Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αλόννησος Alonnisos

Αλόννησος, Ίκος, Ευώνυμος, Λιοδρόμια ή Χιλιοδρόμια, μ' όποιο όνομα κι αν την αποκαλέσεις, από τα πολλά που της δόθηκαν στο πέρασμα των αιώνων, τίποτα δεν αλλάζει.
Η Αλόννησος, πέρασμα θαλάσσιων δρόμων από την 9η π.χ. χιλιετία, από το Β. Αιγαίο μέχρι την Κρήτη, έχει το δικό της μυστικό στην τέχνη της  ναυπηγικής, της ναυσιπλοΐας, της κεραμικής αλλά και τον δικό της τρόπο να μαγεύει.
Αγναντεύοντας από την Αλόννησο τη θάλασσα, φαντάζεσαι τη μεγάλη ιστορία του νησιού, από την παλαιοχριστιανική περίοδο μέχρι σήμερα. Βλέπεις την Αργώ του Ιάσωνα στο ταξίδι της για τη Μαύρη θάλασσα και τα πλοία της εκστρατείας προς την Τροία.
Από το χθες στο σήμερα, μέσα στην ίδια απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού τοπίου.
Νησί με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και ανέγγιχτο σχετικά από τον τουρισμό, η Αλόννησος διατηρεί δίκαια το χαρακτηρισμό του οικολογικού παραδείσου.
Διαθέτει περίφημες ακρογιαλιές και είναι ιδανικός τόπος για ξεκούραστες και ήσυχες διακοπές.
Αν είστε τυχεροί, μπορείτε να θαυμάσετε τη φώκια monachus monachus, καθώς λιάζεται ανέμελη στην παραλία…
Η ηρεμία χαρακτηρίζει την Αλόννησο, ένα από τα πρώτα νησιά του Αιγαίου που κατοικήθηκαν.
Η παλιά πρωτεύουσα του νησιού ξαναζωντανεύει τα τελευταία χρόνια.
Τα νερά της Αλονήσου θεωρούνται τα καθαρότερα του Αιγαίου και έχουν ανακηρυχθεί σε θαλάσσιο πάρκο λόγω του ότι είναι η περιοχή αναπαραγωγής του σπάνιου είδους φώκιας Monachus Monachus.
Το Πατητήρι είναι το κύριο λιμάνι και η μεγαλύτερη πόλη του νησιού.
Προσφέρει καλή προστασία από τους βόρειους ανέμους. Βάθος: 2-4 μέτρα.
Θαλάσσιο Πάρκο
Στο νησί της Αλοννήσου, βρήκε προστασία και καταφύγιο ένα από τα σπάνια και πλέον απειλούμενα
θηλαστικά της Μεσογείου. Η φώκια Μονάχους-Μονάχους, η οποία βρήκε την ιδανική προστασία στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου.
Με την παρέμβαση της Πολιτείας και την ευαισθησία των ντόπιων ψαράδων, η φώκια της Μεσογείου μπορεί και σήμερα να ζει αρμονικά στην ίδια περιοχή, συνεχίζοντας μια παράδοση χιλιάδων χρόνων.
Το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, είναι σήμερα ένας μοναδικός βιότοπος, όχι μόνο για τη Μεσογειακή φώκια αλλά και για πολλά άλλα θαλάσσια και μη είδη.
Παραλίες
Η Αλόννησος με τις αμέτρητες πανέμορφες παραλίες της και τα μικρά ερημόνησα που την περιβάλλουν, προσφέρεται για τις μικρές "αποδράσεις" των επισκεπτών της στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.
Ιδανικός τόπος διακοπών και ξεκούρασης, το φιλόξενο νησί των Σποράδων προσφέρει τις δυνατότητες για την ικανοποίηση όλων των επιθυμιών, μέσα στο φυσικό περιβάλλον που οι κάτοικοί της με υπευθυνότητα προστάτευσαν και ανέδειξαν.
 
Τι θα φάω
Θα φάτε ό,τι τραβάει η όρεξή σας και μάλιστα, σε ικανοποιητικότατες τιμές. Εκτός βεβαίως από ψητά και τηγανητά ψάρια και τα ωμά θαλασσινά, απολαύστε τη μοναδική…εμπειρία της αστακομακαρονάδας και της κακαβιάς. Εδώ θα βρείτε επίσης, θαυμάσιες πίτες με ό,τι γέμιση μπορείτε να φανταστείτε. Από λάχανο μέχρι χταπόδι και γάλα… Για επιδόρπιο προτιμήστε γλυκά του κουταλιού, αμυγδαλωτά και κουραμπιέδες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι στο Πατητήρι υπάρχει ένας δραστήριος αγροτοτουριστικός συνεταιρισμός γυναικών, που κάνει θαύματα… Προμηθευτείτε οπωσδήποτε ελιές, λάδι και τόνο στις προσεγμένες συσκευασίες τους.

Χρήσιμα τηλέφωνα στην Αλόννησο (κωδικός 24240)
* Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας: 75341
*Λιμεναρχείο: 65595
*Λεωφορείο Δημοτικής Επιχείρησης: 65555
* Δήμος: 65555
* Γυναικείος Αγροτοτουριστικός Συνεταιρισμός: 66270
* Εταιρία για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας: (210)5222888

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια