Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πανελλαδικ​ό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών στο ΟΑΚΑ

Οι ΠΟΝΤΙΟΙ στο ΟΑΚΑ ΕΔΩ

Στη "μεγαλύτερη πολιτιστική εκδήλωση των τελευταίων 40 χρόνων" θα συμμετάσχουν 2.500 χορευτές και καλλιτέχνες, που πραγματοποιείται σήμερα 13 Οκτωβρίου στις 19.00 στο Κλειστό Γήπεδο του ΟΑΚΑ, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Το ιστορικό της γιορτής

Από τους πρώτους θεσμούς που καθιέρωσε η Ποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, εκτός φυσικά από την εκδήλωση Μνήμης της Γενοκτονίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας και το Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, εφαρμόζοντας παράλληλα σε αυτούς - από το 2004 - την αποκεντρωμένη δράση της γενικότερα.

Αυτό σημαίνει πως οι παραπάνω εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο και σε διαφορετική περιφέρειά της. Το 1ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, με συμμετοχή 1.500 χορευτών, οργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Παλέ ντε Σπορ Θεσσαλονίκης στις 29/10/2005. Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2006 πραγματοποιήθηκε το 2ο Φεστιβάλ, στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο Δράμας "Δημήτριος Κραχτίδης". Με την ίδια επιτυχία διοργανώθηκαν το 3ο Φεστιβάλ στη Λάρισα, στις 22 Σεπτεμβρίου 2007, το 4ο στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου 2008, το 5ο στη Θεσσαλονίκη στις 19 Σεπτεμβρίου 2009, το 6ο στην Κοζάνη στις 9 Οκτωβρίου 2010 και το 7ο στην Κομοτηνή, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011.

Ιδρυτής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και πρόεδρος αυτής, που συσπειρώνει σήμερα 410 πρωτοβάθμια σωματεία σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, είναι ο Γεώργιος Παρχαρίδης.
Αγωνίστηκε και αγωνίζεται με πάθος για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, για τη διατήρηση της ποντιακής διαλέκτου, τη στήριξη των αδελφών μας νεοπροσφύγων αλλά και την αλλαγή του νομικού και διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος "Παναγία Σουμελά".
Δεσπ. Σαββοπούλου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια