Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η βάση της ψυχικής υγείας

Ο αγαπημένος μου Χόρχε Μπουκάι γιατρός και ψυχοθεραπευτής θέτει με πολύ απλά λόγια τα τρία θεμελιώδη στοιχεία της βάσης της ψυχολογικής υγείας, τα οποία όσο απλά και αν ακουστούν, είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε με αποτέλεσμα να χάνουμε την ψυχική μας ισορροπία και να παρουσιάζουμε προβλήματα στην αποδοχή της πραγματικότητας, του εαυτού μας ή των άλλων, καταλήγοντας πολλές φορές στην ανάπτυξη διαταραχών.
Όσον αφορά την πραγματικότητα, αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι η εξής αρχή: ‘‘ Αυτό που είναι, είναι’’.
Τι σημαίνει αυτό;
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε σε θέση να εστιάζουμε και να αποδεχόμαστε την πραγματικότητα όπως είναι, χωρίς να εθελοτυφλούμε, χωρίς να ονειροβατούμε και στοχεύοντας στις αλλαγές που εμείς μπορούμε να κάνουμε μέσα στο πλαίσιό της.
Άρα: η πραγματικότητα δεν είναι όπως θα με συνέφερε να είναι, δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι, δεν είναι όπως μου είπαν ότι θα είναι, δεν είναι όπως ήταν, δεν είναι όπως θα είναι αύριο.
Η πραγματικότητα γύρω μου είναι όπως είναι.
Μόνο αποδεχόμενοι την πραγματικότητα όπως είναι μπορούμε να ξεκινήσουμε το δικό μας ταξίδι εστιάζοντας στη συνέχεια στον εαυτό μας.
Αντίστοιχα, «εγώ είμαι αυτός που είμαι«. Εγώ δεν είμαι αυτός που θα ήθελα να είμαι, δεν είμαι αυτός που θα έπρεπε να είμαι, δεν είμαι αυτός που η μαμά μου θα ήθελε να είμαι, δεν είμαι καν αυτός που ήμουν.
Το ίδιο πρέπει να έχουμε στο νου μας και για τους άλλους που έχουμε γύρω μας.
Εσύ δεν είσαι όπως χρειάζεσαι να είσαι, εσύ δεν είσαι όπως ήσουν, εσύ δεν είσαι όπως συμφέρει εμένα, εσύ δεν είσαι όπως εγώ θέλω, εσύ είσαι όπως είσαι.
Μόνο αν μπορέσουμε να κατανοήσουμε όλα τα παραπάνω θα μπορέσουμε να έχουμε πλήρη εικόνα της πραγματικότητας, του εαυτού μας και των άλλων χωρίς να σημαίνει αυτό ότι παθητικά αποδεχόμαστε αυτά όπως είναι.
Απλά αν δεν μπορέσουμε να τα εσωτερικεύσουμε στις πραγματικές τους διαστάσεις, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να σχεδιάσουμε, να δουλέψουμε και εν τέλει να φτάσουμε στην αλλαγή που θα μας κάνει εμάς και τους γύρω μας ευτυχισμένους στο εδώ και τώρα και στο μέλλον.
www.k-mag.gr

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια