Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την προστασία, μελέτη και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους, που αποτελεί ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση.
Το Μουσείο εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και αποτελεί το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που ίδρυσε η Ελληνική Πολιτεία.
Με Προεδρικό Διάταγμα ανακηρύχθηκε.....

 διατηρητέο μνημείο της φύσης, ενώ το 2004 εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.
Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, αποτελεί ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει εκατοντάδες απολιθωμένους κορμούς δένδρων, τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά υλικά και απολιθώθηκαν στη θέση τους εκατομμύρια χρόνια πριν. Μέσα σε στρώματα ηφαιστειακής στάχτης αποκαλύπτονται τμήματα κορμών, κλαδιά, ρίζες, καρποί και φύλλα δένδρων, καθώς και απολιθωμένα οστά ζώων.
Πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια εκδηλώθηκε έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στο χώρο του Βορείου Αιγαίου. Στην κεντρική Λέσβο δημιουργήθηκαν τότε μεγάλα ηφαιστειακά οικοδομήματα.
Οι ηφαιστειακές εκρήξεις προκάλεσαν την έξοδο τεράστιων ποσοτήτων λάβας, στάχτης και άλλων ηφαιστειακών υλικών που σκέπασαν μεγάλες εκτάσεις. Αυτά τα ηφαιστειακά υλικά κινήθηκαν από τα ανατολικά προς τα δυτικά και σκέπασαν το τεράστιο δάσος που υπήρχε στο νησί.
Κατά τη διάρκεια της απολίθωσης έγινε η αντικατάσταση μόριο προς μόριο, της οργανικής φυτικής ύλης από ανόργανες ενώσεις. Με τον τρόπο αυτό διατηρήθηκαν πολύ καλά τα μορφολογικά γνωρίσματα των δένδρων, όπως η εξωτερική επιφάνεια του κορμού, καθώς και η εσωτερική δομή του ξύλου.
Οι ερευνητικές εργασίες έφεραν στο φως και τα οστά του πρώτου ζώου που βρέθηκε μέχρι σήμερα στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους. Τα ευρήματα ανήκουν σε ζώο της κατηγορίας των ελεφάντων, ενώ εκτός από τα οστά σώζεται ακέραιη και η γνάθος με το σύνολο της οδοντοστοιχίας.
Ώρες λειτουργίας κατά τη θερινή περίοδο (1η Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου):  
Δευτέρα - Παρασκευή: 09:30 – 18:00
Σάββατο και Κυριακή: 10:00 – 18:00

Ώρες λειτουργίας κατά τη χειμερινή περίοδο (1η Οκτωβρίου  έως 30 Ιουνίου):
Δευτέρα - Τετάρτη: Κλειστά
Πέμπτη - Σάββατο: 09:00 – 17:00
Κυριακή: 10.00 – 17:00

Το Μουσείο είναι επίσης κλειστό και τις ημέρες αργίας:
Πρωτοχρονιά, Καθαρά Δευτέρα, 25η Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα, 28η Οκτωβρίου, 25 και 26 Δεκεμβρίου.

Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 22530 – 54434

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια