Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Επιχείρηση σκούπα

Τον «θάλαμο επιχειρήσεων» για την πάταξη του παρεμπορίου εγκαινίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκης στο παλαιό υπουργείο Εμπορίου, στην πλατεία Κάνιγγος, τοποθετώντας επικεφαλής τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δ. Μπουλούκο, ενώ
συντονιστής έχει οριστεί ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός.

Στο συντονιστικό όργανο συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών για τη δίωξη του παραεμπορίου (Γενική Γραμματεία Εμπορίου, ΕΛΑΣ, ΣΔΟΕ, τελωνεία, Περιφέρεια Αττικής, ΚΕΔΕ, Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό) και φορέων επιχειρηματικού κόσμου (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος). Ο θάλαμος επιχειρήσεων του κέντρου εδρεύει στον έκτο όροφο του κτιρίου και οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται για καταγγελίες στο τετραψήφιο 1520.

Σε δήλωση του ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως «πριν από περίπου είκοσι ημέρες, κάναμε μια μεγάλη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους και από αύριο περνάμε από τη θεωρία στην πράξη. Ξεκινάει μια μεγάλη και διαρκής επιχείρηση–σκούπα για την πάταξη του παραεμπορίου στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Θέλουμε να υπάρχει συντονισμός σε καθημερινή βάση και δεν μας ενδιαφέρει απλά και μόνο η καταστροφή ορισμένων προϊόντων στο δρόμο. Μας ενδιαφέρει και αυτό. Μας ενδιαφέρει παράλληλα και κυρίως να αντιμετωπιστεί το κακό στη ρίζα του. Γι’ αυτό συμμετέχουν στην προσπάθεια εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ, εκπρόσωποι των τελωνείων και εκπρόσωποι της Αστυνομίας. Διότι δεν πάει άλλο πια η κατάσταση με το παραεμπόριο».

Και πρόσθεσε ότι «ακόμη περισσότερο σήμερα, που το κράτος εκ των πραγμάτων δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει παροχές, οφείλει τουλάχιστον να είναι εντάξει απέναντι στους πολίτες ως προς τα υπόλοιπα. Δηλαδή, να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να υπάρχει νομιμότητα και δικαιοσύνη. Να μην υπάρχει περιθώριο για κάθε λογής παρανομία. Και σ’ αυτό δεν μπορούν να υπάρξουν συμβιβασμοί. Προσπαθούμε να γίνει η προσπάθεια σε όσο το δυνατό πιο γερές βάσεις».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Εμπορίου δήλωσε ότι «λίγες ημέρες πριν από την ημέρα που έχει αφιερωθεί στο εμπόριο, 22 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα για να υπερασπιστεί το νόμιμο εμπόριο, είτε στεγασμένο είτε υπαίθριο. Το νέο συντονιστικό κέντρο που έχει αναλάβει την ευθύνη να ενώσει τις κατακερματισμένες έως τώρα δυνάμεις, τους διαρθρωτικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που υπάρχουν, που έως τώρα δρούσαν άλλα όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Αυτό το κέντρο έρχεται να δώσει ένα καίριο πλήγμα στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει να διαμορφώνουμε ένα νέο πιο αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο πολύ σύντομα θα πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί».

Μάλιστα ο κ. Κομνηνός ερωτηθείς σχετικά είπε ότι «σκοπεύουμε να αναθεωρήσουμε όλο το πλαίσιο λειτουργίας του πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου, με σκοπό να γίνει πιο ορθολογικό και πιο διαφανές. Σε αυτή τη λογική, λοιπόν, διαχειριζόμαστε και τις καταγγελίες που υπάρχουν για τη παραβατικότητα στον τρόπο λήψης αυτών των αδειών και συνεργαζόμαστε με την Κεντρική Ένωση Δήμων ώστε να επέλθει η νομιμότητα και στο χώρο αυτό».

Ενώ ο κ. Μπουλούκος, ο οποίος ανέλαβε εθελοντικά ως επικεφαλής του «θαλάμου επιχειρήσεων» δήλωσε πως «από την πλευρά του νέου συντονιστικού επιχειρησιακού οργάνου, που θα λειτουργήσει στο υπουργείο, χρειάζεται να ενεργοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις που εμπλέκονται στην πάταξή του. Μέχρι τώρα έχουν γίνει αρκετά πράγματα. Θεωρώ όμως ότι με το συντονισμό, έχουμε πολλά περιθώρια βελτίωσης. Δεν πρόκειται να αναφερθώ στις συνέπειες του παραεμπορίου. Θέλω όμως, να ζητήσω τη βοήθεια του πολίτη στον αγώνα αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Ο πολίτης μπορεί να συνεισφέρει στην πάταξη του παραεμπορίου. Αφενός μεν απέχοντας από την αγορά και αφετέρου πληροφορώντας το συντονιστικό κέντρο, προκειμένου να κατευθύνουμε καλύτερα και πιο αποτελεσματικά τις δυνάμεις».
tovima

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια