Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελληνες εντόπισαν την πηγή του αυτισμού

Τον γενετικό κώδικα του αυτισμού κατάφεραν να αναπτύξουν δύο Ελληνες επιστήμονες της ομογένειας, κάνοντας ίσως σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο καθηγητής ηλεκτρολόγος μηχανικός με ειδίκευση στην νανοηλεκτρονική, Σταν Σκαφίδας, και ο επίσης καθηγητής νευροψυχιατρικής, Χρήστος Παντελής, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο Μελβούρνης στην Αυστραλία, δημιούργησαν ένα γενετικό τεστ, το οποίο σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται να συμβάλλει στη διάγνωση του αυτισμού και -ενδεχομένως- και της σχιζοφρένειας, ενώ μπορεί να εκτιμήσει κατά πόσο ένα νεαρό άτομο βρίσκεται στις ομάδες μεγάλης επικινδυνότητας για την εκδήλωση αυτών των παθήσεων.

Οι έρευνες βασίστηκαν στην επιστημονικά τεκμηριωμένη υπόθεση ότι ο αυτισμός είναι εν μέρει και κληρονομική πάθηση, που σημαίνει ότι η αρρώστια έχει άμεση σχέση με τη γονιδιακή ταυτότητα του ατόμου και των συγγενών, αλλά και στην προϋπόθεση ότι προκειμένου να νοσήσει ένα άτομο από αυτόν χρειάζεται η μετάλλαξη περισσοτέρων του ενός γονιδίων.

Οι δύο Ελληνες επιστήμονες εξέτασαν γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο από περίπου 8.000 ανθρώπους.

Οπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Νέος Κόσμος», το τεστ βρίσκεται στην πειραματική του φάση και δεν είναι διαγνωστικό.

«Η εξέταση είναι περισσότερο προληπτική και θα δίνει την ευκαιρία στους θεράποντες ιατρούς να το χρησιμοποιήσουν σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου» αναφέρουν, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω τεστ θα βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου σε μωρά και παιδιά, ενώ θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε οικογένειες που έχουν ιστορικό αυτισμού ή σχετικών παθήσεων όπως το σύνδρομο του Ασπεργκερ.

Οι δύο ομογενείς επιστήμονες, όμως, με αυτή την έρευνά τους ανοίγουν ένα ακόμα μεγαλύτερο και, σίγουρα, αισιόδοξο κεφάλαιο για την ανθρωπότητα, αυτό που λέγεται «σχέση γενετικού κώδικα και ψυχασθενειών». Δυνητικά μία τέτοια ανακάλυψη θα βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και στη σωστή αντιμετώπισή τους.

Η εξέταση κατάφερε μέχρι στιγμής να προβλέψει την εκδήλωση της νόσου του αυτισμού με ποσοστό επιτυχίας άνω του 70% σε ασθενείς ευρωπαϊκής καταγωγής.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια