετ και τοποθετήστε τη νέα ποσότητα. Καθώς τα αδειάζετε, δείτε εάν έχει πολλή σκόνη κάθε σακί και ελέγξετε με το χέρι σας εάν έχουν αντοχή. Τα πέλετ πρέπει να έχουν μηχανική αντοχή και να μη θρυμματίζονται.
Η επιφάνειά τους πρέπει να είναι γυαλιστερή και όταν τα σπάτε με το χέρι να μη γίνονται τρίμμα. Η επιπλέον σκόνη μέσα στο σακί, η έλλειψη γυαλάδας στην επιφάνεια, αλλά και η έλλειψη συνοχής είναι ενδείξεις προβλήματος για τα πέλετ και σημαίνει πρόβλημα στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου ή κακή πρώτη ύλη για την παραγωγή τους.

3. Παρατηρήστε τη συμπεριφορά της συσκευής κατά το άναμμα, βλέποντας τα καυσαέρια και την ποσότητα τους ορατού καπνού.

4. Αφού ξεκινήσει η καύση, δείτε το χρώμα της φλόγας μέσα στο θάλαμο. Το ιδανικό είναι η φλόγα να πλησιάζει το λευκό χρώμα και να μην παρουσιάζει κάποια κλίση. Στην περίπτωση που συνεχίζει να παράγεται ορατός καπνός από την καπνοδόχο παρ όλο που έχει παρέλθει η περίοδος ανάμματος, σημαίνει πως είτε η λειτουργία της συσκευής σας χρειάζεται κάποια ρύθμιση είτε τα πέλετ είναι κατώτερης ποιότητας.
Επικοινωνήστε με την εταιρεία απ όπου αγοράσατε τη συσκευή θέρμανσης και ζητήστε τον υπεύθυνο τεχνικό των συσκευών. Εκείνος θα πρέπει να σας κατευθύνει ώστε να λύσετε κάποια προβλήματα που αφορούν την καύση.

5. Αφού καεί όλη η ποσότητα των πέλετ, παρατηρήστε τα στερεά υπολείμματα της καύσης και ανακατέψτε τη στάχτη που υπάρχει μέσα στον θάλαμο. Ψάξτε για συσσωματώματα με υφή πέτρας μέσα στη στάχτη και στα τοιχώματα του θαλάμου καύσης.
Σε περίπτωση που εντοπίσετε σβόλους μέσα στη στάχτη με υφή πέτρας ή τσιμέντου, σημαίνει πως τα πέλετ που χρησιμοποιήσατε έχουν παραχθεί από ρητινούχα ξύλα ή άλλα ακατάλληλα υλικά και καλό θα ήταν να τα αποφύγετε.
Νίκος Χ.Ρουσάνογλου

Πέλετ αντί για πετρέλαιο εδω

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια