Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το τέλειο χαμόγελο!

perfect smile
Πες μου την ηλικία σου να σου πω τι πρέπει να κάνεις στα δόντια σου για να έχεις το τέλειο χαμόγελο!
Έχει το όμορφο χαμόγελο ηλικία; Φυσικά και όχι!
Όμως τα υγιή δόντια και η λαμπερή οδοντοστοιχία εξαρτώνται από την ηλικία μιας γυναίκας.
Από τα 7 μέχρι τα 37, υπάρχουν μικρά και μεγάλα μυστικά για να βάλεις τις βάσεις, να διατηρήσεις και να βελτιώσεις την αισθητική αλλά φυσικά και την υγεία των δοντιών σου.

Η οδοντοφυΐα στην ηλικία των 7 ετών είναι μεικτή. Δηλαδή έχουμε δόντια παιδικά και μόνιμα. Από την ηλικία των 6 ετών συνήθως αρχίζουν τα μόνιμα δόντια να αντικαθιστούν τα παιδικά.

- Τι πρέπει να προσέξεις; Όταν ήσουν μικρό παιδάκι η μαμά ήταν μέρα, νύχτα επάνω από το κεφάλι σου. "Μη βάζεις τα δάχτυλα στο στόμα, θα στραβώσουν τα δόντια σου!" Από την ηλικία των 7 λοιπόν "είναι ιδιαίτερης αξίας η σωστή σειρά στην ανατολή των μόνιμων δοντιών και η έγκαιρη εξαγωγή των παιδικών δοντιών για να μην αποκτήσουμε στραβά δόντια" επισημαίνει η κ. Κωστομοίρη.

Επίσης είναι προϋπόθεση η ισορροπημένη ταυτόχρονη ανάπτυξη των γνάθων για τη σωστή σύγκλιση των δοντιών (σχέση των δοντιών της άνω και κάτω γνάθου) καθώς και για την αρμονική εμφάνιση του προσώπου.

- Τι μπορεί να κάνει ο οδοντίατρος: Εκτός φυσικά από τη σωστή στοματική υγιεινή, ο παιδοδοντίατρος και ο ορθοδοντικός παρακολουθεί προκειμένου να διορθώσει σκελετικές ανωμαλίες και δόντια αν χρειάζεται.
perfect smile
Στα 17 μπορείς πλέον να γνωρίζεις τι έχει πάει... "στραβά" με την οδοντοστοιχία σου. Δεν έχεις όμως να φοβηθείς τίποτα, αν ήσουν επιμελής με τα δοντάκια σου. "Έχει διαμορφωθεί η σύγκλιση των δοντιών, όπως επίσης έχει διαμορφωθεί και η εικόνα των δοντιών αν είναι ίσια ή στραβά" εξηγεί η οδοντίατρος.

- Τι πρέπει να προσέξεις: Εφόσον η σωστή στοματική υγιεινή έχει ξεκινήσει από την παιδική ηλικία σε συνδυασμό με το προληπτικό check up στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες, τότε είναι δύσκολο να έχουμε προβλήματα με τα ούλα, τερηδόνες ή σφραγίσματα.

- Τι μπορεί να κάνει ο οδοντίατρος: Αν έχουμε στραβά δόντια η ορθοδοντική ενδείκνυται και απαιτείται. Στην περίπτωση όμως που έχουμε σκελετικές ανωμαλίες π.χ.προγναθισμό της άνω η της κάτω γνάθου, αυτή η σχέση των δύο γνάθων μπορεί να διορθωθεί μόνο με γναθοχειρουργική παρέμβαση.

Το χρώμα των δοντιών είναι δεδομένο και αν δεν μας ικανοποιεί μπορούμε να παρέμβουμε με λευκάνσεις με laser ή με μασελάκια. Οι λευκάνσεις δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα.

Από την ενηλικίωση και μετά και με την προϋπόθεση ότι έχουμε εξοικειωθεί με την σωστή στοματική υγιεινή μένει να μας απασχολεί ένα ωραίο χαμόγελο.

- Τι μπορείς να κάνεις: Να μην αμελείς την επίσκεψη στον οδοντίατρο 1 φορά στους 6 μήνες, όπως φυσικά και την καθημερινή στοματική υγιεινή.

- Τι μπορεί να κάνει ο οδοντίατρος: Τεχνικές μόνιμες, όπως όψεις ρητίνης - σε 2 ώρες - για τα δόντια της κάθε γνάθου ή όψεις πορσελάνης σε περισσότερα ραντεβού, μπορούν να μας δώσουν το χαμόγελο της επιτυχίας.

Αν πάλι το πρόβλημα είναι αραιά, στραβά (και αρνούμαστε την ορθοδοντική) μικρά, δίχρωμα, απονευρωμένα δόντια, δόντια με πολλά σφραγίσματα ή ακόμη είναι επιθυμητή η μετατροπή του σχήματος των δοντιών, λύσεις όπως όψεις ρητίνης ή πορσελάνης αλλά και ολοκεραμικές στεφάνες μπορούν να μεταμορφώσουν το χαμόγελό μας.

37+... Στην ηλικία αυτή οι "κακές συνήθειες" ξεκινούν να δείχνουν τις άσχημες επιπτώσεις τους. Κάπνισμα, αλκόολ και παραμέληση της στοματικής σου υγιεινής θα κάνουν τα πράγματα δύσκολα για το χαμόγελό σου...

"Η παραμελημένη στοματική υγιεινή η έλλειψη πρόληψης, οι απώλειες δοντιών, οι κακότεχνες οδοντιατρικές εργασίες με τις σύγχρονες ειδικότητες της οδοντιατρικής αντιμετωπίζονται θεραπευτικά και αισθητικά" εξηγεί η οδοντίατρος.
perfect smile
ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
Φυσικά υπάρχουν και διορθώσεις, επεμβάσεις και παρεμβάσεις στο χαμόγελό σου που δεν έχουν ηλικία. Τεχνικές που ένας κατάλληλα καταρτισμένος οδοντίατρος μπορεί να εφαρμόσει σε όποιον τις χρειάζεται για να μπορέσει και πάλι να χαμογελάσει. Η χειρργός οδοντίατρος Δέσποινα Κωστομοίρη σου δίνει μερικά παραδείγματα.

- Lifting δοντιών σε 1 ραντεβού: Μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση των δοντιών αποκαθιστώντας και τυχόν σφραγίσματα και σε ορισμένες περιπτώσεις διορθώνοντας την σύγκλειση να βελτιώσει το προφίλ μας.

- Εμφυτεύματα ή γέφυρες: Απώλειες δοντιών από ατύχημα ή κάποια πάθηση μπορούν να αποκατασταθούν με κάποια από τις δύο αυτές μεθόδους.

- Οδοντοστοιχίες μπορούν να ακινητοποιηθούν επι εμφυτευμάτων ή να αντικατασταθούν με γέφυρες επι εμφυτευμάτων.

- Απονευρώσεις σε 1 ραντεβού.

- Σφραγίσματα με σύγχρονα οδοντιατρικά υλικά και άριστη αισθητική. Σημαντικός αριθμός σφραγισμάτων μπορεί να γίνει σε 1 ραντεβού.

- «Σιδεράκια» λευκά ή μασελακια invisalign στις υπηρεσίες της ορθοδοντικής.

- Θεραπεία ουλίτιδας ή περιοδοντίτιδας σε 1 μέρα.

- Σκελετικές ανωμαλίες των γνάθων: Όπως οι πλαστικοί διορθώνουν ατέλειες, έτσι και η ορθογναθική χειρουργική ( με συνεργασία ορθοδοντικού και γναθοχειρουργού) μπορεί να διορθώσει ατέλειες των γνάθων.

- Απώλεια οστού των γνάθων: Η γναθοχειρουργική με μοσχεύματα και αναγεννητικές τεχνικές δημιουργεί οστό.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια