Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σπέτσες / Spetses

Οι Σπέτσες είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας και ίσως το ομορφότερο στον Αργοσαρωνικό κόλπο.
Οι Σπέτσες είναι ένας μικρός τόπος καταξιωμένος εθνικά κυρίως για την πολύτιμη βοήθεια στον Ιερό και Εθνικό αγώνα της Παλιγγενεσίας.
Σύμφωνα με τα  αρχαιολογικά ευρήματα, στις παραθαλάσσιες θέσεις Αγία Μαρίνα, Ζωγεριά, Αγία Παρασκευή και Παλιό Λιμάνι, το νησί κατοικήθηκε από την Πρωτοελλαδική εποχή, δηλαδή περί το 2300 π.Χ.
Εξαιτίας της πολύ σημαντικής του θέσης στον Αργολικό κόλπο, το νησί χρησιμοποιήθηκε σαν σταθμός ανεφοδιασμού των πλοίων που κατευθύνονταν προς τις ακτές της Λακωνίας και της Αργολίδας.
Η ιστορία όμως του νησιού δεν σταματάει εδώ.
Δίπλα στα ευρήματα της Πρωτοελλαδικής εποχής βρίσκονται άλλα των Μυκηναϊκών χρόνων καθώς και των πρώτων Βυζαντινών αιώνων.
Στην εποχή της Φραγκοκρατίας, οι Σπέτσες υπάγονται στους Ενετούς (1200-1460) τους οποίους διαδέχονται οι Τούρκοι.
Όσον αφορά στο όνομα του νησιού, στην αρχαιότητα οι Σπέτσες ονομάζονταν Πιτυούσσα που θα πει πευκόφυτος.
Το όνομα αυτό χρησιμοποιήθηκε για 3000 χρόνια μέχρι τους πρώτους Βυζαντινούς αιώνες. Το σημερινό της όνομα το έλαβε από τους Ενετούς, που την ονόμασαν ISOLA DE SPEZZIE δηλ. "αρωματοφόρο νήσο", λόγω των πολλών αρωματικών φυτών της. Από αυτή την ονομασία προέκυψε το Σπέτσες.
Κατά την επανάσταση του 1821 οι υπηρεσίες που πρόσφερε το νησί των Σπετσών στον αγώνα ήταν πραγματικά ανεκτίμητες.
Οι Σπέτσες ήταν το πρώτο από τα τρία ναυτικά νησιά ( Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά) που ξεσηκώθηκε και απάντησε στις εκκλήσεις της Φιλικής Εταιρίας.
Όταν ξέσπασε η επανάσταση, ο σπετσιώτικος στόλος ανέλαβε και πέτυχε τον αποκλεισμό της Μονεμβασιάς και του Ναυπλίου, των δύο πιο σπουδαίων φρουρίων της Πελοποννήσου.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο μοναδικός τρόπος για να "πέσουν" τα κάστρα αυτά, που ήταν πραγματικά απόρθητα στις επιθέσεις της ξηράς.
Ο ναυτικός αποκλεισμός που επέβαλλαν τα σπετσιώτικα καράβια είχε σαν αποτέλεσμα να σταματήσει η τροφοδοσία τους από τα τουρκικά και τα άλλα συμμαχικά προς την Πύλη πλοία
Με ενέργειες και παραινέσεις των Σπετσιωτών επιταχύνθηκε η προσχώρηση στην Επανάσταση της Ύδρας και των Ψαρών.
Παράλληλα ο στόλος των Σπετσών βύθισε και κυρίεψε τούρκικα πλοία στο Αιγαίο και ενίσχυσε τον Αγώνα του Έθνους με τον αποκλεισμό λιμανιών και τη μεταφορά εφοδίων.
Η Καπετάνισσα, ήταν μια από τις πρωταγωνιστικές φιγούρες στις Σπέτσες τον καιρό της Επανάστασης.
Η Μπουμπουλίνα ήταν υδραϊκής καταγωγής, κόρη του καπετάνιου Σταυριανού Πινότση και της Σκεύως Κοκκίνη.
Γεννήθηκε στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης στις 11 Μαΐου 1771 όταν η μητέρα της πήγε για να επισκεφθεί τον φυλακισμένο από τους Τούρκους Πινότση εξαιτίας της συμμετοχής του στα Ορλωφικά.
Κάνει δύο γάμους, τον πρώτο στα 17 της χρόνια με τον Δημήτριο Γιάννουζα και το δεύτερο στα 30 της με τον Δημήτριο Μπούμπουλη.
Στάθηκε όμως άτυχη στην προσωπική της ζωή, καθώς και οι δυο της σύζυγοι, Σπετσιώτες καπεταναίοι, σκοτώνονται σε ναυμαχίες με τους Μπαρμπερίνους πειρατές που ήταν ο φόβος και ο τρόμος της εποχής εκείνης.
Αρκετά πλούσια η Μπουμπουλίνα από τις κληρονομιές των συζύγων της ασχολείται με το εμπόριο και μεγαλώνει την περιουσία της, μια περιουσία που στη συνέχεια θα την ξοδέψει ολόκληρη για χάρη του Αγώνα.
Αγοράζει όπλα και πολεμοφόδια από τα λιμάνια του εξωτερικού, τα φέρνει με τα καράβια της και τα αποθηκεύει σε κρύπτες στο σπίτι της και στο νησί.
Μετά από μια δοξασμένη ζωή και συμμετοχή στην Επανάσταση, έρχεται το άδοξο τέλος.
Η Μπουμπουλίνα δολοφονήθηκε στις Σπέτσες στις 22 Μαΐου του 1825 κατά τη διάρκεια μιας έντονης οικογενειακής διαμάχης.
Υπάρχουν πολλές ημερομηνίες που έχουν να κάνουν με τον επαναστατικό αγώνα, αλλά μία είναι πραγματικά ξεχωριστή για το νησί.
Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1822 σημειώνεται η Ναυμαχία των Σπετσών.
Τα εχθρικά πλοία εμφανίστηκαν απειλητικά και με τον άνεμο να τα ευνοεί παρατάχθηκαν ανάμεσα στα νησιά Τρίκερι και Σπετσοπούλα Απέναντι τους βρήκαν στόλο που τον αποτελούσαν πλοία σπετσιώτικα, υδραίικα και ψαριανά με αρχηγό τον Ανδρέα Μιαούλη.
Η υπεροχή του τούρκικου στόλου σε αριθμό, μέγεθος και οπλισμό ήταν μεγάλη.
Παρά τον αντίθετο άνεμο, κατέφθασαν και άλλα ελληνικά πλοία και άρχισε η σφοδρή ναυμαχία που συνεχίστηκε μέχρι τις απογευματινές ώρες.
Σε ιστορικά κείμενα αναφέρεται ότι ο χώρος μεταξύ Ύδρας και Σπετσών είχε καλυφθεί με τόσο καπνό, ώστε οι Υδραίοι νόμισαν ότι καίγονταν οι Σπέτσες.
Οι στιγμές ήταν πραγματικά πολύ κρίσιμες.
Η χρήση των πυρπολικών ήταν εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας του πυκνού καπνού που κάλυπτε τα πάντα. Την κρίσιμη αυτή στιγμή εμφανίζεται ο σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης, εφορμά στο κέντρο του τούρκικου σχηματισμού έχοντας σαν στόχο του να πυρπολήσει την τούρκικη ναυαρχίδα, πράγμα που τελικά και κατορθώνει.
Οι Τούρκοι αρχίζουν να υποχωρούν μέσα σε πανικό.
Η τούρκικη ναυαρχίδα καίγεται και καταποντίζεται, σύμφωνα με την παράδοση, μπροστά στο λιμάνι των Σπετσών.
Παραλίες
Οι Σπέτσες διαθέτουν πανέμορφες παραλίες, με πεντακάθαρα νερά ακόμη και δίπλα στο λιμάνι στην πόλη των Σπετσών.
Υπάρχουν οργανωμένες παραλίες με ομπρέλες και ξαπλώστρες και beach bar αλλά και παραλίες που μπορείτε να βρείτε ησυχία και απομόνωση.
Στις παραλίες στις Σπέτσες μπορείτε να πάτε με πολλούς τρόπους αλλά ο καλύτερος είναι τα θαλάσσια ταξί, μιας και έτσι μπορείτε να έχετε πρόσβαση και στις πιο απομονωμενες και ήσυχες παραλίες.
Παραλία στις σχολές - Καίκι beach Bar
Τεράστια παραλία που ξεκινάει από την αριστερή πλευρά της πόλης των Σπετσών, μπροστά από τις διάσημες σχολές.
Η παραλία είναι πανέμορφη με άμμο.
Παραλία Άγιος Μάμας
Μεγάλη παραλία στην πόλη των Σπετσών, δεξιά αμέσως μετά το Λιμάνι.
Είναι σίγουρο ότι σε πολύ λίγους θα αρέσει η ιδέα να κάνουν μπάνιο δίπλα στο λιμάνι..
Παραλία Κουνουπίτσα
Η Κουνουπίτσα είναι η συνοικία των Σπετσών που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την επανάσταση του 1821.
Αξιοθέατα
Οι Σπέτσες όπως και πάρα πολλά μέρη στην Ελλάδα που έχουν διατηρήσει τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, είναι οι ίδιες ένα μεγάλο αξιοθέατο.
Ταυτόχρονα η μακρόχρονη και σημαντική τους ιστορία, αλλά και ο σύγχρονος πολιτισμός, έχουν δημιουργήσει στις Σπέτσες πανέμορφα αξιοθέατα.
Αξιοθέατα ενδιαφέροντα από άποψη αρχιτεκτονικής, τα αρχοντικά, τα υπαίθρια γλυπτά, τα μουσεία, όλα αυτά που θα βρείτε στις Σπέτσες, προσφέρουν στον επισκέπτη, γνώση και αισθητική απόλαυση.

Ο Φάρος στο παλιό λιμάνι
Στις Σπέτσες υπάρχει ένας από τους παλιότερους φάρους που λειτούργησαν στην Ελλάδα.
Ο Φάρος βρίσκεται στην δεξιότερη άκρη στο παλιό λιμάνι των Σπετσών και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1837.
Ενώ τα κτίσματα που βλέπει ο επισκέπτης σήμερα, φτιάχτηκαν το 1885.
Αρχικά λειτουργούσε με πετρέλαιο ενώ είχε μέχρι και έξι φαροφύλακες οι οποίοι φρόντιζαν για την τροφοδοσία και το κούρδισμα του μηχανισμού.
Ο Φάρος στις Σπέτσες από το 1986 έχει γίνει αυτόματος και λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα.
Το ύψος του φάρου είναι πάνω από 11 μέτρα ενώ βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό λόφο που κάνει το συνολικό του ύψος πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας είναι 27 μέτρα.
Ο φάρος στις Σπέτσες δίνει μια αναλαμπή κάθε 5 δευτερόλεπτα.
Τον Μάιο του 2001 έγινε στις Σπέτσες η η 10η Σύνοδος των μελών του Διεθνούς Οργανισμού Φαρικών Αρχών.
Το βασικό ζήτημα που απασχόλησε την σύνοδο ήταν η διατήρηση των παραδοσιακών φάρων, αλλά και των βοηθημάτων ναυσιπλοΐας που παρουσιάζουν ιστορικό ενδιαφέρον.
Ο φάρος των Σπετσών εκτός από ένα χρήσιμο εργαλείο ναυσιπλοΐας, η λάμψη του φτάνει τα 18 ναυτικά μίλια, αποτελεί και μια όμορφη αφορμή για βόλτα στον πευκόφυτο λόφο που τον φιλοξενεί.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια