Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καστελόριζο Kastelorizo

Το Καστελόριζο που ονομάζεται και Μεγίστη ανήκει στα Δωδεκάνησα, βρίσκεται πολύ κοντά στίς ακτές της Μικράς Ασίας και στα δυτικά είναι το ακριτικό νησάκι της Ρώ οπου έζησε η Κυρά της Ρώ.
Στο Καστελόριζο γυρίστηκε η ταινία Μεντιτερανέο.
Στο νησί θα πάτε απο Ρόδο με το Καταμαράν.
Έχει έκταση 9,1 τετρ.χλμ., μήκος ακτών 19,5 km.
Είναι η μεγαλύτερη (εξ ού και Μεγίστη) νήσος μικρού αρχιπελάγους που συμπεριλαμβάνει τα βραχονήσια Άγιο Γεώργιο, Αγριέλαια, Μαύρο Ποινή, Πολύφαδο, Ρω, Στρογγυλή, Ψωμί, Ψωραδιά και μερικά ακόμη νησιά (δες Κατάλογος νησιών περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου).
Απέκτησε παγκόσμια προβολή το 1991, όταν γυρίστηκε εκεί η βραβευμένη με Oscar ταινία «Mediterraneo».Στο λιμάνι του Καστελλόριζου έλαβε συμβολικά χώρα η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί ελληνικής προεδρίας, την άνοιξη του 2003 και πιο πρόσφατα, στις 22 Απριλίου 2010, το διάγγελμα του Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ..
Το άγριο φυσικό τοπίο του νησιού σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά αρχοντόσπιτα απλωμένα κατά μήκος της ακτογραμμής, τον επιβλητικό κόκκινο βράχο του Κάστρου, τα ήσυχα σοκάκια, τις πεντακάθαρες παραλίες αλλά και τη μοναδική φιλοξενία των κατοίκων μετατρέπουν το Καστελόριζο σε έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο, ιδανική επιλογή για όσους αναζητούν γαλήνη και ηρεμία.
Καθ'όλη τη διάρκεια της ιστορίας του το Καστελόριζο υπήρξε μεγάλη ναυτική και εμπορική δύναμη και απαριθμούσε περίπου 15.000 κατοίκους.
Μετά τα δεινά των κατακτητών ιδιαίτερα κατά την Ιταλική κατοχή στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο ο πληθυσμός μειώθηκε σημαντικά καθώς οι ντόπιοι υποχρεώθηκαν σε μαζική μετανάστευση, με αποτέλεσμα σήμερα στο νησί να διαμένουν περίπου 500 κάτοικοι.
Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Μεγίστη ένα γραφικό λιμάνι χτισμένο αμφιθεατρικά στη βορειοανατολική ακτή του και το οποίο αποτελείται από τους οικισμούς «Πηγάδια» και «Χωράφια».
Κατά την επίσκεψή σας στο Καστελόριζο αξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια του μεσαιωνικού Κάστρου, το χαμάμ και τον αναστηλωμένο ανεμόμυλο δίπλα σ'αυτό, το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό μουσείο του νησιού, τον αρχαίο οικισμό Παλαιόκαστρο, υπολείμματα από κυκλώπεια τείχη στη θέση Λιμενάρι, λείψανα αρχαίων τάφων, το θαλάσσιο σπήλαιο Παραστά ή Φώκιαλη (οφείλει το όνομά του στις φώκιες που ζουν εκεί) , γνωστό και ως Γαλάζιο Σπήλαιο ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Μεσογείου και πολλά αξιόλογα εκκλησάκια διασκορπισμένα σε όλο το νησί με υπέροχα τέμπλα και καμπαναριά.
Στο Καστελόριζο οργανώνονται πολλά παραδοσιακά πανηγύρια και εκδηλώσεις τα οποία αξίζει να παρακολουθήσετε αν βρεθείτε εκείνη την εποχή στο νησί. Ξεχωρίζουν οι ημέρες του Πάσχα με γλέντι, τοπικούς χορούς, γλυκά και σουμάδα, η εορτή του Προφήτη Ηλία το καλοκαίρι όπου οι ντόπιοι εορτάζουν το Αγιο βουτώντας στη θάλασσα και οι εκδηλώσεις της 13ης Σεπτεμβρίου όπου εορτάζεται η επέτειος της απελευθέρωσης του νησιού.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια