Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πράσινο καταφύγιο στο Λευκό Όρος

Έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του είναι το «καταφύγιο των πράσινων ρεκόρ», μια εντυπωσιακή κατασκευή από ξύλο και ατσάλι που στήθηκε στο Λευκό Όρος των Άλπεων σε υψόμετρο 3.835. Επειτα από δύο χρόνια εργασιών, το καταφύγιο του Γκουτέρ δέχθηκε τους πρώτους ορειβάτες στις 30 Αυγούστου, ενώ τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.
Το παλιό καταφύγιο....
που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960, θα αποσυναρμολογηθεί έως το 2013.
Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι επιχειρούν κάθε χρόνο να ανεβούν στο Λευκό Όρος.
Οι 100 θέσεις του καταφυγίου, που θα γίνουν 120 από το 2013, θα είναι περιζήτητες.
Η ζήτηση εξάλλου αναμένεται να αυξηθεί μόνο από το γεγονός ότι το καταφύγιο έχει κατασκευαστεί πάνω από ένα κενό 1.500 μέτρων.
Το ψηλότερο καταφύγιο στον κόσμο παραμένει η Καπάνα Μαργαρίτα στο Μόντε Ρόζα, το οποίο βρίσκεται σε ύψος 4.554 μέτρων.
Αλλά το νέο καταφύγιο του Γκουτέρ μπορεί να περηφανεύεται για άλλα ρεκόρ. Εσωτερικά το καταφύγιο έχει κατασκευαστεί από ξύλο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ εξωτερικά καλύπτεται από πίνακες inox.
Η εξωτερική κάλυψη θα προσφέρει την απαραίτητη αντοχή στην κατασκευή για να αντέξει τους ανέμους που σε εκείνο το υψόμετρο φυσούν με ταχύτητες 240 χιλιομέτρων την ώρα.
Εξυπηρετεί επίσης διάφορους σκοπούς όπως την ενεργειακή αυτονομία του κτιρίου που θα χρησιμοποιεί την ηλιακή ενέργεια για να εξασφαλίζει ζεστό νερό στους επισκέπτες του. Το νερό θα εξασφαλίζεται με τη σειρά του από το χιόνι που λειώνει, καθώς θα κατευθύνεται σε μια ειδική δεξαμενή.
«Η πρόκληση ήταν να κατασκευάσουμε ένα κτίριο που θα προσφέρει ασφάλεια και άνεση σε ακραίες συνθήκες» δηλώνει στην εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα» ο Ελβετός αρχιτέκτονας Χερβέ Ντεσιμόζ. «Θέλαμε να κάνουμε μια αισθητική πρόταση σε ένα περιβάλλον τεχνικών δυσκολιών. Το καταφύγιο βρίσκεται απέναντι στον συνεχή άνεμο που έρχεται από τα δυτικά. Το καμπυλωτό σχήμα επιτρέπει στις ριπές του αέρα να γλιστρούν στα πλαϊνά τοιχώματα για να σπρώχνουν το χιόνι πίσω από το κτίριο, στη δεξαμενή που θα χρησιμοποιείται για να συγκεντρώνουμε το νερό» προσθέτει ο ίδιος.
Για να στηθεί το εργοτάξιο και να φθάσουν σε εκείνο το ύψος τα υλικά χρειάστηκαν 250 ταξίδια με ελικόπτερο. Στο σύνολό της η κατασκευή ζυγίζει 400 τόνους. Κάθε προκατασκευασμένο τμήμα ζύγιζε 550 κιλά.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ.
Το παλιό καταφύγιο που εξακολουθεί να λειτουργεί έως σήμερα και το οποίο εγκαινιάστηκε το 1962 σε απόσταση 200 μέτρων από το νέο κατανάλωνε έναν τόνο κάρβουνου τον χρόνο. Το νέο καταφύγιο αντίθετα θα έχει πλήρη ενεργειακή αυτονομία με την οποία θα εξασφαλίζει ηλεκτρισμό, θέρμανση και ζεστό νερό. Μόνο οι φιάλες αερίου για το μαγείρεμα θα εξακολουθήσουν να έρχονται από την κοιλάδα.
Το κόστος της κατασκευής έφτασε τα 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Χρηματοδότες ήταν το γαλλικό Δημόσιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η περιφέρεια Ρον - Αλπς και ο τοπικός δήμος του Σεν Ζερμέν. Οι κατασκευαστές του ελπίζουν ότι η πράσινη αντίληψη για τις κατασκευές στα μεγάλα υψόμετρα θα βρει μιμητές στον υπόλοιπο κόσμο.
Τα Νέα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια