Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΣΥΜΗ - SYMI

Καθώς φτάνετε στο πανέμορφο λιμάνι της Σύμης για πρώτη φορά, είναι σαν να αντικρίζετε τη ζωγραφιά ενός Βενετσιάνικου χωριού. Καλοδιατηρημένα παραδοσιακά σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο ενώ από πίσω τους υψώνονται οι απότομες βουνοπλαγιές.
Η Σύμη διακρίνεται από μια ρομαντική γοητεία που ενδυναμώνετε ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι δεν παρουσιάζει τις πολυώροφες τουριστικές εγκαταστάσεις και την υποδομή που μπορεί κανείς να συναντήσει σε κάποια άλλα νησιά της Δωδεκανήσου.
Στη Σύμη θα απολαύσετε φοβερές παραλίες με βότσαλο όπου θα φτάσετε με μικρά καικάκια τα οποία έχουν συχνά δρομολόγια.
Μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη (έχει θαυμάσιες βυζαντινές τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτο τέμπλο).
H Σύμη ανήκει στα Δωδεκάνησα και βρίσκετε ΒΔ της Ρόδου, από το λιμάνι της οποίας απέχει 24 ν.μ. και 255 ν.μ. από το λιμάνι του Πειραιά. Βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές της Μικράς Ασίας, η έκτασή της είναι 68 τ.χμ. και το μήκος των ακτών της 85 χμ.
Εντυπωσιακή η Σύμη καθώς πλησιάζεις στον Γιαλό.
Τα σπίτια της αρχίζουν από το λιμάνι και ανεβαίνουν ως την κορυφή του λόφου όπου βρίσκεται το Κάστρο των Ιωαννιτών Ιπποτών - την Άνω Σύμη ή Χωριό.
Η Σύμη αποτελείται από 2 βασικούς οικισμούς - τον Γιαλό που είναι και το λιμάνι του νησιού και την Άνω Σύμη ή Χωριό που είναι η πρωτεύουσα του νησιού.
Το ανέβασμα από τον Γιαλό προς την Άνω Σύμη γίνεται από την Καλή Στράτα με τα 500 φαρδιά σκαλοπάτια της και όμορφα παλιά Σύμη: διακοπές Σύμη – τουριστικές πληροφορίες Σύμη – Σύμη, Δωδεκάνησανεοκλασικά σπίτια που ορθώνονται δεξιά και αριστερά της Καλής.
Δικαίως μαζί με το Γιαλό ανακηρύχθηκαν διατηρητέοι οικισμοί. Μικρότεροι οικισμοί είναι ο Νημποριός, Πέδι, η Μαραθούντα και Πανορμίτης.
Το Εμπορειό ή Νημποριό (κατά την παράδοση εκεί βρισκόταν το παλάτι του βασιλιά Νηρέα στην αρχαιότητα) βρίσκεται βόρεια του Γιαλού και αποτελεί παραθαλάσσιο οικισμό με ωραία παραλία. Μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια ή με ταξί.
 Tο Πέδι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός 2 χλμ ανατολικά του Χωριού, φωλιασμένος σε έναν αμμουδερό όρμο.
 Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, στον ομώνυμο όρμο, στα ΝΔ του νησιού σε τοποθεσία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα.
Αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της Σύμης και το επισκέπτονται καθημερινά εκατοντάδες επισκέπτες.
Όλο το νησί προσφέρετε για πεζοπορία όπου θα ανα-καλύψετε τα αμέτρητα μοναστήρια και ξωκλήσια του νησιού!
H ιστορία της Σύμης ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους, από την μυθολογία.
Η αρχαία ονομασία της ήταν Αίγλη, Μεταποντίς και Καρική.
Πρώτοι κάτοικοι του νησιού θεωρούνται οι Κάρες και οι Λέλεγες.
Η Σύμη αναφέρεται στην Ιλιάδα, σον πόλεμο της Τροίας στον οποίο συμμετείχε ο βασιλιάς της Νιρέας με τρία πλοία.
Από το 1309 αρχίζει μια περίοδος ευημερίας για το νησί με την ανάπτυξη της ναυτιλίας, του εμπο-ρίου της σπογγαλιείας, της ναυπηγικής και των τεχνών.
Αυτή την περίοδο αρχίζει και η οικιστική ανάπτυξή της, η ομορφιά της οποίας διατηρείται μέχρι σή-μερα.
 Την Σύμη κατέλαβαν οι Τούρκοι το 1522 ενώ το 1912 την τουρκική διαδέχεται η ιταλική κυ-ριαρχία, η οποία κράτησε μέχρι τις 7 Μαρτίου 1948 οπότε και γίνετε η ενσωμάτωση με το Ελληνικό κράτος.
Παραλίες
Στην παραλία Γιαλού, στο Πέδι και στον όρμο του Νημποριού. Επίσης στις παραλίες του Πανορμίτη και απέναντι στο νησάκι Σέσκλι.

Αξιοθέατα/Μουσεία
Μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε στη Σύμη:
Κάστρο - Άνω Σύμη
Ιερά Μονή του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Πάνορμο
Μοναστήρι Προφήτη Ηλία
Μονή Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ρουκουνιώτη
Νήσος Νήμος
Ποντικόκαστρο-Άνω Σύμη
Νήσος Σεσκλί
Δώδεκα Σπήλαια-Νημποριός
Φεστιβάλ/Γιορτές
Αγ. Τριάδα - 4 Ιουνίου
Αγ. Ιωάννη - 24 Ιουνίου
Αγ. Παντελεήμωνα - 27 Ιουλίου
Πανηγύρι της Παναγίας - 15 Αυγούστου

Χρήσιμες πληροφορίες
Κωδικός: 22460
Ιατρείο: 71290, 71316, 70090
Λιμεναρχείο: 22460
Αστυνομία: 71111
Δήμος: 72515, 71817

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια