Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

15χρονη Παλαιστίνια δήμαρχος

Θα μπορούσε να περάσει το ζεστό, ατελείωτο καλοκαίρι, «αράζοντας» με τους φίλους της ή βοηθώντας τη μητέρα της στο σπίτι.
Αντ' αυτού, η 15χρονη Μπασάρ Οτμάν, «επέλεξε» να γίνει δήμαρχος του Αλάρ, της μικρής παλαιστινιακής πόλης των 9000 κατοίκων που .....

βρίσκεται στους λόφους της Δυτικής Όχθης.
Στα πλαίσια μιας ασυνήθιστης πρωτοβουλίας με σκοπό την ενασχόληση των νέων με την πολιτική και διοικητική ζωή του τόπου και η οποία θα διαρκέσει για τους δύο μήνες των καλοκαιρινών διακοπών, η Μπασάρ κάθε πρωί πηγαίνει στο δημοτικό γραφείο και με πλήρη εξουσιοδότηση για κάθε ζήτημα - εκτός των οικονομικών...-, εκφωνεί λόγους, υπογράφει επίσημα έγγραφα, προεδρεύει συνεδριάσεων και γενικώς εκτελεί τα καθήκοντα του κανονικού δημάρχου, Σουφιάν Σαντίντ, ο οποίος μαζί με το δημοτικό συμβούλιο έχουν εκχωρήσει όλες τους τις αρμοδιότητες σε μία ομάδα εφήβων. Οι ίδιοι έχουν περιοριστεί σε συμβουλευτικό ρόλο, αφήνοντας τη λήψη των τελικών αποφάσεων στους νεαρούς.
«Στην αρχή ήταν όλοι επιφυλακτικοί απέναντι μας λόγω της ηλικίας μας» λέει η Μπασάρ «πλέον, όμως, που έχουν δει πως δουλεύουμε και πόσο αφοσιωμένοι είμαστε σε αυτό, έχουμε κερδίσει το σεβασμό τους».

Συν τοις άλλοις, η Μπασάρ είναι η πρώτη γυναίκα «δήμαρχος», έστω και για λόγους πολιτικής ευαισθητοποίησης των νέων, της συγκεκριμένης παλαιστινιακής πόλης. Το τακτικό ενδεκαμελές δημοτικό συμβούλιο περιλαμβάνει μονάχα δύο γυναίκες, διοριζόμενες βάσει εκλογικού συστήματος ποσοστώσεων. Αυτό το καλοκαίρι όμως, με έξι αγόρια και πέντε κορίτσια, φαίνεται ότι για πρώτη φορά έχει επιτευχθεί ισορροπία των δύο φύλων.
Η Μπασάρ, που βρίσκεται στα μέσα της θητείας της, έχει ήδη προεδρεύσει μιας ψηφοφορίας για την ίδρυση ενός πυροσβεστικού σταθμού και του πρώτου δημοσίου πάρκου του Αλάρ, ενώ έχει εκπροσωπήσει την πόλη της και σε ένα ταξίδι στο Κατάρ. Και ο δήμαρχος Σαντίντ, όμως, της δίνει τα εύσημα του, αφού όπως παραδέχεται «κάνει πολύ καλή δουλειά. Είναι χαρισματική, με ηγετική προσωπικότητα και αρκετά αγαπητή».

Αρκετά συνειδητοποιημένη, δηλώνει ότι το νούμερο ένα πρόβλημα της περιοχής παραμένει η ανεργία, κυρίως αυτή των νέων. «Πολλοί κάτοικοι διασχίζουν την Πράσινη Γραμμή (και εισέρχονται παράνομα στο Ισραήλ) προκειμένου να βρουν δουλειά. Γιατί να παρέχουμε φθηνά εργατικά χέρια στο Ισραήλ και να μη δημιουργούμε θέσεις εργασίας εδώ;»
Η έφηβη, που ελπίζει με το παράδειγμα της να προτρέψει κι άλλες Παλαιστίνιες να ασχοληθούν με τη δημόσια ζωή, σκοπεύει να ασχοληθεί με την πολιτική, αφού όμως πρώτα τελειώσει το σχολείο και ολοκληρώσει τις σπουδές της στις διεθνείς σχέσεις. Η μικρότερη από εννιά αδέλφια, δηλώνει πως η οικογένεια της την στηρίζει στο καλοκαιρινό της εγχείρημα αλλά και σε όλα τα σχέδια της για το μέλλον.
Πηγή

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια