Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πέλλετ αντί για πετρέλαιο

Είναι τουλάχιστον 50% πιο φθηνό, αποδοτικό και αποτελεί κόσμημα στο χώρο του σπιτιού.
Σε πρώτο πλάνο θα βρεθεί φέτος η θέρμανση των νοικοκυριών με τη χρήση βιομάζας (γνωστότερη ως πέλετ), μετά την περυσινή άρση της απαγόρευσης που ίσχυε ως προς τη χρήση του υλικού αυτού στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Ταυτόχρονα με τη διάδοση στο....
ευρύ κοινό, σημαντικό ρόλο στην επέκταση της χρήσης πέλετ αναμένεται να έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με το πετρέλαιο σε ό τι αφορά το κόστος, καθώς είναι τουλάχιστον 50% φθηνότερο ως καύσιμη ύλη.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Βιομάζας
, η βιομάζα αποτελεί μια σημαντική, ανεξάντλητη και φιλική προς το περιβάλλον πηγή ενέργεια, η οποία είναι δυνατό να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή επάρκεια, αντικαθιστώντας τα συνεχώς εξαντλούμενα αποθέματα ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, άνθρακας, φυσικό αέριο κ.α).
Η χρήση της βιομάζας ως πηγή ενέργειας δεν είναι νέα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια τόνοι, δηλαδή το 25% των 10 εκατομμυρίων που είναι η ετήσια παραγωγή υπολειμμάτων από τις αγροτοκαλλιέργειες και τα δάση της χώρας μας, αλλά και ο όγκος πριονιδιού που καταλήγει στις χωματερές, είναι άμεσα αξιοποιήσιμα για τη θέρμανση και την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η πλέον εμπορική μορφή βιομάζας είναι οι πελέτες, μικρά κυλινδρικά τεμάχια από συμπιεσμένο ξύλο διαφόρων μεγεθών (π.χ. διαμέτρου 6 χιλιοστών και μήκους 30 χιλιοστών) που μπορούν εύκολα να συσκευαστούν, να μεταφερθούν με βυτιοφόρα οχήματα και να αποθηκευθούν σε χώρους απ όπου μεταφέρονται για την καύση τους σε σύγχρονους καυστήρες.

Δύο κιλά πέλετ ισοδυναμούν με λίγο λιγότερο από ένα λίτρο πετρελαίου. "Με τις τιμές που αναμένεται να ισχύσουν από φέτος, ένας τόνος πετρελαίου προβλέπεται ότι θα κοστίσει περίπου 1.500 ευρώ, ενώ δύο τόνοι πέλετ τον προηγούμενο χειμώνα στοίχιζαν από 500 έως 600 ευρώ. Υπολογίζεται ότι για μία σεζόν θέρμανσης και για ένα συνηθισμένο σπίτι τετραμελούς οικογένειας, η κατανάλωση θα είναι τρεις με τέσσερις τόνοι πέλετ, με ενεργειακή απόδοση που αντιστοιχεί σε περίπου 2.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.

Ακόμη πιο φτηνό είναι το πυρηνόξυλο, που φτάνει τα 60-70 ευρώ τον τόνο, όμως είναι πιο βρώμικο από το πέλετ, καθώς η καύση του παράγει σημαντικό καπνό. Το σημαντικότερο πάντως είναι ότι υπάρχει ελληνική παραγωγή πέλετ, με επτά εργοστάσια, που μέχρι πρότινος εξήγαγαν το τελικό προϊόν στην Ιταλία και σε άλλες χώρες, ενώ από φέτος αναμένεται να το διαθέτουν στην εγχώρια αγορά.

Η αντικατάσταση ενός λέβητα πετρελαίου με καυστήρα βιομάζας είναι εύκολη υπόθεση. Οι σόμπες πέλετ τοποθετούνται στους εσωτερικούς χώρους και στοιχίζουν από 800 έως 1.200 ευρώ. Ενώ η αγορά ατομικού καυστήρα πέλετ ΑΑ ενεργειακής κλάσης ξεκινάει από 3.800 ευρώ, αγγίζοντας έως και τα 5.000 ευρώ, ανάλογα με την ποιότητα.
Υπάρχουν πάντως και καυστήρες πετρελαίου που μπορούν, με χαμηλότερο κόστος, να μετατραπούν ώστε να καίνε πέλετ.
Νίκος Χ. Ρουσάνογλου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια