Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Θεσσαλονίκη 1912-2012 Αρχιτεκτονική μιας 100νταετίας

Η έκθεση «Θεσσαλονίκη 1912-2012. Η αρχιτεκτονική μιας εκατονταετίας», που παρουσιάζεται έως τις 25 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη, εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο ελληνικό κράτος.
Από το 1912, η αλλαγή της εικόνας της πόλης υπήρξε πολυσήμαντη, πολυδιάστατη και ιδιαίτερα εντυπωσιακή. 
Γεγονότα όπως....
ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, η μελέτη και η εφαρμογή του νέου σχεδίου, η ανοικοδόμηση, η μεταπολεμική ανασυγκρότηση, τα μεγάλα έργα της δεκαετίας 1955-1965, η ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής και οι γενικοί οικοδομικοί κανονισμοί αποτελούν ορόσημα στην εξέλιξη του αστικού χώρου της Θεσσαλονίκης και αφετηρίες για μια διεξοδική ανάλυση και παρουσίαση της αρχιτεκτονικής της.
Η έκθεση έχει στόχο να παρουσιάσει την εικονογραφία της συμπρωτεύουσας μέσα από τα τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά των κτιρίων της. 
Βασικό κριτήριο της επιλογής των έργων που παρουσιάζονται αποτελεί η αντιπροσωπευτική τους ικανότητα ως προς έναν ορισμένο κτιριακό τύπο ή αρχιτεκτονικό ρυθμό, η πρωτοτυπία, η ταυτότητα του φορέα-ιδιοκτήτη και η σημασία της εντολής στην παραγωγή του αρχιτεκτονικού έργου.
Τα κτίρια που προβάλλονται καταδεικνύουν τις δυνατότητες που θα είχε η Θεσσαλονίκη να εξελιχθεί σε μια πόλη διαφορετική από τη σημερινή, εάν αυτά τα κτίρια αποτελούσαν την πλειονότητα και όχι τη μειονότητα στις τελικές επιλογές φορέων και ιδιοκτητών. 
Κάθε περίοδος συνθέτει μια ενότητα της έκθεσης, στην οποία είναι φανερή η κυρίαρχη τάση στην αρχιτεκτονικής της πόλης.
Τεσσα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια