Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Στο νησί της Αφροδίτης όλα του γάμου εύκολα

Όταν ο έρωτας ξεφεύγει από τις νόρμες και τους κανόνες που ορίζει το κράτος, οι Λιβανέζοι παίρνουν το αεροπλάνο και μισή ώρα αργότερα φθάνουν στην Κύπρο, τη ...γη της επαγγελίας για τα ζευγάρια των αλλοθρήσκων.
Στον Λίβανο, μια χώρα 4 εκατομμυρίων ανθρώπων που αναγνωρίζει επισήμως 18 διαφορετικά θρησκευτικά δόγματα (!), ο πολιτικός γάμος απαγορεύεται, ενώ ...
ακόμη και η κατανομή των εξουσιών γίνεται με βάση τη θρησκεία. Το σύνταγμα επιτρέπει στις διάφορες θρησκευτικές ομάδες της χώρας να καθιερώσουν και να οργανώσουν τα δικά τους δικαστήρια και να διατυπώσουν τα δικά τους συστήματα Οικογενειακού Δικαίου.

Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες "μικτοί γάμοι" ζευγαριών όχι μόνο από τον Λίβανο αλλά και ολόκληρη τη Μέση Ανατολή πραγματοποιούνται στο νησί της Αφροδίτης, συντηρώντας μια κερδοφόρα βιομηχανία η οποία γνωρίζει διαρκώς άνθηση.
"Πρωτεύουσα πολιτικών γάμων"
Το 20009 ένα διάσημο ζευγάρι της Βηρυτού, ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής Μαλέκ Μακταμπί - Σιίτης μουσουλμάνος - και η πολιτικός, δημοσιογράφος και κληρονόμος της ομώνυμης δυναστείας, Νεϊλά Τουένι - Χριστιανή Ορθόδοξη - παντρεύτηκαν στην Κύπρο που ονομάζεται έκτοτε "πρωτεύουσα των πολιτικών γάμων".
Στον Λίβανο οι θρησκευτικές αρχές είναι αυτές που επιβλέπουν και καθορίζουν το γάμο, το διαζύγιο αλλά και την κληρονομιά. Τα ζευγάρια που πιστεύουν σε άλλο Θεό, οι άθεοι αλλά και όσοι ανήκουν σε θρησκείες που δεν αναγνωρίζονται επισήμως από το κράτος - για παράδειγμα οι προτεστάντες - δεν μπορούν να παντρευτούν στην πατρίδα τους.
Ακόμη και οι "τυχεροί" όμως ή ...οι πραγματιστές που επιλέγουν ομόθρησκο ταίρι υπακούουν σε αυστηρούς κανόνες.
Οι Μαρωνίτες λόγου χάρη απαγορεύουν το διαζύγιο. Και οι Σουνίτες, όταν πεθαίνει ο σύζυγος, επιτρέπουν στη χήρα να κληρονομήσει μόνο τη μισή περιουσία του εκλιπόντος.
Οι πολιτικές ενώσεις που γίνονται στο εξωτερικό αναγνωρίζονται παρ όλα αυτά και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εκμεταλλεύονται την ιδιότυπη νομοθεσία για να κάνουν χρυσές δουλειές."Πείτε απλά δέχομαι και αφήστε τα υπόλοιπα σε μας" είναι το σύνθημα στα περισσότερα πρακτορεία που με αντίτιμο 1.900 δολάρια κατά μέσο όρο κανονίζουν γάμους στην Κύπρο.
Το "πακέτο" περιλαμβάνει φωτογράφους, χαρτιά, αεροπορικά εισιτήρια και επιτρέπει την επιστροφή την ίδια μέρα, εξηγεί ένας ειδήμων του χώρου στον "Economist" που λέει ότι την τελευταία 3ετία έχει "πουλήσει" περισσότερα από 1.000 πακέτα.
Ο Ραμπίζ, Χριστιανός, και η Βάρτο Μοσλέχ, Δρούζα, αποφάσισαν επίσης πρόσφατα ότι δεν υπήρχε άλλος δρόμος...εκτός από την Κύπρο, παρά τις ενστάσεις των οικογενειών, των φίλων και των Εκκλησιών τους.
"Αποφασίσαμε να κάνουμε πολιτικό γάμο. Όλοι μας αποθάρρυναν, όμως εμείς δεν αλλάξαμε γνώμη. Στο κάτω κάτω όλοι μαζί ζούμε. Σουνίτες, Χριστιανοί, Δρούζοι, Σιίτες. Και όταν ερωτευόμαστε, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο μας. Έτσι δεν είναι;"
Ο Φαρές κια η Σιχάμ Σουφάνι πάλι είναι και οι δύο Χριστιανοί. Πρόσφατα όμως ένωσαν και επισήμως τις ζωές τους στο Δήμο Αραδίππου, δέκα μόλις λεπτά από τη Λάρνακα. Έχουν την ίδια θρησκεία, επέλεξαν όμως τον πολιτικό γάμο "για να τονίσουν την ελευθερία τους να επιλέξουν το είδος της σχέσης που θέλουν, αλλά και να τονίσουν την ισότητα ανάμεσα στον άνδρα και τη γυναίκα.
npavlopoulou@e-typos.com

ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια