Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΑΓΚΙΣΤΡΙ AGISTRI

Το Αγκίστρι αποτελεί έναν μικρό επίγειο παράδεισο του Αργοσαρωνικού, πνιγμένο στο πράσινο, με τα πεύκα να "αγγίζουν" τα καταγάλανα νερά του.
Προσφέρεται για υπέροχες καλοκαιρινές διακοπές και για χαλαρά, ξεκούραστα Σαββατοκύριακα.
Στο Αγκίστρι θα βρείτε καταπράσινα πευκοδάση, αμμουδερές παραλίες, καταγάλανα νερά, παραδοσιακό χρώμα, ησυχία, γαλήνη, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή για όσους το επιθυμούν.
Το Αγκίστρι έχει δύο φυσικά λιμάνια στα οποία προσεγγίζουν τα πλοία.
Το λιμάνι της Σκάλας και το λιμάνι του Μεγαλοχωρίου.
Στο Αγκίστρι υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, δωμάτια, στούντιο και διαμερίσματα προς ενοικίαση, εστιατόρια και ταβέρνες με παραδοσιακά ελληνικά πιάτα.
Ιστορία
Το Αγκίστρι μαζί με την Αίγινα και τα γύρω νησιά αποτέλεσαν το Βασίλειο της Αίγινας του μυθικού Βασιλιά Αιακού.
Κατά τον Ομηρο, το Αγκίστρι είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια, που σημαίνει "στολισμένη κεφαλή" και εμφανίζεται σαν σύμμαχος της Αίγινας στον Τρωϊκό Πόλεμο. Άλλοι ιστορικοί που αναφέρουν το νησί είναι ο Θουκυδίδης και ο Διόδωρος.
Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η Απόνησος, η Μεγαρίτισσα και το Κοντάρι. Σε όλη την δυτική ακτή του νησιού υπάρχουν, λίγο πιο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, βυθισμένες αρχαιότητες.
Διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα υπάρχουν στο Μεγαλοχώρι, στο Πνευματικό κέντρο. Τα ευρήματα αυτά φανερώνουν ότι το νησί πρωτοκατοικήθηκε τουλάχιστον από τον 5ο π.Χ. αιώνα, από Πελοποννήσιους.
Γενικά για την ιστορία του νησιού δεν έχουμε πολλές μαρτυρίες από τους ιστορικούς. Κατά καιρούς, στην νεότερη ιστορία του, το Αγκίστρι δέχτηκε πολλούς αποίκους από τις απένατι ακτές της Πελοποννήσου, κυρίως Αρβανίτες, γύρω στον 14ο αι.μ.Χ.
Αργότερα το Αγκίστρι έγινε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο τέλος του 17ου αιώνα οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το νησί, λόγω των συχνών επιδρομών των πειρατών. Το 1821 το νησί κατοικήθηκε πάλι από μικρό πληθυσμό ατόμων και το 1835 δημιουργήθηκε η Κοινότητα του Αγκιστρίου με Βασιλικό Διάταγμα.
Μέχρι το 1960 η συγκοινωνία γινόταν με καϊκια που ερχόντουσαν από την Αίγινα.
Γεωγραφία
Το Αγκίστρι είναι ένα πευκόφυτο τουριστικό νησί, με έκταση 11,7 τ.χ. Ανήκει στο Νομό Πειραιώς και βρίσκεται στην καρδιά του Σαρωνικού. Στο νησί υπάρχουν τέσσερα χωριά: το Μεγαλοχώρι ή Μύλος (χώρα του νησιού), η Σκάλα, τα Λιμενάρια και το Μετόχι.
Την 1η Σεπτεμβρίου 2006 έγιναν τα εγκαίνια του νέου λιμανιού στο Μεγαλοχώρι. Το νέο λιμάνι κατασκευάστηκε για την αποσυμφόρηση του κεντρικού λιμανιού της Σκάλας και την γενικότερη αναβάθμιση του τουρισμού στο νησί.
Αξιοθέατα
Στην Σκάλα, δεσπόζει η επιβλητική εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, με τον γαλάζιο τρούλο της. (γιορτάζει την 1η Ιουλίου).
Η Ζωοδόχος Πηγή, είναι η Μητρόπολη του νησιού, βρίσκεται στο Μεγαλοχώρι και αξίζει να την επισκεφθείτε για τις αξιόλογες τοιχογραφίες που υπάρχουν σ' αυτή. (γιορτάζει την Παρασκευή του Πάσχα και γίνεται πανηγύρι).
Πάνω από το Μεγαλοχώρι, μέσα σε ένα πευκόφυτο δάσος, βρίσκονται τα εκκλησάκια των Αγίων Πάντων και Αγίων Θεοδώρων
H Παναγία στο Μετόχι, θα σας αποζημιώσει από την θέα της. Μπορείτε να την επισκεφτείτε κάνοντας πεζοπορία.
(γιορτάζει στις 15 Αυγούστου).
Ακόμη δύο εκκλησίες που πρέπει να επισκεφτείτε είναι η Εκκλησία της Αγίας Κυριακής, που βρίσκεται στα Λιμενάρια και ο Άγιος Νικόλαος.
Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν στο Πνευματικό κέντρο του Μεγαλοχωρίου.
Παραλίες
Η Σκάλα είναι μια αμμουδερή παραλία στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Πάνω στην παραλία της Σκάλας βρίσκονται ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και καφετέριες.
Κολυμπήστε στην αμμώδη παραλία του Μεγαλοχωρίου, την Δραγωνέρα, που είναι περιτριγυρισμένη με δάσος πεύκων.
Ακολουθώντας δυτικά το στενό μονοπάτι από το Λιμάνι της Σκάλας, βρισκόμαστε αρχικά στην παραλία Σκληρή και αργότερα στην τελείως απομονωμένη παραλία της Χαλικιάδας.
Τέλος, η παραλία Απονήσος είναι μια άβαθη παραλία ανάμεσα από το ιδιωτικό νησί της Απόνησου και το Αγκίστρι.
Δραστηριότητες
Στο μαγευτικό Αγκίστρι υπάρχουν πολλοί όρμοι και κολπίσκοι στους οποίους μπορείτε να επιδοθείτε στο θαλάσσιο σπορ που σας ενδιαφέρει: Κολύμπι, windsurfing, θαλάσσιο σκι και ψάρεμα. Ο βραχώδης βυθός σε πολλά σημεία του νησιού προσφέρεται για υποβρύχιο ψάρεμα.
Τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από το Αγκίστρι αποτελούν και αυτά αξιόλογα σημεία για εξερευνήσεις. Είναι τα νησάκια Μετώπη, Δορούσα, Κύρα και Απόνησος.
Πως θα φτάσετε
Με πλοίο από τον Πειραιά.
Τηλ. Λιμεναρχείου Πειραιά: 210 4226000-4, 210 4511310-17
Στο Αγκίστρι μπορείτε να φτάσετε και από την Αίγινα. Τους καλοκαιρινούς μήνες τα δρομολόγια είναι συχνά.
Οι ώρες αναχώρησης, αναγράφονται στο λιμάνι της Αίγινας.
Χρήσιμα Τηλέφωνα
Αστυνομία: 22970 91201
Λιμεναρχείο: 22970 91541
Κέντρο Υγείας: 22970 91215
Λεωφορεία: 22970 91244
Ταξί: 22970 91455

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια