Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σεισμός 7,6 βαθμών και ήπιο τσουνάμι στις Φιλιππίνες

Ισχυρός σεισμός 7,6 βαθμών σημειώθηκε στα ανοικτά των Φιλιππίνων την Παρασκευή προκαλώντας ήπιο τσουνάμι -ύψους 16 εκατοστών- στις ακτές της χώρας. Η προειδοποίηση για τσουνάμι, που έχει αρθεί, είχε εκδοθεί αρχικά για μεγάλο μέρος των παράκτιων περιοχών στην ανατολική Ασία, ενώ οι κάτοικοι των Φιλιππινών αναζήτησαν καταφύγιο σε
ψηλά σημεία. Ένας νεκρός από το σεισμό, ζημιές σε δρόμους και γέφυρες των Φιλιππινών.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι αφορούσε τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν, το Γκουάμ και την Παπούα Νέα Γουϊνέα.

Τελικά, μικρά κύματα -ύψους περίπου 16 εκατοστών- έφτασαν στις ακτές των Φιλιππινών. Περίπου δύο ώρες μετά το σεισμό, το Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι για τον Ειρηνικό ανέφερε πως ο κίνδυνος για τις ακτές έχει περάσει.

Οι αρχές τις Φιλιππίνες συνέστησαν στους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να αναζητήσουν καταφύγιο σε ψηλά σημεία. Μέλος του Κογκρέσου δήλωσε ότι ο σεισμός κατέστρεψε δρόμους και γέφυρες στη χώρα. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, εξαιτίας κατάρρευσης κτιρίου.

Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται ανοιχτά της ανατολικής ακτής των Φιλιππίνων, σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη Γκουιουάν στην επαρχία Σάμαρ, και το εστιακό του βάθος ήταν περίπου 33 χιλιόμετρα. Η αρχική εκτίμηση του αμεικανικού γεωλογικού ινστιτούτου και του ιαπωνικού μετεωρολογικού κέντρου για την ένταση του σεισμού ήταν 7,9 βαθμοί.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια